The Big Short

Den tidligere Salomon Brother megleren, nå forfatter, Michael Lewis skrev på 1980-tallet bestselgeren «Liar´s Poker». Boken beskrev obligasjonsavdelingen i et av Wall Street´s største meglerhus og de ledende personene på meglergulvet. Flere av disse personene var allerede kjente stjerner på Wall Street, andre skulle senere bli det.

Mens Lewis blant annet hadde ment å avsløre hvordan kundene ble sett på som lett «bytte» for meglerhuset, ble boken i steden brukt som en manual for vordende meglere.

Lewis fortsatte sin forfatterkarriere med å skrive en rekke bøker, blant annet om opprinnelsen til Silicon Valley og en bok som beskrev National Baseball League. I år har han imidlertid returnert til finans gjennom boken «The Big Short». Denne tar for seg hvordan banker og meglerhus var arkitektene bak finanskrisen samt hvordan de skrudde sine kunder og skattebetalerene da krisen var et faktum. Dette bidro til at banker og meglerhus stod seirende tilbake da støvet endelig hadde lagt seg.

Politikere over hele verden er enten fortsatt i fornektelse over dette, eller overanstrenger seg for å dekke over en realitet som kan true deres politiske karriere. Begge deler er til stor glede og fordel for de ansvarlige.

The Big Short er ikke den eneste boken som omtaler noen av de få som forstod hva som var i ferd med å skje med økonomien før finanskrisen inntraff, samt hadde mot og intellekt til å gå imot strømmen. Gregory Zuckerman´s «The Greatest Trade Ever» kom ut før «The Big Short» og gjør tilsvarende. Noen av personene som omtales er endog de samme. Boken til Lewis utmerker seg først og fremst gjennom å ta historien opp i bredde og detalj.

Boken forteller også om hvordan de ansvarlige for krisen idag ikke bare lever i beste velgående, men er blitt styrtrike, mye takket være redningsaksjonene som skattebetalerne bidro med.

The Big Short avslører også hvordan en trader i investeringsbanken Morgan Stanley, Howie Hubler, satte ny «verdensrekord» i tap begått av en enkeltperson med svimlende $9 milliarder. Nick Leeson som tapte $1,4 milliarder og senket Barings Bank, Yasuo Hamanake som «blåste» $1.9 milliarder hos Sumitomo og Jerome Kerviel som tapte €4,9 milliarder hos Societe General var bare smågutter i forhold. Philippe Heckers tap i DnC Oslo sent på åttitallet, er ikke nok til en gang å komme med på listen.

Til forskjell fra de andre som samtlige ble sparket, tiltalt, dømt og fengslet (Kerviels sak pågår riktignok fremdeles) slapp imidlertid «vinneren» Howie Hubler alt dette ubehaget. Han fikk i steden anledning til å si opp selv og ikke bare det, han fikk med seg en bonus på noen titalls millioner dollar. Alt dette i håp om at saken ikke ville komme i media og ikke minst at ledelsen ville beholde jobbene.

Paradoksalt nok stod John Mack, den daværende toppsjefen i Morgan Stanley, nylig frem på et tv-overført debattprogram og ba myndighetene regulere bankene ellers ville de garantert skape nye finanskriser.

Samtlige av de omtalte bankene og meglerhusene i boken til Lewis har avslått tilbud om å delta i debattprogrammer med Lewis. De har imidlertid sørget for å ha sine advokater tilstede blant publikum i håp om at Lewis skulle si noe han ikke hadde belegg for. Ingen søksmål har interessant nok blitt reist.

Det pågår idag kraftig lobby-virksomhet på Capitol Hill mot The Volcker Rule som er ment å redusere bankenes mulighet til å ta risiko. Bankene selv ser ingen behov for slik regulering og mener at de fortsatt bør få lov til å ta den risiko de vil uten å måtte stille noen form for sikkerhet. Under finanskrisen viste det seg at de hadde så lite som $3 i kapital bak hver $100 som de gamblet med.

Det er nok vel ambisiøst å forvente at tyske og franske eller endog norske myndigheter og politikere vil ta seg tid til å lese boken til Lewis. En kortfattet artikkel i The Observer som ble publisert rett før påske omhandler det samme. Denne kan leses her men jeg er dessverre redd selv dette er for mye forlangt av myndighetspersonene som forvalter vår finanspolitikk.

15 kommentarer to “The Big Short”

 1. Peter Warren sier:

  Tusen takk. Leste den noen uker før påske. Gled deg, den er meget bra. Les også «The Greatest Trade Ever» av Gregory Zuckerman hvis du har anledning. Nassim Talebs andre bok, «Fooled by Randomness» er også etter min oppfatning meget bra./Peter

 2. JB sier:

  Har du lest ‘The Quants’ av Scott Patterson fra WSJ? Tror det kan være en bok du kan finne interessant. Kom i posten i dag, så blir vel hektisk lesing til helgen…

 3. Peter Warren sier:

  Hei Helge! Jeg så det, og typisk nok får de lett inn nye penger. Bare se på John Meriwether og Victor Niederhoffer. For Meriwether smalt det med LTCM og bare noen år senere fikk han inn milliarder av dollar til JWM Partners (som ble stengt etter å ha tapt 44% frem til februar 2009). Niederhoffer har jeg ikke tall på hvor mange ganger har tapt alt. Man har flere slike eksempler i Norge også (om enn mindre i omfang). Det forteller mye om investor-adferd. /Peter

 4. helge sier:

  Hei Peter
  Howie Hubler er i full gang igjen som investor i «loan Value Group».

