Gull og frykten for nasjonalgjeld II

11. oktober i år påpekte denne bloggen forskjellen i utvikling mellom gullprisen og kredittbeskyttelse på europeisk nasjonalgjeld (SovX-indeksen).

Disse representerer begge graden av frykt for forverring av den nasjonale gjeldskrisen og gjennom det mistillit til papirvalutaer. Det er således ikke underlig at de har fulgt hverandres utvikling.

Forskjellen i utvikling påpekt i oktober, ble utjevnet 2 uker senere. Det samme gjorde en tilsvarende forskjell som dukket opp mot slutten av november. Da på bare 10 dager.

Nå er det tredje gang på 2 måneder hvor vi opplever en tilsvarende situasjon. Den nasjonale gjeldskrisen innen EU er bare blitt verre og sendt prisen på kredittbeskyttelse tilbake på rekordnivåer. Dette skjer til tross for en kraftig og koordinert intervensjon fra seks av verdens ledende sentralbanker for 2 uker siden.

Gullprisen har imidlertid gått motsatt vei, mye som følge av at gull i økende grad eies av spekulanter som har finansiert sine kjøp.

Mens profesjonelle tradere (futures & bullion) siden slutten av september klart har redusert sitt innehav, har beholdningen av gull som er eiet av produkter som mannen i gaten kan kjøpe (ETF, ETN, CFD etc), steget jevnt og trutt. Denne beholdningen er nå kommet opp i 2360 tonn.

Sammenligner man denne beholdningen med nasjonale gullreserver, ville den komme på en sjette plass – etter Frankrike og foran Kina.

Når gull, som mange har kjøpt som en sikring, faller samtidig med aksjer og begge posisjonene er belånt, er veien kort til at mange tvinges til å selge. Kursfall utløser også salg fra investorer som ønsker å sikre gevinsten de har oppnådd i år. Årest oppgang er allerede mer enn halvert fra toppen.

Verre er det imidlertid for de som har kjøpt sølv. Fra årsskiftet steg sølv først 60%, for deretter å gi det hele og mer til tilbake. I skrivende stund viser det edle metallet et fall fra årsskiftet på 7%. For de mange uheldige som valgte å kaste seg på dette «toget» i fart har det vært en svært kostbar lærdom

Det blir således spennende å se hvor langt gull korrigerer. Dersom krisen i Europa ved et mirakel blir avblåst er det opplagt fare for ytterligere fall. Gitt at SovX er på toppnivåer kan det i så fall være mer attraktivt å selge denne.

Blir en «løsning» på krisen ytterligere pengetrykking, noe som er langt mer sannsynlig, vil nok gull snart komme på mote igjen. Pengesedler og statsobligasjoner i de fleste land representerer tross alt ikke annet enn et løfte skrevet på et stykke papir. Et løfte som stadig fler land står i fare for å forlate.

7 kommentarer to “Gull og frykten for nasjonalgjeld II”

  1. Paal sier:

    hei, på sida til ka rasmussen kan du lese der er ca 1 million tonn ikkje utvunnet sølv i verden og det vert utvunnet ca 20000 tonn kvart år,ikkje løp og kjøp!

  2. Peter Warren sier:

    Hei Henry,

    Jeg handlet sølv første gang i 1979 og solgte før Hunt brødrene virkelig presset kursen oppover. Det var irriterende å selge «for tidlig», men hadde jeg solgt for sent ville jeg ha lidd et stort tap. Siden den gangen har jeg vært forsiktig med sølv, spesielt når det ikke-profesjonelle markedet blir «med på leken». Ifjor traff jeg en sølv-trader i Paris. Kursen hadde da falt dramatisk, men han var såre fornøyd. Ifølge ham kunne han takke «all the tourists who had come to visit our market» for gevinsten. Sølv er langt mindre likvid enn gull og når den blir gjenstand for boulevard-pressens oppmerksomhet presses gjerne kursen parabolsk oppover. Sølv-traderne bakker av fra å selge og lar dette skje, noe som øker kursene enda mer. Når de har fått siste dråpen ut av «begeret» med førstegangskjøpere har de solgt ut sitt inventar og går deretter short. Jeg har sett dette nok ganger til å unngå dette markedet annet enn kortsiktig.

    På lang sikt kan du ha rett, men i et marked som kan falle 40% på noen få måneder må du ha mave til å tåle store svingninger. Du må også være tålmodig. Sølvprisen er idag lavere enn den var i 1980.

    Handler du sølv annet enn på børs, må du i tillegg betale et, noen gang, betydelig påslag når du kjøper og selge med avslag når du vil realisere.

    Hvis du er interessert har jeg skrevet noen blogger om spekulasjon i sølv. Du finner to av dem her: http://www.peterwarren.no/2011/05/%C3%B8kt-fokus-pa-s%C3%B8lvspekulasjon/ og http://www.peterwarren.no/2011/06/the-silver-bears/

    Jeg vet ikke om du har rett eller tar feil om en formidabel oppgang i nær fremtid. Det jeg vet er at de som trodde det i april ifjor har fått verdiene sine nesten halvert. De som trodde det i 1980 er resultatet som nevnt over.

    Tålmodighet i investeringer er en dyd. Jeg håper du lykkes.

