Fotspor i sanden

DNs børskommentator, Thor Christian Jensen, har som overskrift i dagens utgave: «Hvor er Draghi og Yellen når vi trenger dem?»

Spørsmålet minner om Mary Stevensons religiøse dikt «Footprints in the Sand».

Hovedpersonen går sammen med Gud på en strand og reflekterer tilbake over livet. Tiltross for at Gud har lovet alltid å være der, ser personen tilbake på utfordrende tider i livet og merker seg at det da kun har vært ett sett med fotspor i sanden.

Fortelleren spør Gud «Hvorfor forlot du meg i de periodene når jeg trengte deg som mest?» Gud svarer: «Mitt dyrebare barn jeg elsker deg og vil aldri forlate deg. Da dine lidelser var størst og du kun ser ett sett fotavtrykk, bar jeg deg.»

Analogien til dagens situasjon er at finansmarkedets guder, Draghi og Yellen, er der.

De eneste fotsporene vi har sett i sanden på lenge har tilhørt Draghi og Yellen. Disse sammen med flere andre sentralbanker har båret markedet siden slutten av 2011.

FootprintsHvis du ønsker å bli oppdatert hver gang det legges ut et nytt innlegg, kan du legge inn eposten din her.

5 kommentarer to “Fotspor i sanden”

 1. Peter Warren sier:

  Du har rett i det Erik.

  Jo mer penger en sentralbank trykker, desto mindre verdier blir det (i dette tilfelle) bak hver euro. Dette kan vi blant annet se mot US dollar hvor euroen har svekket seg 21% siden midten av 2014 (og 30% siden 2008).

  Poenget er imidlertid at sentralbanken har hatt mer fokus på de konkurransemessige fordelene ved denne «devalueringen» av euroen fremfor betydningen av lavere kredittverdighet.

  /Peter

 2. erik røys sier:

  Men dette kan vel ikke en sentralbank holde på med i det uendelige?Pengene blir jo mindre og mindre verdt.Gidder du å forklare oss «bønder» sammenhengen Peter?

 3. Peter Warren sier:

  Du glemmer at de har fordelen av å eie seddelpressen Erik.

  Hva som skjer i fremtiden og hvilke forhold som da gjelder, er umulig å vite noe om. Men hadde Draghi sagt nei nå ville det blitt bekmørkt.

  Se bare på Japan idag. Dårlige økonomiske nyheter blir feiret med 7% aksjeoppgang fordi dette betyr at man sannsynligvis må øke pengetrykkingen og støtten til markedene.

  /Peter

 4. erik røys sier:

  Dette er noe vanlige mennesker ikke forstår.Hvordan sentralbankene kan sprøjte inn penger i det uendelige uten noen gang å gå tomme?Vanlige mennesker har jo begrenset bankkonto.Og hva skjer om Yellen og Draghi sier nei på et tidspunkt?(Iallfall Draghi har vel lovt og altid si ja)

 5. Ingrid Isaksen sier:

  Der traff du spikeren på hodet – selv mannen i gata har vel fått med seg navnene Yellen og Draghi etter alle disse årene med lettelser.