  Han kan jo skryte av verdens dyreste utdannelse innen mortgages

 5. Popper sier:

  Heheee… har en slik jeg også, men blir vel snart en ipad 🙂 Ellers liker jeg å holde i boka! Så får vel kjøpe fler bokhyller….

 6. Peter Warren sier:

  Bokhyllene mine er så fulle at jeg har gått over til å kjøpe lydbøker, eller Kindle versjonen for deretter kjøpe papirutgavene på de bøkene jeg virkelig liker /Peter

 7. Popper sier:

  «Takk for det«, som mann sier i Nydalen! Nå bor jeg heldigvis langt fra Nydalen og Oslo`s mas og jag… det gir vel i seg selv et større perspektiv. Har ikke hørt på en megler på 15 år, da var jeg vel 15 🙂 Fantes ikke netthandel da, det gjør det heldigvis nå! Kjenner jo mange meglerene i Oslo, jeg har gått på skole med. Ser ingen grunn til å prate med dem. De fleste av dem har jo knapt eid en aksje selv. Du kan ikke prate om risiko når du aldri har følt den på kroppen? eller money management, når du ikke engang vet hva det er…Det er interessen for historien, markedene, menneskene, kulturen….det er det som er driveren og ikke minst systematisk handel. Tipper bokhyllene dine også er fulle…heheee

 8. Anbefaler boken «This time its differen» av Kenneth Rogoff og Carmen Reinhart.

  http://press.princeton.edu/titles/8973.html

  “The four most dangerous words in investing are ‘This time it’s different.» – John Templeton

 9. Peter Warren sier:

  For the record er jeg imponert av din litteraturliste Popper. De fleste har ingen interesse i perspektiv, men nøyer seg med kjøpsanbefalinger fra meglerhus og FA 🙂 /Peter

 10. Popper sier:

  Ja det er helt rett Peter. Går litt i rundt…. er blitt endel bøker etterhvert…., men er jo fakta mange av de samme personene det er skrevet om i begge bøkene / alle tre. Det er vel liten tvil om hvem nabo forvalteren til Nassim er i “Fooled by Randomness” er. Og john jobbet som obligasjonsmegeler før han startet LTCM… Ikke rart det går litt rundt, er endel år siden jeg leste de sist 🙂

 11. Peter Warren sier:

  Hei Erik! Jeg tenkte ikke på FA men på de politikerne og forsåvidt andre med samfunnsengasjement som har bedt om å bli varslet når jeg legger ut nye blogger. Dette valget finnes på websiden. Det er faktisk flere av disse som har tatt direkte kontakt på basis av artikler, så jeg skal ikke skjære alle over en kam.

  Boken «When Genius Failed» ble forøvrig skrevet av Roger Lôwenstein. Den er også en av mine favoritter, sammen med «Fooled by Randomness» av Nassim Taleb. Sistnevnte er etter min vurdering langt bedre enn den genierklærte «Black Swan». /Peter

 12. Tim sier:

  Vanity Fair artikkelen og 60 minutes dokumentaren; utrolig fasinerende type. Liker best kommentaren om at han ringte Goldman og spurte om de kunne lage en CDS han kunne kjøpe: » Gratulerer du er førstemann til å kjøpe dette av oss noen gang!»

  http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6298082n&tag=cbsnewsMainColumnArea.3

  http://www.vanityfair.com/business/features/2010/04/wall-street-excerpt-201004?currentPage=1

 13. Veldig bra bok, som både er underholdende og lærerik. Jeg leste den ferdig i påsken!

  http://www.aksjespekulanten.no

 14. Popper sier:

  Hei!

  Heheee…. FA? Tror du har for stor tro på det mediet Erik! Finansnorges Se&Hør…. Det som er litt gøy med lewis sin bok (when genius failed) var at Lewis ønsket å gi folk en mulighet til å velge bort finans (meglere, propptradere). Han håpet at etter å ha lest boken, ville folk styre unna. Neida, isteden fungerte boken som en rekruteringskanal. Boken er jo bare suveren! En bok mann bare må lese!! Dette forteller mye om hvorfor markedet er som det er og hva slags mennesker som er med å påvirke markedet.

 15. erik røys sier:

  Dette er viktige poenger for Norge,Peter.Tror du undervurderer politikerne noe.Men hyperkapitalismekritikk er kanskje ikke så lett å komme ut i pressen med(finans).Jeg har f.eks. sett lite kritikk og diskusjon av reguleringspolitikk for bankenes risikotaking i Finansavisen.