Grunn til ettertanke?

De fleste har hørt advarselen om at «Når noe er for godt til å være sant, så er det som regel nettopp det». Når det allikevel er slik at mange faller for fristelsen, må det bety at rasjonaliteten tilsidesettes i forhold til intellektet. Dette er neppe en grensesprengende oppdagelse i et land hvor store deler av befolkningen fornøyer seg med å spille Lotto og andre pengespill, til tross for at disse med klar margin har negativ forventning til gevinst.

Aktører i finansmarkedet jakter kontinuerlig på indikatorer som kan gi dem et hint om hvordan utviklingen blir i fremtiden. Den store utfordringen er å finne slike som er robuste og ikke rene tilfeldigheter. Det minste problemet er å finne noe som virket i ettertid.

Chartet under mottok jeg imidlertid i mai da de fleste synes å mene at verdensøkonomien var rosenrød og verdens største selskap innenfor råvaretrading, Glencore, hadde sin børsnotering. Teksten på chartet var inkludert. Jeg lagret chartet og har oppdatert utviklingen siden.

Poenget til den som laget chartet var at eiere av de store kunnskapsbedriftene innenfor finans er smarte mennesker og at virkelig smarte mennesker ikke «gir ved dørene». De selger med andre ord ikke når det er billig, men når de mener det er dyrt. Egentlig ganske logisk.

Jobben til meglerhusene som både står for- og tjener voldsomt på et slikt nedsalg, er å overbevise investorene om det motsatte. De må faktisk få investorer til å tro at de «skarpeste knivene i skuffen» faktisk er sløve. Så sløve at de ønsker å gi bort deler av sine pengemaskiner med rabatt. Man må antagelig bare ta av seg hatten for noen som klarer en slik oppgave. Det er i så måte slett ikke rart at disse tjener godt.

Hadde investorene vært våkne så kunne det tenkes at de i stedet spurte om hvor lurt det var å investere i et selskap drevet og eiet av mennesker som ikke selv forstod verdien. Mulig ville et slikt spørsmål bli betraktet som uhøflig.

Dessverre for investorene viser utviklingen at de skarpeste knivene i skuffen ikke bare var skarpe nok til å vite at de fikk en meget god pris for sine aksjer. Deres timing i forhold til utviklingen i verdensøkonomien og følgelig også finansmarkedene, har også vært skremmende god. Store verdier kunne i stedet vært sikret dersom man gjorde som de skarpeste knivene og kom seg ut av markedet sammen med dem.

Spørsmålet er om vi husker dette til neste gang.

 

7 kommentarer to “Grunn til ettertanke?”

 1. Torbjørn Omland sier:

  Det er helt klart riktig Peter W. Man må være insider for å tjene penger på aksjer

 2. Vegard sier:

  Lærdommen er vel at man skal være svært forsiktig med å handle på råd fra meglere og meglerhus. Kjøpsanbefalinger fra meglere er gjerne knyttet til salgsmandater som det samme meglerhuset sitter med. Og tilsvarende med salgsanbefalinger…kjøpsmandater. For små- og hobbyinvestorer er det meningsløst å benytte seg av megler siden deres råd vil være prisgitt hva meglerhusets storinvestorer planlegger. Mitt inntrykk er at investorene er til for meglerhusene, mer enn at meglerhusene er til for investorene.

  Selv har jeg blitt mer og mer tilhenger av teknisk analyse og studier av charts. Spesielt det å studere charts med lang historikk er fruktbart. Det som slår meg meg den illustrerte indeksen er at vi på dagens nivåer høyt oppe på tross av kraftig korreksjon den siste måneden. Det er langt ned til historiske bunner,hvis de skulle gjenta seg…

 3. Peter Warren sier:

  Hei Sony.

  Jeg er uenig med deg all den tid han plukket ut Glencore før den gikk på børs og brukte de to andre som eksempler på fremtidig utvikling. Hadde han først sendt meg den nå ville jeg ha vært delvis enig. «Delvis» fordi disse IPO’ene han refererer til er store finanshus. Goldman Sachs som domminerende blant investmentbankene, Blackstone som en av de største og ledende Private Equity-forvalterne og Glencore som ledende blant råvaretradere.

  Kort sagt dreier ikke dette seg om hvilke som helst IPO’er, men om Smart Money IPO – noe det også viste seg å være.

