Olje eller Oslo Børs?

Denne bloggen er et svar på noen spørsmål stilt av en leser. Spørsmål relatert til korrelasjonen (samvariasjonen) mellom Oslo Børs og andre markeder som f. eks olje dukker opp med jevne mellomrom fra lesere som jeg antar aldri er fornøyd med status quo men hele tiden forsøker å finne nye muligheter til forbedring. Husk at om man til tider blir skuffet over at en hypotese man hadde ikke viste seg å holde vann, er allikevel svaret man oppnår sjelden verdiløst. Å få noe motbevist er også nyttig. Så til spørsmålene:

Hva er korrelasjonen mellom OSEBX og oljeprisen (brent)? Ville det f.eks. vært billigere (mindre spread) å kjøpe f.eks. en olje-ETF enn på OSEBX og samtidig oppnå nærmest identisk avkastning?

Selv om leseren antagelig vet det dette, er det allikevel viktig å innlede med å påpeke at korrelasjoner ikke er stasjonære, men at de ofte endrer seg over tid. Videre er det vår oppfatning at korrelasjonen skal beregnes på basis av aktivaenes prosentuelle avkastningen og ikke på den absolutte verdiutviklingen.

Så til svarene.  Korrelasjonen mellom OSEBX og Brentolje er faktisk skarve 0.32 målt på månedlig basis over de siste 10 årene. Målt på daglig basis over de siste 12 månedene er korrelasjonen noe høyere (0.52), mens den hittil i år har vært på 0.49. Vi kan derfor fastslå at til tross for Norges posisjons som en oljenasjon og på tross av at oljeprisutviklingen er en av de mest brukte forklaringer for kursbevegelser på Oslo Børs, er denne sammenhengen ikke statistisk bevist.

Den ovennevnte konklusjon kan allikevel synes underlig når vi studerer et chart av utviklingen på Brentolje og Oslo Børs. Det første chartet viser utviklingen over de siste 10 årene:

brent

En ting denne viser er at over denne tiden hadde det i utgangspunktet vært 2.7 ganger mer lønnsomt å sittet med olje enn med norske aksjer. Ulempen er at VPS dessverre ikke har parkeringsmuligheter for tankbiler.

Jeg forela problemstillingen for min sterkt kvantitativtbelastede kollega som kunne opplyse at oljeprisen steg mens Oslo Børs falt i perioden 2001-2003. Og videre (han er umulig å stanse når han først er kommet i gang) at korrelasjonen er høyere mellom Oslo Børs og amerikanske aksjer. Utviklingen på S&P-500 har med andre ord større påvirkning på utviklingen på Oslo Børs enn oljeprisen. Etter hvert ble nevnte kollega helt ustoppelig og kom da trekkende med at en portefølje bestående av 20% SPY (ETF’en på S&P-500) og 80% av XLE (ETF’en for amerikanske oljeaksjer) har samme avkastning og standardavvik som Oslo Børs målt over 5 år. Korrelasjonen på denne ”kurven” målt mot OSEBX er på 0.78.

Det neste chartet viser utviklingen på Brentolje og OSEBX målt over de siste 12 måneder:

brent1

Mitt umiddelbare inntrykk er at øyet synes å se en høyere korrelasjon enn tallene skulle tilsi. I løpet av denne perioden taper man rundt 3.5 prosentpoeng mindre hvis man var investert i aksjer fremfor olje.

Et annet poeng det er verdt å legge merke til er at olje historisk har hatt større kurssvinger enn Oslo Børs. Regressjon gjort av 20 dagers rullerende daglig volatilitet over 10 år viser en annualisert ”normal” volatilitet på 36% i Brentolje, mens Oslo Børs ligger på 32%. Målt over de siste 12 månedene er differansen større. Brentolje lå da på 58%, mens Oslo Børs hadde 47%. Man må med andre ord være forberedt på større svingninger i olje enn selv på Oslo Børs. Olje har imidlertid én fordel og det er at denne kan handles elektronisk nær 24 timer i døgnet, mens Oslo Børs er stengt i 15½ av døgnets 24 timer. Man slipper med andre ord en lang våkenatt hvis man endrer oppfatning og vil ut.

Så ville det vært billigere rent spreadmessig å investere i en OSEBX-kurv fremfor i Brentolje? Det kommer an på hvilken instrumentbruk man velger. Spreaden på kjøper og selger av Brentolje i futuresmarkedet er 0.015%. En Brent ETF (Exchange Traded Fund) vil derimot både legge en profittmargin på denne og i tillegg, hvis ETF’en er i norske kroner, sannsynligvis også legge en margin på vekslingskursen utover det valutabanken tar. Basert på spreaden mellom kjøper og selger alene skal det mye til at dette er konkurransedyktig i forhold til en OSEBX ETF.

En annen ting man bør studere er hvordan forvalteren av en olje ETF rullerer sin underliggende oljeposisjon. Oljeprisen har riktignok steget kraftig i år, men de som har eiet kontrakten nærmest forfall har allikevel tapt penger pga fasongen på forwardkurven. På grunn av breddfulle oljelagre var det en periode umulig å finne lagerkapasitet med den følge at kursen på olje for umiddelbar levering falt kraftig, mens de lengre forfallene ble mye mindre påvirket. På det meste var differansen på $3, noe som på den tiden utgjorde 7% av prisen. Du måtte med andre ord betale 7% for å forlenge kontrakten din i 1 måned, noe som ville utgjøre 125% i året dersom kostnaden var den samme hver måned. Nedenstående chart viser hvordan ulike leveringstidspunkter for Brentolje er priset nå og to måneder tilbake i tid.

brentfwd

Foretrekker vi å handle olje fremfor Oslo Børs? Vi handler olje direkte i futures-markedet når vi har et syn på olje og handler OBX futures når vi har et syn på Oslo Børs. Vi blander kun olje og aksjer når vi har et syn på om at den ene er dyr eller billig i forhold til den andre, som f. eks i en periode i fjor hvor vi var short olje og long Statoil. Begge falt i verdi, men heldigvis sistnevnte mindre enn førstnevnte og det var det som var ideen bak posisjonen.

