Så negativt at det er positivt

Gjennom media kan vi lese at flere av de som spådde børsoppgang ved årsskiftet, spår oppgang også i sommer. Tatt i betraktning utviklingen på Oslo Børs hittil i år, er det nok mange som ønsker at disse hadde holdt kjeft ved årsskiftet.

Om troverdigheten til disse er tynnslitt, eller som enkelte hevder – lik null, er det allikevel en materiell forskjell mellom årsskiftet og nå. Jeg tenker da ikke på at situasjonen i Hellas og de andre PIGS-landene har forverret seg, USA har mindre enn to uker igjen av stimulitiltakene, Japan befinner seg i en økonomisk nedgang eller det er krig og uroligheter i Midtøsten.

En av de virkelige materielle endringene er at investorene har gått fra å være hemningsløst og reservasjonsløst positive, til å være det motsatte. Et 9% fall i internasjonale aksjer og et 12% fall i råvareprisene på halvannen måned har vært bidragsytere her.

Dette betyr at man endelig har tatt innover seg de økonomiske realiteter, insett at det fortsatt er noe som heter risiko og i stor grad forholdt seg til dette. De få som fremdeles tror på oppgang er de som aldri gjør noe annet.

Slik var det ikke for bare kort tid siden. Alle som var tjent med at investorene fortsatte å ta risiko, skyndte seg å fremlegge analyser og begrunnelser for hvorfor man ikke skulle «Sell in May». Nok en gang fikk vi høre at: «This time it’s different». Dessverre er det slik at det ikke skal lønne seg å gamble mot odds over tid og i år var intet unntak.

Nå har situasjonen som sagt endelig endret seg. Investorsentimentet, representert ved meningsmålingen «Bullish Consensus» og gjennom interessen for å kjøpe seg kursforsikring, begynner begge å nærme seg meget bearish nivåer. Nivåer som ved tidligere anledninger har vært meget nær bunner.

En god nyhet for de som «vil prøve lykken» er at prisen på kursforsikring fortsatt ikke er dyr. Dette kan vi takke alle de som kjøper aksjer og deretter utsteder opsjoner på disse. Dermed er det mulig å beskytte nedsiden dersom man tar sjansen på å svømme mot strømmen.

 Hvis du ønsker å bli oppdatert hver gang det legges ut et nytt innlegg, kan du legge inn eposten din her.

3 kommentarer to “Så negativt at det er positivt”

 1. Rune sier:

  Når en betrakter fallmomentumet i PMI-indikatorene og de snart inverterte rentekurvene i enkelte EM’s kan det se ut som markedene ikke tar hensyn til den økte muligheten for resesjon i opptil flere land. Vil tippe Troikaens problemløsningsevner og rotet i Washington DC ikke har hjulpet særlig. Pengepolitikkens tilknytning trenger ett helt kapittel.

  Hvis du forsøker igjennom bloggen å finne posisjoner for å ta motsatt side så håper jeg at jeg kan være til nytte, Peter. Du kan notere at jeg er bullish på landbruk og short Sterling og PASOK.

 2. Karsten Herold sier:

  Hei igjen Peter

  Du må vel nå synes at Bill Cross er en utrolig sleip herremann, som oppfordrer politikerne i USA til å øke underskuddene ytterligere med nye gigantiske stimulans pakker.

  http://tpmdc.talkingpointsmemo.com/2011/06/pimco-founder-to-deficit-obsessed-congress-get-back-to-reality.php?ref=fpblg

  Det kan virke som han bevisst prøver å få politikerne til å kjøre USA rett i grøften, bare fordi han har shortet USAs 10-åring «big-time» og vil tjene noen dollar på dette?

  For «alle» vet jo, at hvis de skulle finne på å gjøre dette, vil inflasjonen eksplodere og renten på amerikanske statspapirer gå rett i taket når markedet mister tilliten til den amerikanske gjelden, ikke sant Peter?

  Forstår da bare ikke hvorfor han sitter på så mye cash?

  Eller han kanskje ikke er sleip i det hele tatt, uten bare oppriktig frykter en «dobbeldip»? Og at det i tillegg påny ville få markedet til å flykte til amerikanske statspapirer og få USA farlig nær deflasjon? Hva tror du?

 3. erik røys sier:

  Hvis det skal være en logikk i aksjemarkedet og vi nå er nede på edruelige nivåer,bør psykologien skyve markedet ned tilsvarende som psykolgien har skjøvet den opp(OSBEX lik 456).Elliotwave-bunnpunktet på 330-350 virker derfor ikke ulogisk.Hellas krisen bare utsettes.Hva skjer i USA/Kina og i midtøsten er det ille.Spesielt folk i Syria har krav på vår(Natos omsorg) og etterhvert vil det nok komme i gang hjelpesendinger til flere land der nede som vi kan støtte.Og det bør vi gjøre.Jeg syns SPX virker veldig høy og det kan ligne på en dobbelt topp under utvikling.Da skal vi en god del ned der også min. rundt 1180 ser det ut som.Sikkert lurt å forsikre seg hvis en vil gamble.Jeg holder med vekk forløpig.