Merton om krisen i EU

MIT professor Robert Merton diskuterer den økonomiske krisen i EU med Bloomberg journalist Carrol Massar.

Ett av poengene til Merton er at manglende politisk handlekraft er en viktig årsak til eskaleringenen av krisen.

Et annet poeng Merton gjør er å påpeke at hedgefondene idag har en viktig og positiv rolle gjennom at de bidrar til å avlaste banker for risiko.

Dette bidrar både til å spre den totale risikoen så vel som å overføre denne til aktører som, til forskjell fra bankene, må vise reelle markedsverdier og blir avkrevet sikkerheter i forhold til dette.

Totalrisikoen i markedet blir ikke redusert, men mindre av denne står i fare for å bli overført på skattebetalerne. Banker er nemlig alene om luksusen av å kunne forlange seg reddet med statlige midler.

Merton lærte forøvrig selv risikohåndtering på den harde måten da han var en av gründerne bak verdens største hedgefond, LTCM, i 1998.

4 kommentarer to “Merton om krisen i EU”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Anders,

  Nei det ble de ikke. New York Federal Reserve organiserte bail-out’en, men det var bankene som hadde finansiert LTCM som ble tvunget til å ta ansvar (etter at disse hadde forsøkt å skyve det over på skattebetalerne).

  /Peter

 2. Anders Brun sier:

  Ble ikke LTCM til en hvis grad bailet ut av myndigheten da?

 3. Alexander Scherbakov sier:

  ref mitt siste innlegg: med volatiliteten mener jeg opsjonspremier – at de forblir høyere

 4. Alexander Scherbakov sier:

  Dette er meget gledelig at bankene ikke lenger kan/vil ta større risiko. Når EK-kravet øker, er det mer å tape og en tar mindre sjanser. Ser ikke bort fra at opsjonsselgerne/hedgefond får bedre betalt for samme risiko ved at volatiliteten forblir høyere enn det som har vært normalt de siste årene. Myndighetene begynner å flytte den potensielle gevinsten der det egentlig hører til – nemlig hos de som faktisk risikerer egne penger. Det var på høy tid