61 grader 18 minutter Nord, 12 grader 13 minutter Øst, 638 moh

Bankranere
Dette skal ikke bli et forum for enkelttemaer som gjentas i det uendelig. Kommentarene ”Finans-Monopol” og ”Hvem kan man stole på?” dreier seg mye om de samme tingene. Allikevel er finanskrisen og de katastrofale konsekvensene den har hatt både for den globale- så vel som enkeltes økonomi så store at temaet neppe er utslitt. Så vidt mange ”forbrytelser” ble begått som ledet til den finansielle kollapsen at jeg er overbevist om at vi i løpet av året vil se de første bøkene både om temaet generelt og som tar for seg kronologien beskrevet i ”Finans-Monopol” spesielt. Den amerikanske finans-tv kanalen CNBC har allerede vist en 2 timer lang reportasje med tittelen ”House of Cards”. CNBC er forøvrig ikke akkurat kjent for å holde igjen når det gjelder å hausse verken markeder eller enkeltaksjer, ei heller å fremføre begrunnelser for markedsbevegelser som mangler rot i virkeligheten.

”The Best Way to Rob a Bank is to Own One”
En person som har satt bankenes rolle under lupen er William K. Black. I 2005-2007 ledet han amerikanske Institute for Fraud Prevention. Han har tidligere vært føderal påtaleansvarlig i tilsynet som overvåker de amerikanske bankenes boliglånspraksis (Federal Home Loan Bank Board) og vært viseformann i Federal Savings & Loans Insurance Corporation. Det statlige organet som forsikrer innskyternes penger. I disse rollene avslørte han de skyldige bak Saving & Loans skandalen i USA rundt 1990. Han er for tiden professor i jus og økonomi ved Missouri-Kansas City University. I 2005 skrev Black boken: ”The Best Way to Rob a Bank is to Own One”.

Her er linken til et intervju om bankenes rolle gjort med professor Black på amerikansk riksdekkende tv før helgen:

http://www.pbs.org/moyers/journal/04032009/watch.html

En klassiker jeg ikke var i stand til å finne video-linken til var da låneformidleren Broc Davis ble intervjuet i Las Vegas og forklarte både kallenavnet og egenskapene til den nye lånetypen ”Payment- option adjustable-rate mortgage” som de storanbefalte for sine kunder. Her er i alle fall sitatet: ”We call them Neutron Loans because they are like a neutron bomb”, said Brock Davies, a broker with US Express Mortgage Corp. in Las Vegas. “Three years later the house is still there but the people are gone.” Ikke rart meglere klarer seg godt i nedgangstider.

Her er imidlertid nyhetslinken: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=a8pdPtQP37ZQ&refer=home

1 kommentar to “61 grader 18 minutter Nord, 12 grader 13 minutter Øst, 638 moh”

 1. Vi er i Ruritania og staten skal finansiere 55 års pensjonsalder, gratis appelsiner whatever. Statsadministrasjonen har en fornemmelse av at folk synes det betaler nok skatt som det er så hva gjør de?

  En funksjonær får en lys ide: Vi innfører tvungent reserveringsystem for flyselskapene! Her har staten tilgang og kan tjene gode penger på salg av flybiletter. Staten utsteder flybiletter i hytt og pine for å finansiere sine stadig nye valgløfter. For å kamuflere det som skjer gir staten spesielle reisebyråer tilgang til å selge flybilletter i hytt og pine også mot kommisjon.

  Alt er fryd og gammen alle gleder seg til å fly vi har boom. Så dukker folk opp på flyplassen i en stor forsamling. Det er ikke plass. Mange må områ seg og reise hjem. Bust.

  Slik fortsetter det år ut og år inn. Bilettsalg boom. Oppmøte bust.

  Professorene prediker på universitetene at reguleringer må til. Jounalistene følger opp i riksdekkende fjernsyn. Folk blir mere og mer sinte på flyselskapene som aldri har plass. og de blir underlagt pålegg om avgangstider på ukurante tidspunkter og minimal seteavstand.

  Passasjerene reguleres også strengerer og strengere. Bokstavene nummereres og folk får kun lov til å reise på samme dato som bokstaven i etternavnet sitt. Allikvel er det stadig vekk overbookede fly.

  Så en dag sa en liten gutt i flykøen, er det ikke svindel å selge flybiletter når man ikke har noe fly? Det er ikke svindel når staten gjør det.

  Men mamma. Må ikke noen dra hjem uten å få fly når det er solgt mange flere biletter enn det er flyseter? Neida. Når staten gjør det skaper det ingen problemer. Problemet er markedskreftene.

  Eller jo kanskje har du rett. Og så sa alle i køen. Vi vil ha vårt eget bilettsystem! vi vil ha vårt eget bilettsystem! Og så måtte professorene, journlistene og byråkratene bare gå og gjemme seg.

  Og snipp snapp snute så gikk flyene i Ruritanina i rute.