Hinsidesporteføljen 2018

«I believe that economists put decimal points in their forecasts to show they have a sense of humor.» -William Gilmore Simms (1806-1870)

Desember er måneden for julebord og prognoser. Felles for disse er at mange i etterkant vil angre over hva de har sagt.

Investorer og andre kan imidlertid takke det nye regelverket, MiFID II, for at 2017 sannsynligvis blir siste gang de voldtas med slike.

Fra og med neste år vil prognoser og analyser enten være av en standard god nok til at investorer vil betale for dem, alternativt må de kalles ved sitt rette navn – markedsføring.

Felles for alle selgere er at de gjerne vil ha noe som er lettsolgt.

Hjernen vår er konstruert slik at vi legger større betydning på noe som nylig har skjedd, enn noe lenger bak i tid. I tillegg elsker vi å kjøpe «gammel» avkastning, det vil si avkastning som allerede har funnet sted.

Alle vil satse på en vinner, selv lenge etter at målgang er passert. De fleste prognoser er derfor kun en fremskrivelse av det som nettopp har skjedd.

Bitcoin fyller i år disse salgskriteriene på en perfekt måte. Optimismen vedrørende den videre kursutviklingen har økt eksponensielt jo høyere kryptovalutaen har steget.

Tidligere var det teknologer og nerder som var opptatt av den digitale valutaen. Finansbransjen kom deretter på banen og nå, etter en tyve dobling, er det full feber hos mennesker i alle yrkesgrupper.

Vi har sett det før og vet at det ender i tårer. Vi er bare ikke sikre på når dette skjer.

En annen stor vinner i år har vært å være short volatilitet. De fleste investorer har vært dette uten å være klar over det.

Et alternativ, for å systematisere dette, var å gå short VIX-indeksen.

Dette kunne gjøres gjennom å kjøpe et børsnotert sertifikat (ETN) som stiger når VIX’en faller og vice versa.

XIV (VIX baklengs) ETN’en har så langt i år steget 189%. Dette er en bedre avkastning enn noe aksjemarked.

Hvem skulle ha trodd at det amerikanske aksjemarkedet i 2017 ville være roligere enn noen gang tidligere i historien? Dette på tross av Trump, global terror, krig i Midt-Østen, naturkatastrofer – for ikke å snakke om trusler om atomkrig!

Forankret i hvordan hjernen virker, skulle en portefølje bestående av Bitcoin og XIV ETN være noe av det mest lettsolgte i øyeblikket.

Denne konsentrerte porteføljen gjør deg long Bitcoin og short volatilitet. Den vil sannsynligvis også tidvis gjøre deg ubehagelig long adrenalin og kortisol, samt short negler.

Porteføljen kommer i tillegg garantert til gi deg grunnlag for noen artige historier å fortelle. Underholdningsverdi er tross alt også en verdi.

Vinne Jones’ legendariske ord fra filmen Lock, Stock & Two Smoking Barrels vil være for visdomsord å regne når historien om 2018 skrives:

Kommentarfeltet er stengt.