Høsttakkefest

Gårsdagen vil for alltid stå som en minnedag for norske aksjesparere. Den 21. oktober 2013 var ikke bare dagen hvor de fikk tilbake sine nominelle verdier etter finanskrisen, men de fikk også for første gang se et nivå som var høyere enn nivået Oslo Børs hadde for over 6 år siden.

Det vil også være en minnedag for alle rådgivere innen aksjer, noe sikkert mange investorer vil bli gjort oppmerksom på når de idag får telefoner fra førstnevnte som vil påpeke sine synske evner gjennom å erklære: «Hva var det jeg sa?!?», for så å bli etterfulgt av nye anbefalinger.

Finanskrisen er snart fem år bak oss. Disse fem årene har for aksjesparere vært en neglbitende og minnerik reise fylt av gjeldskriser, fallende vekst, nasjonale konkurstrusler, et antall borgerkriger, The Flash Crash i 2010, The Hash Crash i 2013 og banker som er blitt avslørt for å manipulere alt fra lånerenten til prisen på elektrisitet.

Ovennevnte hindringer er alene grunner nok til å være imponert over at vi er tilbake ved utgangspunktet. Forutsetningen er selvsagt at vi overser de grenseløse summene av skattebetalernes penger som er blitt benyttet for å få dette til. Disse pengene har sørget for at banker har kunnet velte seg i subsidier og at aksjeeiere nå kan smile bredt.

Vinnerne har vært investorer som ikke fulgte oppfordringen om å ha alle sine sparepenger i aksjer, subsidiært de som utøvet risikokontroll og solgte før markedet falt utfor klippen. De som var mindre heldige må ha vært tungt medisinert for å ha gått ubemerket gjennom disse årene.

«Lykkerusen», som DN idag kaller det på forsiden, består i at man idag er på samme sted som man var for over seks år siden. 20. juli 2007 var nemlig datoen for rekorden som Børsen lyktes å bryte i går. Regner man på basis av sluttkurser var datoen dagen før.

For å sette det hele i perspektiv, betyr dette at norske aksjonærer ikke har fått avkastning på sparepenger sine på hele 2286 dager. Hadde pengene stått på konto ville avkastningen over disse årene vært på rundt 18% etter skatt. Det er neppe denne statistikken Verdipapirfondenes Forening referer til i sin utrettelige påstand om at: «Aksjer er den suverent beste spareformen».

Dette er imidlertid bagateller som vi ikke trenger å henge oss opp i på dag fylt av glede for ikke å snakke om tåredryppende forsoning mellom rådgivere og investorer.

Endelig

2 kommentarer to “Høsttakkefest”

  1. Peter Warren sier:

    Hei Lasse,

    OSEBX-indeksen som markedet og media bruker som grunnlag er total return. Det vil si at den har med seg utbytter. Sammenligningen er dermed relevant.

    Det er irrelevant når investorer kjøpte seg inn i aksjemarkedet så lenge de satt der i juli 2007. Hva de hadde oppnådd av avkastning før det er irrelevant i forhold til en ny all time high over 6 år senere. Faktum er at de i disse årene ikke har fått noen avkastning på sine sparepenger.

    I går fikk jeg en rekke henvendelser fra sparere som var blitt rådet til å selge da det så som verst ut. De mente at jeg ikke tok hensyn til at, ifølge dem, de fleste ikke orket å tape mer og i stedet reddet de pengene de hadde igjen. De viste også til at en av Norges beste investorer den gangen hevdet markedet ville falle ytterligere 50%!

    Forøvrig og ironisk nok var det de samme rådgiverne som anbefalte kjøp da markedet stod høyt som anbefalte salg da markedet var lavt.

    Hvis jeg ønsket å være tendensiøs i bloggen hadde jeg nevnt at det var investeringer som i samme periode hadde steget 45%. Siden dette var vårt eget flaggskipfond lot jeg det være.

    /Peter

  2. Hei Peter,

    Alltid interessant å lese din blog. Mye bra her. Takk

    Ikke for å kværulere, men jeg er uening i følgende pastand.

    Du sier at dersom en sparer hadde satt pengene i banken, ville personen ha mottatt en avkastning på 18 % etter skatt. (formueskatt også tatt i betraktning ?) For å sammenligne epler med epler, burde du hvel da også tatt i betraktning at en som satt med aksjer i disse 5 årene ville ha mottatt utbytte ?

    Dersom du gjor en enkel analyse og sier at en aksjesparer eide aksjer i de 5 største selskapene som er Statoil/Telenor/DNB/Gjensidige/Norsk Hydro gir de (netto etter skatt) 3,64% , 2,56 %, 3 %, 4,71 % og 2,13 % utbytte i år. De har også utbetalt utbytte gjennom den perioden det her er snakk om. Så forskjellen er ikke 18 % som det ser ut som når man leser ditt innlegg.

    Et enda viktigere poeng er at en person som nå har verdien tilbake der vi var, må da nødvendigvis ha kjøpt seg inn helt på toppen av tidligere bull marked. Noe som ikke er spesiellt lurt, og noe å tenke på i disse dager.

    Ha en god dag

    Lasse