  /Peter

 4. sony1 sier:

  Chartet er helt meningsløst, det har vært langt flere IPO’er enn dette langs hele den røde linjen. Klart man i ettertid kan plukke ut de som har gått på børs på topp og si «Voila», om man ønsker det:)

 5. kristian sier:

  dette med gull er jo interresant. men jeg synes personlig det er merkelig at saa mange skal gaa long gull… de samme gutta sier jo ogsaa, enten direkte eller indirekte, at de forventer svak eller flat uvikling av USD. og da skurrer det litt for meg i det markedet vi har hatt siste 6 mnd. men ok…det er vanskelig aa argumentere mot det all den tid gull har vaert riktig den siste tiden. alt er relativt..

  de som er ute aa roper om GULL sier jo ingenting om ha de spreader det mot… Kjoeper man feks gull for sparepengene, istedet for aa ha dem i banken (hvis vi forutsetter at banksparing, gull eller aksjer er de tre alternativene her) saa synes jeg det er en uklok investering.

 6. kristian sier:

  Spot on…
  Det burde vaere mye stoerre fokus paa meglerhusenes opptreden og raadgiving. for ikke aa glemme egentrading.. Hvorfor bruke et meglerhus som frontrunner deg 24/7??

  naar det gjelder IPO’s som feks Gcore: naa har riktignok dette selskapet etterhvert endel tangible assets. MEN glencore er basically ikke verdt en penny uten de traderne som jobber der. og hvis alle disse slutter etter 3-5 aar (avhenging av hva slags stilling og kontrakt osv) saa vil selskapet slite med aa tjene penger. og hvor stor appetitt har de gutta som har blitt multimillionaerer til aa levere varene i tiden som kommer? (joda de har riktignok interesse av aa holde aksjekursen oppe inntil de har lov il aa selge sine aksjer – hvilket de ikke kan enda – men dog…)

  jeg har en lei tendens til aa spare paa caser jeg anser som helt haaploese, spesielt hvis jeg har diskutert dem med vedkommende megler. men selvkritikk tar jo disse gutta aldri. og dess mer haaploest et case er, dess mer «avansert» og lekkert er caset,- proppet med fancy grafer og innviklet finansspraak som i bunn og grunn sier zilch.

  for mannen i gata er finansmarkedet egentlig noe han boer holde seg unna. kjoepe og selge aksjer er jo en utrolig enkel form for trading. og going long or short flatprice er jo i utgangspunktet galskap.. Troesten faar vaere at meglerhusene knapt tjener penger paa teppeselgingsaktiviteten til privatmarkedet. og stoerre profesjonelle aktoerer som taper penger synes jeg ikke synd pa 🙂

  mvh k

 7. Popper sier:

  Var ikke knivene i LTCM ganske skarpe da Peter?

  Finnes flere tilfeller av det motsatte…. LNKD (selv om alle i markedet forstår at det er svindel) Kjøre ipo`er på små volum til gode kunder. I dag kaller mann det flott bankhåndverk(av skarpe kniver). For 50 år siden ville dette gått under kategorien svindel. Jeg kaller det starten på å grave sin egen grav. Var det samme som ble gjort under . com.

  Ikke rart vi ser en flukt til gull. Jeg tror flukten til gull er mer omfattende enn en evt. dollar. Det handler om tillit, tilliten til pyramiden er i ferd med å svinne. Folk har blitt lurt i 10 år til å kjøpe aksjefond og forskjellige spareprodukter selgeren selv ikke har forstått. Tenk deg visst andre yrkesgrupper skulle opptråd på samme måte som investment banking. Se på subprime, hva slags yrkesstolthet er det? Skarpe kniver? Jeg kaller det svindel på høylys dag. Jeg kaller det en ukultur, der alt handler om å grafse til seg mest mulig!

  Når det gjelder handel av finansielle instrumenter som spekulant. Ikke stol på noen, ikke hør på noen, KISS og ha et M&M fra steinalderen. Ta tiden til hjelp og du vil doble pengene dine mange mange mange ganger 😉 Oppskriften er enkel det er mange som har gjort det før deg, siden tidenes morgen. Mann trenger ikke være spesielt skarp heller, er min erfaring 🙂 Bare finne måter å takle usikkerhet på, sette gode odds og aldri svikt regelverke ditt!