Oslo Børs og oljeprisen

Oljeprisens betydning for norske aksjer er et spørsmål som ofte stilles, spesielt fra utlendinger.

Det har funnets tider hvor bevegelser i oljeprisen, spesielt hvis den var opp, var det første aksjemeglere nevnte når de ringte sine kunder om morgenen. Dette ble tett etterfulgt av hvilken utvikling oljeaksjer hadde hatt i New York kvelden før.

De siste par årene har imidlertid dette ikke vært tema. Man unngår gjerne å snakke om faktorer som ikke passer til oppgaven og oppgaven har vært å få investorene til å kjøpe aksjer.

Av nedenstående graf kan vi se at det historisk har hersket et nært forhold mellom oljeprisens utvikling i norske kroner og Oslo Børs.

Dette forholdet opphørte imidlertid i 2012 samtidig med at en rekke av verdens største sentralbanker vedtok å øke sin innsprøyting av penger direkte inn i finansmarkedene.

Denne pengeinnsprøytningen har vært en gavepakke til banker, finansforetak og de med finansformuer. Dessverre har den hatt liten effekt på etterspørsel og vekst, noe man kan se av utviklingen i oljepris spesielt og råvarer generelt.

Nevnte kvantitative lettelser (QE) har bidratt til et misforhold mellom finansaktiva og den virkelige økonomien. Et misforhold som takket være stadige tiltak og retorikk fra sentralbanker har vart så lenge at de fleste synes å ha innbilt seg at det skulle være slik.

Ubalanser kan ikke forbli i det uendelige og ender i korreksjoner. Jo lenger en ubalanse har vart eller større den er blitt, desto høyere sjanse vil det være for at denne fører til tap av formuer.
oilnok

4 kommentarer to “Oslo Børs og oljeprisen”

  1. Peter Warren sier:

    Hei Ken Tore,

    I det korte bildet er forholdet strukket. Spreaden er den største vi har sett siden 2007. Dette varte forøvrig i hele 2007 og i slutten av 2006. Deretter må du tilbake til perioden 1997-1999 hvor spreaden var en god del høyere enn idag.

    /Peter

  2. Ken Tore Hansen sier:

    Hei Peter!
    Ut fra det du beskriver kan en kombinasjon short OBX + long Brent-olje være en fornuftig strategi?? Det kan ikke være mye risiko her? Hva synes du?

  3. Peter Warren sier:

    Hei Morten

    Klikk på linken i bloggen så vil du se at det sammme forholdet er gjeldende på tvers av råvarer.

    /Peter

  4. Morten sier:

    Artig graf Peter, men er vel flere faktorer som spiller inn fra 2012 enn QE? For eks at USA har nærmest blitt selvforsynt både med olje og gass (2013) og Kinas import er tildels fallende, samtidig som flere og flere land starter produksjon av olje eller øker produksjonen (spesielt utviklingsland, BRIC + Afrika). Og vi har stadig økende fokus på fornybar energi (solkraft spesielt), og dette har kommet for full kraft siste årene. Vi skal heller ikke glemme psykologien i et bullmarked, der vi ofte ser bratte irrasjonelle topper før korreksjonen kommer 😉

    QE spiller også en rolle her selvfølgelig, men har ikke helt troen på at det er QE som er hovedårsaken til den store divergensen vi ser mellom oljepris og OSE fra 2012.

    Hvorvidt QE-pakkene var riktig tiltak eller ikke er nok mange uenige om og det kommer sikkert mange artikler og ikke minst bøker om dette i årene som kommer.