    /Peter

  3. Henry G. sier:

    Jeg har i over 2 år studert edelmetallmarkedet og denne filmen sier det jeg selv fant ut på nettet på en lettfattelig måte. http://www.youtube.com/watch?v=-IiarVvZguY&feature=player_embedded

    Jeg har derfor investert mye penger som langsiktig investering i fysisk sølv fordi at jeg ser et stort underskudd i fysisk sølv.

    1950 var der 283 500 tonn utvunnet SØLV i verdens globale sølvlagre.
    1980 var der 99 225 tonn SØLV.
    2010 er der 15 000 tonn med SØLV igjen i verdens sølv-lagre.

    Vi forbruker nå mer enn 9.000 tonn sølv i året enn vi utvinner, og underskuddet øker. Se http://www.ka-rasmussen.no

    Stemmer dette betyr det at i slutten av 2011 var mindre enn 6.000 tonn med SØLV igjen i verdens lagre.

    Det igjen betyr at verdens SØLV-lagre er tomme våren/sommeren 2012 – så nå skulle de være tomme.

    For å sette dette i perspektiv:

    1950 var der 28 350 tonn utvunnet GULL i verdens globale gull-lagre. (mot 283.500 tonn med sølv)

    2010 var dette økt til 198 450 tonn med GULL. (mot 15.000 tonn med sølv)

    Altså – den normale sølv Gull ratio`en var 15-1 når der var 283.000 tonn med Sølv i verden – mot 28.350 tonn med Gull. Etter denne «normalen» skulle 1 ounce Sølv i dag være verdt 110 dollar – men prisen er 32 dollar pr. 8 oktober 2011 – altså en ratio på 50-1.

    Selv en «normal» Sølv/Gull er ratio absurd sett i lys av det faktum at der i dag er 200.000 tonn med Gull i globale lagre mot 0 tonn med Sølv i dag sommeren 2012. Sølv-lagrene er jo snart tomme.

    Prisene på sølv har steget med 60% siden sommeren 2010, en formidabel avkastning i seg selv.

    Har jeg feil når jeg nå forventer en formidabel stigning på sølv i svært nær fremtid?

  4. Peter Warren sier:

    Hei Øyvind,

    MF-Global har allerede blitt omtalt i denne bloggen og også på vår Twitter (da før konkursen).

    Når det gjelder gull er det slik at prisen på det fysiske metallet kontinuerlig handles i markedet og i tillegg fixes ved hjelp av en auksjon i London. Prisen på denne avviker ikke nevneverdig fra det du kaller digitalt gull – av naturlige årsaker. Følgelig har også fysisk gull falt kraftig tilbake fra toppnoteringen.

    Jeg er imidlertid ikke uenig med deg om at fysisk gull er tryggere å sitte med enn ETF, ETN. CFD, futures eller hvilken som helst annen form enn fysisk. En av våre forvaltere er så opptatt av dette at han så gar har flyttet gullet sitt til hvelv i Canada. Han stoler nemlig ikke på amerikanske myndigheter. Det var her han oppbevarte det tidligere.

    /Peter

  5. öyvinds sier:

    Ta en titt på prisene på fysisk gull og sammenlign med prisen på liksom-gull i form av nuller og ett-tall på datamaskiner (ETF, ETN, CFD). Det begynner å bli stor forskjell på det jeg kaller liksom-gull og ekte fysisk gull. Og tungsten teller ikke (skriv «fake gold tungsten china» inn i en søkemotor).

    Les litt om MF Global (søk f.eks på zerohedge) om du ikke har fått med deg sannheten bak den skandalen. Hvis du tror du eier gull i form av digitale produkter så gjør du kanskje det en dag, og neste dag – til du plutselig ikke eier noe som helst.

    En 1/2Oz mynt er noe selv mannen i gata kan kjøpe, en vanlig arbeidstaker med arbeiderlønn kan også fint spare sammen nok til å kjøpe en 1Oz mynt.

    Liksom-gull har satt dobbel topp og skal videre ned før det kommer noen form for støtte. Prisene på fysisk gull går bare opp, opp og atter opp. Det er bedre å ha en gullmynt i hånda enn noen nuller og ett-tall i en datamaskin ett eller annet sted..

  6. Peter Warren sier:

    Nei det mener jeg ikke.

    Sølvprisen fikk en overdreven oppgang på grunn av mediaoppmerksomhet, salgsfokus fra produktselgere og spekulasjon. Kursfallet vi har sett er prisen man betaler for slikt.

    Det sagt; var grunnene gode for at man mente at sølv burde være verdt over $50 per unse burde man være en henrykt kjøper på $28.

    For ordens skyld kan jeg opplyse om at vi for tiden ikke har noen posisjon i sølv og heller heller ikke har hatt det så langt i 2011.

    /Peter

  7. Svein sier:

    Hei, mener du att sølvprisen hålls på en temporert konstlet lav nivå grunnet mange «tvingede» salg og at det i så fall kan være et godt tidspunkt å kjøpe på? Finnes ju risiko ellers at dagens nivå ikke er særlig lav, uten at det var tidligere nivåer som var for høye, kanske drevet av spekulasjon. Sett historisk så har vel sølvprisen vært klart lavere.