Alternative Investeringer

Man ville tro at påstanden om at «Aksjer gir bedre avkastning enn noen annen aktivaklasse over tid!» gradvis ville ha stilnet, når vi vet at gull har steget 16 ganger så mye som aksjer de siste elleve år. Dessverre er det ikke slik.

Januar-tallene er klare og med en oppgang på 10.9% for denne måneden alene, har gull levert en avkastning som er dobbelt så høy som amerikanske- (S&P-500 +4.4%), europeiske- (Eurostoxx 50 +4.3%) og norske aksjer (OSEBX +3.2%). Det interessante er at til tross for over 11 sammenhengende år med oppgang, er gull sannsynligvis det minst eiede aktiva blant norske investorer.

Det sier sannsynligvis mest om hvor og hvordan incentivordninger er konstruert i finansbransjen. Inntektene til rådgivere og meglere ville ha vært lave dersom kundene kun hadde kjøpt gull og sittet med dette. Det er tross alt aktivitet og transaksjoner den største delen av finansbransjen lever av.

De fleste godtar en forventning om at aksjers skal kunne stige i det uendelige, samtidig som de hvert år har forventet at oppgangstrenden i gull skal være over.

Én ting er sikkert og det er at på et eller annet tidspunkt slutter alle trender. Har man denne kunnskapen kan man imidlertid beskytte seg mot store tap når dette én gang skjer. Dette er like enkelt som å kjøre bil. Oppdager man at man har kjørt feil fortsetter du ikke å kjøre i samme retning, men snur. Det har kostet deg litt tid og drivstoff, men til gjengjeld har man lært noe.

Det som imidlertid er påtagelig er det faktum at så godt som ingen som har et snev av gull i sine porteføljer.

Det underlige er at man kan bli stadig mer positiv for hvert år aksjer stiger og samtidig mer negativ hvert år hvor gull gjør det samme. Det ligger en celebral «svikt» bak dette. Bedre kjent som kognitiv bias. Vi tror på det som passer oss best, fremfor det som er riktig.

Råvaremeglere argumenterer med at på grunn av mindre utvalg har investorer i deres marked langt lettere for å få oversikt og gjennom det finne frem til noe som er attraktivt. Motpolen er aksjemarkedet hvor investorer er nødt til å lete blant tusenvis av selskaper i et forsøk på å finne nålen i høystakken.

Et annet argument som benyttes er at man kan investere direkte i det man har tro på, i stedet for å må gå veien om et oljeselskap, gjødselsselskap eller en gruve. Investerer man gjennom et aksjeselskap utsettes man for en rekke andre risikofaktorer som er spesifikke til det aktuelle selskapet fremfor råvareutviklingen.

Det er vanskelig å argumentere mot at det er langt mer oversiktlig å investere i råvarer direkte, enn å gå omveien gjennom et aksjeselskap. Dette betyr ikke at råvareinvesteringer er risikofrie eller at alle produktene som tilbys egner seg. Potensielle investorer må være på vakt i dette markedet også.

Den norske meglerstanden har historisk vært fokusert på aksjer og tjent så godt på dette at de færreste har funnet det interessant å «fornye» seg. Fremgang kommer dessverre oftest som en følge av nød enn av utforskningstrang.

Av de 18 råvarene som inngår i den mest anvendte råvareindeksen kan man se at 14 av dem (78%) har steget så langt i år. 9 av disse råvarene (64%) steg mer enn de nevnte aksjemarkedene.

Mer sofistikerte investorer tar posisjoner som forsøker å tjene penger på forholdet mellom for eksempel oljeaksjer og oljeprisen, mellom gull og gruveselskaper, mellom anvendelse av ulike råvarer (mais og sukker som benyttes til biodrivstoff, i forhold til olje, diesel eller bensin) etc.

Slike investorer kjøper gjerne kobber (verdens ledende industrielle metall) når de tror på økonomisk oppgang, fremfor aksjer. Noen kjøper begge deler.

Investeringer kan gjøres meget enkelt eller meget sofistikert og komplisert. De fleste som går skoene av seg gjør dette fordi de ikke oppfatter kompleksiteten i noe de trodde var enkelt.

