Kaffe Mocha to go

I disse dager er det mange markedsaktører som utsettes for det som kalles en «reality check». Den skyfrie himmelen det var bred enighet om ved slutten av fjoråret har på ingen måte gitt de kursmessige effektene som ble lovet i januar. Dette gjelder et bredt spekter av investeringer.

Oppgangen i lange renter har medført kursfall på statsobligasjoner og de mange emisjonene både til egen- og fremmedkapital har trukket likviditet ut av markedet. Sammen med økt belåning og risikotagning for å få maksimalt ut av januar-effekten, har dette medført en kalddusj i norske aksjer.

Samtidig med dette har investerings- og privatbankenes sikre kort; gull og sølv falt med henholdsvis 6% og 15% på bare 3 uker.

Men det blir verre. Prisen på markedsaktørenes favoritt gift (poison of choice) fortsetter å skyte i været.

Borgerkrig i Elfenbenskysten har bidratt til å avfyre nok et «trinn» i prisene på kakao og kaffe. Verst har det gått utover kaffe Mocha-drikkerne. Råvarene til denne blandingen har steget 40% siden midten av fjoråret og over 100% de siste 5 årene.

Oslo Børs har, til orientering, steget henholdsvis 28% og 22% i de samme periodene.

Kombinasjonen av koffein-utsultede nerver og usikkerhet i finansmarkedene oppfattes nok som en prøvelse for mange i disse dager.


5 kommentarer to “Kaffe Mocha to go”

 1. Popper sier:

  Gull kan vel være spennende igjen på disse nivåer, selv om kobber er det jeg liker best ak nå. Men vi skal ikke for mye ned på gullet herfra før bjørnemarkedet tar over. Jeg tviler på at det vil skje allerede nå. Jeg synes volen er for lav til at dette skal være slutten, men hvem vet. Ellers virker markedet å være litt på hold. Er det noen spesielle etf`er som kan trekke i nærmeste fremtid? grains, softs, metaller?

 2. Peter Warren sier:

  Hei Popper. Ikke noe annet enn å selge det siste vi hadde av gull på $1371 og noen intradag trading i samme. «Gamet» nå om dagen synes å være å kjøpe aktuell råvare idet nye råvare ETF’er blir annonsert. De råvarespesifikke ETF’ene må kjøpe råvaren umiddelbart etter at de har emitert, noe som visstnok har gitt en god del tradere «gratispenger».

  Ellers hører vi at spreadutgangen mellom Brent og WTI har vært en «widow maker». Vi har sett short-anbefalinger av denne spreaden fra $2 og oppover. Nå på $12 har mange måtte kaste kortene. Leveringssituasjonen i Nordsjøen er fortsatt uavklart, men jeg klør etter å gjøre denne (not famous last words I hope). /Peter

 3. Peter Warren sier:

  Hei Knut Erik! Takk for hyggelige ord om bloggen. Jeg så på kakao og kaffe på datoene du nevnte. I førstnevnte så jeg ikke mulighetene du nevnte på de angitte datoene, men det er nok et eksempel på at teknisk analyse er en kunst og ikke en vitenskap. Én lærdom jeg heldigvis erfarte av andre (de fleste har jeg erfart ved egne feil) var at man skal være veldig forsiktig med å gå short væravhengige markeder. Utfallsrommet her er asymmetrisk. Råvaren kan mangedoble seg på én enkelt «event» (i ditt tilfelle var det et krigsutbrudd og heldigvis ikke så ille). Forøvrig; et hedgefond som tar levering av 240k tonn kakao vil representere et potensiell tilbud – med mindre forvalterne der var ekstraordinært glad i varm sjokolade.

  Når det gjelder din short i kaffe synes ikke timingen så gal. Ideelt skulle du sett prisen umiddelbart avvise dette området ved å bevege seg nedover, men den er i stedet «fanget» i et sidelengs bånd mellom tilbud og etterspørsel. Dette er nervepirrende både for kjøpere og selgere, men i det minste synes det å være klare nivåer å følge med på mht indikasjoner om videre retning. Jeg hadde vært langt mer nervøs om jeg var short og det var sommer (for oss), hvor en eventuell frost kan sende prisene opp flere hundrede prosent over en natt. /Peter

 4. Knut Erik sier:

  Hei Peter, det hadde vært interessant å lese dine nærmere betraktninger rundt dagens, så vidt jeg kan se, ville situasjon i kakao- og kaffemarkedet. Jeg mener å ha sett flere steder, at sesongens kakaoavlinger er rekordgode over hele Vest Afrika. Først og fremst mengden, men også kvaliteten sies å være svært god. Når dette i tillegg faller sammen med en periode der etterspørselen tradisjonelt dabber av litt, kan jeg ikke helt forstå at et mulig- og nærliggende utbrudd av borgerkrig i Elfenbenskysten fullt ut kan forsvare slik etterspørsel vi nå ser i markedet. Frykt for ytterligere dollarfall kan vel ikke forklare dette alene?

  At lasting/utskipning av råvaren kan forstyrres av kaos- og sanksjoner er nå èn sak, men det er vel ingen som for alvor tror at den av partene i konflikten som til slutt måtte få kontroll over havnene, akter å la en slik ekstrem rekordavling (rundt 400%!! økning fra fjoråret har jeg lest) råtne ved havnene? Krig koster tross alt mye penger……

  Dreier det seg om irrasjonell frykt kombinert med spekulasjon? Eller ser aktørene forbi det korte bildet og hamstrer som ledd i et lengre tidsperspektiv? I denne forbindelse tenker jeg også på dette hedgefondet i London som etter sigende tok levering på rundt 240 000 tonn kakao i sommer. Er det riktig å legge dette til dagens avlinger? I så fall skjønner jeg ikke annet enn at det nå lurer en ”felle” i markedet, som etter hvert kan lede frem til en ypperlig shortmulighet, vel å merke i et kortere- og spekulativt perspektiv. Det samme gjelder i og for seg for kaffe.

  Foranledningen for denne kommentaren, må jeg innrømme, er at jeg var et fjols som shortet nevnte objekter, da jeg fulgte min tekniske analyse i kakao 7/1, uten å følge samme analyse da den indikerte å komme seg ut/lang 10/1. Ble likeledes ”lurt” opp i stry 20/1, da jeg shortet kaffe. Jeg måtte til slutt smake det bitre støvet og ta tapene. Erkjenner nå at jeg venter/håper på rett tidspunkt for ”revansje”, å gå lang i dette scenariet som utspiller seg nå, kommer ikke på tale. Lar meg dog ikke styre av dette håpet. Har for lengst funnet ut at håp er håpløst når det gjelder trading. Korrekt timing er nok bedre i så måte.

  Litt pinelig å avsløre at man går kort i et krigsscenario som kakao/Elfenbenskysten, men jeg lå lang lenge da jeg antok at valget i november meget godt kunne avstedkomme trøbbel. Men når prisene liksom ikke ville forlate 3000 området, regnet jeg med at all frykt og worst case scenarier allerede var bakt inn. Tenkte at det hele var overkjøpt. Heter det seg ikke at markedet kjøper på rykter og selger på nyhetene?

  Takker forøvrig for dine interessante, lærerrike- og ikke minst velformulerte innlegg, i det jeg ser frem til dine generelle betraktinger rundt nevnte tema samt fremtidig inspirasjon på din blogg!

 5. Popper sier:

  Hahaaaa…., ja det kommer mer! Det er garantert. Gjort noe spennende i i råvarer i det siste?