Direktehandel i råvarer fremfor i råvarebaserte aksjer gjør at man kan isolere seg fra andre risikofaktorer som et selskaps dårlige balanse, ledelse eller begge deler. Utviklingen på gullprisen i fjor var et godt eksempel på dette. Det edle metallet var opp 5% mens alle gullaksjene på Oslo Børs falt kraftig. Enkelte så mye som 95%.

Det man skal være oppmerksom på er at det er en rekke problemstillinger man møter i handelen med råvarer som man ikke møter når man handler norske aksjer. Sikkerhetskrav, valutarisiko og muligheten for fysisk levering dersom man ikke følger med er blant disse.  Det lønner seg derfor å sette seg grundig inn i handelsreglene for de råvarene man vurderer, samt benytte meglere som kun driver med dette. Å få et par tonn grisemaver levert på døren i 30 graders varme mens megleren din nyter livet i St. Tropez er verken noe du eller naboene vil sette pris på.

Tags: , , ,

5 kommentarer to “Olje eller Oslo Børs?”

  1. Peter Warren sier:

    Hei Gunder! Korrelasjonen mellom Seadrill notert på Oslo Børs og oljeprisen er: 0.54, 0.48 og 0.52. Dette målt siden børsnotering, over 1 år og hittil i år. Seadrill notert i USA har: 0.48, 0.45 og 0.44 målt over samme perioder og da mot oljeprisen notert i USA. Sistnevnte har tilsvarende målte korrelasjon mot S&P-500 indeksen på 0.57, 0.61 og 0.56. Oslo Børs variantens korrelasjon mot S&P-500 er 0.5, 0.49 og 0.46. Happy hunting. /Peter

  2. gunder j løvlimo sier:

    Peter –
    Takker for kunnskapsløft!

    Meget interessant dokumentasjon
    på forholdet mellom oljepris og OSEBX.

    Jfr,
    I påvente av at markedet iht mine indikatorer skal ha seg noen skritt videre tilbake før ny oppgang, er me «kortsiktig» ute av markedet.

    I stedet har me shortet SDRL via warrants med utgp i hypotese om at SDRL korrelerte med oljeprisen. Jfr de tekniske indikasjonene midt i juni på at oljen skulle ned, og det samme SDRL. Helgen 19 til 22 juni ga «tilsynelatende» god korrelasjon med realisert 40% avkastning over helgen. Ville vel gitt opp mot 70% om stått løpet litt lengre ettermiddagen den 22.

    Derimot har ikke posisjon nr 2 siste par ukene gitt tilsvarende uttelling.
    Siste posisjonen salgswarrents SDRL vil me nok tape på selv om oljeprisen gått ned fra ca 73 til ca 66. ( ca 9% fra høyeste?)
    Her kommer også volatiliteten inn og spiser opp derivatene.
    Jfr oljeprisen gått mye opp og ned og derivatene blir hengende og taper. Men teknisk indikasjon på videre «kortsiktig» fall i USA og spesielt OSEBX vil kanskje berge posisjonen. For hva bidrar det på salgswarr. om oljeprisen skulle dra seg kanskje ned mot 60 om korrelasjonen mangler!

    Og, me har de siste dagene, slik Peeter dokumenterer statistisk,
    stusset på korrelasjonen mellom olje og OSEBX, – og SDRL.
    Godt å få vite statistisk dokumentet at min hypotese mellom OSEBX og SDRL her ikke var like åpenbar slik me trodde! (Tar derav en hypotese om at oljeprisen kanskje heller ikke korrelerer så mye med SDRL slik me trodde)

    SPØRSMÅL:
    1.A
    Kansje Peeter kan gi en analyse på korrelasjonen mellom SDRL og oljeprisen. Jfr også SDRL kontra korrelasjonen med markedet USA

    1.B
    Og ev. hva er de viktigste driverne for SDRL måtte være –
    med reelle årsaks virkningsforhold, må vite 😉

    Gunder J. Løvlimo

  3. Peter Warren sier:

    Hei Torbjørn! Vi benytter PCA først og fremst for å finne hva som er hoveddriverne bak resultatene til eksterne forvaltere som vi benytter eller nye som vi vurderer. Svar på dette kan fortelle oss om potensiell «crowding» (mange som er ekponert mot samme faktorer). Et godt eksempel på dette var analysen vi gjorde på long/short equity forvaltere og som klart viste oss at hoveddriveren bak de fleste av disses avkastning var en kombinasjon av belåning og at aksjemarkedet var i oppgang. Etter denne analysen beholdt vi kun én av disse forvalterne. Han var forøvrig opp 13.5% ifjor, mens samtlige av de vi gikk ut av – ikke uventet med basis i PCA analysen – var ned. /Peter

  4. Torbjørn sier:

    Brukes prinsipalkomponentanalysis (Principal Component Analysis (PCA), http://en.wikipedia.org/wiki/Principal_component_analysis) i finansbransjen for å se på korrelasjon mellom markeder, råvarepriser, renter osv? Ut fra min bakgrunn fra et helt annet fag synes det nærliggende å analysere slike data med PCA.

  5. Haavard sier:

    Etter å kun ha sett en visuell sammenligning av kurvene før var det som du sier overraskende å se at statistiske korrelasjonen var relativt lav. Ingenting er som et godt (mot)bevis.

    Takk for et meget interessant innlegg (og etpar morsomme poenger)!