Hvem skulle ha trodd?!?

Ifjor ble det avdekket at flere av bankene som bidro sterkt til finanskrisen hadde manipulert referanserenten for lån, LIBOR. LIBOR står for London Interbank Offered Rate og fastsettes av en gruppe banker daglig.

Ved å manipulere LIBOR-fastsettelsen har bankene vært istand til å ta en høyere margin på utlån enn markedet tilsa. Sagt på en annen måte anklages disse bankene for å ha svindlet til seg en høyere rente enn de hadde anledning til.

Basert på et sivilt søksmål mot Credit Suisse, Barclays Bank, Hong Kong Shanghai Banking Corporation, JPMorgan Chase, UBS, Lloyds Banking Group, Norinchukin Bank, Royal Bank of Canada og Bank of America, har myndigheter i Storbritannia, Europa og USA blitt tvunget til å ta affære.

Etterforskning er nå i tillegg igangsatt i Tokyo, Europa og nå også i Norge for å se om manipulasjonen også har omfattet TIBOR, Euribor og NIBOR fastsettelsene.

USA ble det i går offentliggjort at US Department of Justice har varslet strafferettslig forfølgelse av de aktuelle bankene.

Lesere vil legge merke til at de fleste av de anklagede bankene måtte be om og fikk hjelp av skattebetalerne i 2008. Som om dette ikke var nok, har skattebetalerne nettopp subsidiert flere av dem med nye lån, såkalte LTRO.

Banking is indeed a great business.


 

Kommentarfeltet er stengt.