Optimisme versus pessimisme

Når alle er enige kan det være lurt å gjøre det motsatte.

Investormålinger fra slutten på fjoråret skilte seg ikke vesentlig fra tidligere år. Også denne gangen ville de fleste investere i fjorårets vinner og for all del unngå å investere i fjorårets taper.

For ordens skyld var fjorårets vinner aksjer, mye takket være sentralbankenes måndelige støttekjøp på $200 milliarder. Verdensindeksen for aksjer (MSCI-World Stock Index) og Oslo Børs steg begge 24% ifjor.

Fjorårets taper blant de mest fulgte investeringene var gull. Gullprisen falt ifjor 28% (etter å ha levert 12 år med sammenhengende oppgang på totalt 516%).

Årsaken til at de fleste velger å investere i det samme som gjorde det bra året før, er ikke annet enn at dette er det letteste å gjøre.

Alternativt må man ta jobben med å tenke, innhente opplysninger, analysere, konkludere og utføre.

Det krever opplagt mindre engasjement å se bakover eller lytte til selgere som vet at det letteste salget de gjør er å anbefale noe som allerde har gått bra.

En sveitsisk investor jeg møtte i forrige uke kunne fortelle at situasjonen nå er så ekstrem at det oppfattes «sosialt uakseptabelt» å være negativ til aksjer, så vel som å være positiv til gull.

Lignende ståltro på aksjer har, ifølge den erfarne investoren, ikke vært registrert siden begynnelsen av årene 2000 og 2008.

For gulls vedkommende må vi tilbake til 2005 for å finne tilsvarende pessimisme.

Resultatet hittil i år viser at det ingen hadde tro på har steget 10%, mens aksjer – som alle hadde tro på – har levert null avkastning.

Dette forteller selvsagt ingenting om fremtiden, men bidrar til å understreke et av Warren Buffets investeringsråd: “Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”.

Sir John Templeton, en pioneer innen aksjefond, uttrykte samme budskap, men med andre ord: «The time of maximum pessimism is the best time to buy, and the time of maximum optimism is the best time to sell.»

Chartet nedenfor viser en sammenligning mellom gullprisen og aksjer siden målingen fant sted.
osebxgold

5 kommentarer to “Optimisme versus pessimisme”

  1. Peter Warren sier:

    No worries Martin.

    Talk for at du sa fra.

    /Peter

  2. Martin M sier:

    Hei Peter – jeg antok at du var relativt busy idag ifbm. NF. Tok derfor ikke kontakt for å spørre om å låne grafen din.

    Har brukt den her: https://www.goldsource.no/blogg/gullprisen-mot-aksjer-kortsiktig-vs-langsiktig

    mvh
    Martin Mesicek

  3. Johan sier:

    Tror du har et poeng. Jeg velger å ta en liten short posisjon.
    Takk for gode innlegg.

  4. Boom Bust sier:

    Hvis man synes fallet i gullprisen de siste årene var stort, så bør man sjekke fallet i prisen på mange edelmetallselskaper. Verdens største gullselskap, Barrick Gold, var ned hele 64% på det meste. Det samme var et annet stort selskap, Goldcorp. Newmont Mining var ned 70%. Aksjeindeksen HUI Gold Bug Index var ned 67% på det meste. Her snakker vi fullstendig kollaps i aksjeprisene. Markedet hadde/har mistet all tro på gull, men for selskapene som driver med leting, produksjon og salg av gull står det om mulig enda verre til.

    Faktisk er verdien på HUI Gold Bug Index nå så lav at vi må tilbake til år 2001 for å finne lignende relativ prising i forhold til gullprisen. I disse dager utgjør verdien på HUI Gold Bug Index ca. 5 gram gull. I 2001 var verdien omtrent det samme som i dag, hvorpå man tre år senere så verdien være ca. 20 gram gull. I hele denne perioden steg gullprisen, men verdien på gullselskaper steg altså relativt sett mye mer.

    Hittil i år er HUI Gold Bug Index opp ca. 18%. Hvis gullprisen fortsetter oppgangen kan dette (kanskje) virke som en brekkstang på gullselskapene.

  5. Morten sier:

    Din kollega og filantrop George Soros doblet sitt pessimistiske syn på aksjer til nyttår. Fjorårets beste HF manager har nå put-opsjoner på S&P 500 på en verdi på hele $1.3 milliarder. http://blogs.marketwatch.com/thetell/2014/02/17/soros-doubles-a-bearish-bet-on-the-sp-500-to-the-tune-of-1-3-billion/