Bortkastet analytisk innsats

Man skal ikke se bort fra at det nedenstående forklarer hvorfor norske aviser med finans og økonomi som hovedtema idag har innhold som til forveksling ligner medlemsbladet til en idrettsforening.

Norske meglerhus og medier legger daglig en betydelig innsats i å skrive om det norske aksjemarkedet. Gårsdagens- eller den senere tids bevegelser må forklares og fremtiden spås. I de fleste tilfeller benytter man lokale forhold som begrunnelse for begge deler.

Ukritiske lesere tar disse begrunnelsene til seg og mange av disse bringer igjen dette videre til villige tilhørere som ikke daglig følger med på finans.

Siden menneskjehjernen lærer gjennom gjentagelser, forsterkes budskapet både hos budbringeren av informasjonen så vel som hos de som nå hører informajonen fra flere kilder.

Få tenker på å undersøke om kilden er den samme. I steden føler man seg trygg på at den gjentatte informasjonen har solid forankring og derfor er å betraktes som sann.

Dersom den lokale informasjonen om norske selskaper er toneangivende for kursutviklingen på Oslo Børs, burde vår hjemmelige børs stort sett bevege seg uavhengig av utviklingen i andre land. Unntak vil selvsagt være ved store sjokkartede begivenheter som for eksempel krakket i 1987 og anslaget mot World Trade Center i 2001.

Investorer som har tro på at lokale prognoser og nyheter er toneangivende for utviklingen på Oslo Børs inviteres til å kikke på nedenstående chart.

Med fare for å banne i kirken synes uavhengigheten ikke åpenbar – for å si det forsiktig. Hvis det er slik at den største forklaringen på bevegelsene på Oslo Børs i virkeligheten styres av bevegelsene til aksjemarkedene internasjonalt, har forklaringer og prognoser basert på lokale forhold liten eller ingen verdi. Det vil også forklare analytikerresultatene omtalt i denne bloggen.

mxwoosebx

3 kommentarer to “Bortkastet analytisk innsats”

  1. erik røys sier:

    Syns du er litt urettferdig mot f.eks Finansavisen Peter.Godt med informasjon om internasjonal makro der.Hovedindeksen følger nok verdensindeksen,men det er jo stor forskjell mellom vinnerne og taperne over et år.Noen analytikere kan man ha tillit til for å finne disse vinnerne.Helbom over hele linjen er det mitt inntrykk at ingen greier.

  2. Even sier:

    En god del av det som skrives i finanspressen om aksjer, er hentet fra en av de store og feite bjellesauene i bransjen.

    Denne bjellesauens ukesporteføje har hittil i år hatt en avkastning på +3,0%, mens referanseindeksen OSEBX har +11%.

    Jeg håper at ingen sauer leser dette og blir fornermet – ettersom jeg synes at sauer er ålreite dyr.

    /Even

  3. Richard sier:

    Gjelder også på tvers av aktivaklasser – at samrøret gikk til et nytt nivå – etter Lehman. I mørket er alle katter grå, er det en finansprofessor som pleier å si.