Myndighetene anser aksjer anser for å være så enkle at hvem som helst bør forstå dem. Dette til tross for at det krever kunnskap om regnskap, bransjer, varelager, fremstidsutsikter, gjeld, konkurrenter, ledelse, etc. etc. Dem om det.

Noen ganger er imidlertid rett og slett det virkelig enkle det beste. Det er faktisk nettopp slik det har vært de siste elleve årene.

(Forøvrig og i rettferdighetens navn fantes det ett aksjemarked som gjorde det ekstraordinært bra og ble den suverene vinneren i januar. Dette markedet ble omtalt i denne bloggen for halvannen måned siden. Oppgangen i januar var på hele 30.4%.)Hvis du ønsker å bli oppdatert hver gang det legges ut et nytt innlegg, kan du legge inn eposten din her.

7 kommentarer to “Alternative Investeringer”

 1. sigrid sier:

  Interessant lesestoff. Forståelig for oss alminnelige:)

 2. Peter Warren sier:

  Din sunne skepsis er helt på sin plass. Det er viktig at du lærer deg produktene før du eventuelt investerer.

  London Metal Exchange (LME) og Comex/CME har tilgjengelig litteratur på metaller.

  Futures-markedene er det reelle markedet og CFD’er er basert på dette. Det sier seg selv at siden disse er et derivat av det virkelige markedet så må de være mer kostbare – i tillegg til at du løper kredittrisiko på utstederen.

  Kobber er det største og viktigste av de industrielle metallene. Vi var short kobber store deler av fjoråret, har ingen posisjon nå, men leter etter en ny mulighet til å gå short. Lagerbeholdning på LME og i Shanghai er viktige indikatorer. Det samme er spekulativ åpen balanse som blir publisert hver uke fra CFTC (kredittilsynet for råvarer i USA).

  Jeg har Jim Rogers boken og den er grei nok. Jeg har imidlertid en sunn skepsis mot noen som sier «bare kjøp mer» hver gang det faller. Rogers egne posisjoner er dypt under vann etter finanskrisen hvor han med ukentlig regularitet gjentok «kjøp mer» rådet. Det er de færreste som har dype nok lommer til å sitte med tap så lenge som ham.

  /Peter

 3. Woop sier:

  Takk for informasjonen, Peter. Har ingen forhastninger med å komme inn i markedet, så lurer på om du (eller andre) anbefale noe interessant lesestoff for en nybegynner? Vet Jim Rogers har ei bok som ofte anbefales, men finnes det noen andre enn denne?

  Det jeg kan om CFD, futures og opsjoner har jeg lest på nettet. cmcmarkets.no tilbyr vel CFD i råvarer. På forsiden deres står det: «Det har aldri vært billigere å handle aksjer og råvarer», som jo er stikk i strid med det du sier. Har opparbeidet meg sunn skeptisisme til brokerne allerede før jeg har startet.

  Etterhvert som økonomien i Kina tiltar, så blir vel f.eks. kopper veldig etterspurt, siden dette brukes mye i kommunikasjonslinjer, infrastruktur til strøm o.l.?

 4. Peter Warren sier:

  Vi benytter som regel futures kontrakter eller opsjoner på slike. Disse betinger at du har konto hos en futures broker og stiller kontantsikkerhet. Vi kan også handle gull i interbank-markedet, men har har kun profesjonelle aktører asdang. Alternativt kan du handle ETF’er (børsnoterte fond). Disse handles på aksjebørser som vanlige aksjer. Vær i så fall påpasselig med at du kjøper ETF’er som inneholder den fysiske råvaren og ikke det vi kaller syntetiske ETF’er. I sistnevnte tar du betydelig kredittrisiko på utstederen av ETF’en. Det samme gjør du i CFD’er, som i tillegg kun er en meget kostbar måte å handle på.

  /Peter

 5. Woop sier:

  Jeg regner med at handel i råvarer foregår i futures? I så fall, hvordan kan en liten mann handle i slike?

 6. Peter Warren sier:

  Det er riktig. I tillegg sitter vi på en opsjonsstruktur som beskrevet i denne bloggen.

  /Peter

 7. GullBull sier:

  Er ikke du short gull og long platinum?