Unyttige prognoser

«Valutaprognoser utarbeides som oftest av banker. Det er derfor et stort paradoks at disse kontinuerlig melder om store gevinster fra valutahandel til tross for at treffsikkerheten ved deres prognoser ligner mer på vådeskudd enn skivebom.»

Ifølge media kom gårsdagens svekkelse av kronen veldig overraskende på valutaanalytikere.

Ved en ren tilfeldighet printet jeg fredag ut et chart som nettopp viser distribusjonen av valutaanalytikeres forventning til forholdet mellom euro og norske kroner (EUR/NOK).

Chartet er inkludert under og viser nettopp at prognosene til så godt som alle valutaanalytikere var for en kronestyrkelse vis a vis euro (lavere EUR/NOK).

1 måneds prognosene uttrykt på det nedesnstående chartet vises ved grønne stolper. Jo høyere de er desto flere analytikere er av samme oppfatning.

Vi kan se at forventningen til flertallet samle seg rundt 8.25. Videre kan vi se av fasongen på distribusjonen at det er flere analytikere som forventer kurser lavere enn 8.25 enn det er høyere enn denne kursen. Utliggeren er en ensom analytiker som går imot strømmen og tror på vesentlig høyere kurser.

Det mest oppsiktsvekkende med dette chartet er ikke at flertallet hittil har bommet grovt.

Det er langt mer oppsiktsvekkende å se hvor stort avvik det er mellom hva «teoretikerne» (analytikerne) forventer i forhold til de reelle risikotakerne. Den sammenhengende røde grafen viser nemlig risikotagernes forventning. Denne utledes gjennom å se på hvordan markedsaktører priser opsjoner på EUR/NOK.

Forskjellen mellom analytikerne og markedsaktørene er at de førstnevnte gjerne er uten «skin in the game» (noe på spill). De verken tjener eller taper på om prognosene deres slår til.

Markedsaktøren derimot føler gevinst og tap direkte på kroppen og lommeboken. Gjennomsnittsprognosen til denne gruppen ligger på 8.47, over 20 figurer høyere enn teoretikernes anslag.

I tillegg indikerer fasongen på markedsaktørenes distribusjon at de mener at det er mer sannsynlig med en stor bevegelse til oppsiden. Dette er forøvrig stikk motsatt av hva teoretikerne mener.

Mangel på «skin in the game», med andre ord at feil man gjør ikke koster noe, forringer ikke bare kvaliteten på prognoser men ofte også politiske beslutninger, regulatoriske vedtak og samfunnet som helhet. Finanskrisen viste dette til gangs, men til tross for dette krever vi ikke ansvarliggjøring der dette er naturlig.
nokprob

2 kommentarer to “Unyttige prognoser”

 1. Haavard sier:

  Hei Peter,

  Bildet ser jo rimelig likt ut for USD/NOK også og i relasjon til din forrige post er det ofte det ‘enkle’ som gjelder: en trendmodell i USD/NOK har gjort det veldig, veldig bra i år… Man trenger ikke bank/ekspert-prognoser for å tjene penger, tvert imot. Jeg hadde ikke sett den unplugged podcasten før så takk for linken – veldig interessante historier og forskjellige synspunkter internt i CTA-sektoren og det ser man også når man snakker med CTA-investorer såvel som ansatte i disse forskjellige firmaene.

  Videre når det gjelder den norske kronen har jo «ekspertenes» faktormodeller sagt at den er undervurdert i lang tid, men som sagt har trenden kun gått en vei og det er motsatt. End of.

 2. Cato sier:

  Dollaren har ikke vært dyrere siden finanskrisen, for oss nordmenn. Og dette til tross for alle seddlene FED har trykket opp. Alle sentralbanker vil trykke penger nå. Til og med svenskene vurderer å starte seddelpressa. En lukrativ forretning for alle verdens sentralbanker helt til megasmellet kommer.

  http://wp.me/p3uvTQ-aO

  Viktig å forstå de store tegn i tiden.