Folk i og utenfor markedet

Inga MarteTorkildsen

Først belærer Inga Marthe Torkildsen Statens Pensjonsfond Utland om aksjeutvelgelse. Dernest håner hun John Fredriksen som har bygget et av verdens mest fremgangsrike rederier med to tomme hender. Finnes det ingen grenser for trakasseringen fra politikere?

Pascal Dupuy

Min gode venn Pascal Dupuy henges i morgentimene ut i media for å ha trakassert lærlinger på restaurantkjøkkenet sitt. I andre land belønnes slik oppførsel ved at man får egen TV-serie og blir mangemillionær.

Stanley Druckenmiller

Stanley Druckenmiller forvaltet hedgefondet Duquesne Capital i 24 år. Over denne perioden har han levert en årlig gjennomsnittsavkastning på 30% til sine investorer.

For hver 1000 kroner investert sitter man idag igjen med kr. 542.800.

Dessverre er det slik at det nye Spesialfondsregelverket forbyr nordmenn å investere i fond som Duquesne.

2010 har mye til felles med 2000 ved at finansmarkedene ikke oppfører seg i henhold til den makroøkonomiske utviklingen.

Druckenmiller klarte å navigere seg gjennom år 2000, men er ned 5% så langt i år. Hans første år med tap siden oppstart.

Skuffelsen over dette, samt erkjennelsen om at han har drevet i bransjen lenge nok har resultert i at Druckenmiller gir alle pengene tilbake til sine investorer og stenger fondet.

I Norge falt Oslo Børs Fondsindeks 67% i 2008 og endte året ned 57%. Den brede brede børsindeksen var ned 54%. Det er slik forvaltning vi gjerne vil ha.

1 kommentar to “Folk i og utenfor markedet”

  1. erik røys sier:

    Her rører du godt rundt i den offentlige forvirringen,Peter.Det er to tenkemåter representert av Torkildsen og Fredriksen som kolliderer.Det er fair nok.Torkildsen:Ingen norske borgere skal bli for rike(ved å ha høye skatter)Fredriksen:Jeg vil operere innenfor rammer der jeg kan få være i fred og maksimere mine inntekter.Til dette vil jeg si at det er en balansegang.Jeg er for at inntekts og lønnsforskjellene i Norge ikke skal være for store.På den annen side:Fredriksen må få drive sin virksomhet under slike betingelser at han er konkurransedyktig internasjonalt.Her har jeg ikke nok kunnskap om Fredriksen til å ta stilling,men utenfra virker det som han greier seg bra.
    Det som forkludrer debatten er at Torkildsen blir emosjonell ved å bruke drittsekkbegrepet om Fredriksen.Det burde hun ikke gjort.At Fredriksen blir syk av Norge(ustabile rammebetingelser)er vel så.Han vil på den annen side gjerne være her mer enn 60 dager i Norge.Synd at ikke Giske fikk gjennomslag for det.Da ville nok Fredriksen tålt både ustabile regler og Torkildsen.
    Ellers er det merkelig at vi småsparere ikke får investere der avkastningen er god og stabil som f.eks i dette hedgefondet.Myndighetene har fått et hatforhold til hedgefond etter finanskrisen etter at disse ble gjort til syndebukk som du har påpekt.Jeg mener fortsatt at du skulle ta et initiativ ovenfor Brennpunkt,kanskje med et bredere mandat for å belyse hele Finanskrisen der hedgefond også kunne være en del av programmet.Det er ikke for snevert tema!