«Overkjøpt»

Ideen til denne bloggen fikk jeg grytidlig i morges da jeg leste en email fra en hedgefond-kollega i New York. Min kollega fortale at innboksen hans fyltes i økende grad av meglerrapporter som påpekte at aksjemarkedet nå er «overkjøpt».

Uttrykket «overkjøpt» benyttes for å beskrive et marked som stiger for fort og dermed kan være sårbar for en nedadgående korreksjon. Årsaken til en slik tilstand er at kjøperne midletidig «sliter seg ut». De har ikke lenger den økonomiske kraften som er nødvendig for å opprettholde en etterspørsel som må til for å overstige tilbudet. Dermed er de ikke lenger i stand til å drive kursene videre oppover.

Det behøver ikke å ligge noe dramatikk i dette. Det er sunt for en oppgang at den ikke er parabolsk i sin natur. Det er langt sunnere at markedet tidsvis korrigerer. Det lar aktørene reflektere over at det faktisk finnes risiko og viser samtidig at det foregår en reell overførsel av risiko underveis.

Farligere er det når alle sitter sammen og venter på at de skal treffe toppen. Resultatet av dette er at det blir ekstremt trangt i døren når flokken ser at denne er passert og vil ut samtidig. Sølvprisen i første halvår 2011 er et godt eksempel på dette.

Forankret i at min kollega fortalte at meglere i NY i økende grad var bekymret for at aksjemarkedet nå er overkjøpt, kjørte jeg i de grå morgentimer en analyse på Bloomberg over hvor ofte uttrykket «overbought» har vært nevnt i media den siste tiden.

Ganske så ofte var svaret. Målt på daglig basis over de siste to årene er det mindre enn 1% av tilfellene hvor markedsaktørene har vært like opptatt av dette som det er nå.

For å se dette i sammenheng med kursutvikling, har jeg lagt MSCI-World Stock Index over det daglige antallet observasjoner.

Det som synes å fremkomme, er at når markedet er som mest opptatt av faren skjer det lite. Det synes imidlertid å være et brukbart varsel for utviklingen et stykke frem i tid.

Korreksjoner synes først og inntreffe etter at alle har blitt overbevist om at det hele var falsk alarm.

Noe vi egentlig visste fra før.

tren

Kommentarfeltet er stengt.