Frykt & grådighet II

Infront-chartet under gir et sjeldent godt bilde på kognitiv dissonans. Grådigheten for å ikke få med seg siste prosentene av en 10 år lang sentralbankdrevet aksjeoppgang gjør at de færreste ønsker å selge.

Frykten for en korreksjon i et gjeldsdrevet aksjemarkedet, med svak inntjening og rekordhøye verdsettelser, har samtidig økt etterspørselen etter gull.

Etterspørselen har videre akselerert som følge av stadig større negative økonomiske effekter som følge av corona-viruset.

Det samme ser vi gjennom fallende råvarepriser, fraktrater og flukt fra asiatiske valutaer over i amerikanske dollar.

Det er med andre ord betydelig uro under den stille overflaten som best illustreres ved et indifferent stigende aksjemarkedet.

Vinnerne har i realiteten vært de som har diversifisert gjennom å ha gull i tillegg til aksjer. Sikringen har gitt tilnærmelsesvis samme avkastning som amerikanske aksjer.

En sjelden god vinn-vinn situasjon.

For norske investorer har imidlertid denne sikringen virket langt bedre.

Oslo Børs indeksen er i skrivende stund opp 1% i år, mens gull i i norske kroner har steget 12.7% i samme periode.

Måler man det over det siste året er Oslo Børs opp 8.8%, mens gull i norske kroner har steget 30.8%.

En svært hyggelig utvikling for de få som fortsatt tror det finnes noe som heter risiko.Hvis du ønsker å bli oppdatert hver gang det legges ut et nytt innlegg, kan du legge inn eposten din her.

5 kommentarer to “Frykt & grådighet II”

 1. Alex sier:

  Takk for ditt innlegg, Peter!
  Boligprisene i Oslo har steget 2 gangeren siden 2007, men gullprisen i norske kroner har firedoblet seg i perioden. Omregnet i gjennomsnittlig årlig avkasning gir dette 5,5% for eiendom contra 10% for gull.

 2. Peter Warren sier:

  Helt enig i det første. Avvik i utviklingen vil man finne uansett hva man måler mot. Poenget ditt om lite data og ikke minst bredt nok gjennomslag maner opplagt til forsiktighet.

 3. Haavard sier:

  BTC*** har ikke samme track record og bevegelsen i går kveld viser svakheten med den traden sammenlignet med modne markeder.

 4. Peter Warren sier:

  Sett den kommentert – en carry trade som har gått voldsomt! BTC/JPY har gått vesentlig mer.

 5. Haavard sier:

  Traden nå er XAUJPY. Dekoblingen mellom de to er veldig interessant og relativt uvanlig. Dollarstyrkelsen og det vi ser i japansk vekst samtidig som corona-viruset herjer, kan skape en enorm feedback nå. Strap up!