Tre av tre. Hva nå?

Bank Of Japan’s (BOJ) intervensjon for å svekke japanske yen i går morges betyr at myndigheter nå har intervenert i samtlige tre definerte nødhavner. Disse nødhavnene ble forøvrig definert og omtalt i blogger publisert 8. september og 29. september i år.

Intervensjonen i gullmarkedet er riktignok ikke offisielt bekreftet, men meglere i dette markedet hevder hardnakket at det var en sentralbank som stod for det initielle salget i Asia 23. og 26. september.

Første trinn i intervensjonen i sveitserfranc skjedde 10. august, dagen etter at det amerikanske aksjemarkedet hadde falt til det laveste nivået for året. Det nivået skulle vise seg å holde i nesten to måneder.

Dette nivået kom imidlertid allerede den 22. september igjen under press og i løpet av de to neste dagene falt gull over 12%.

Den 4. oktober faller imidlertid S&P-500 gjennom årsbunnen. Teknisk analytikere skriker om nytt salgssignal, mange som har bitt seg fast i aksjer og blitt med ned selger ut og trendfølgere øker sine bearish posisjoner.

Tall i ettertid viser at nedgangen denne dagen også sammenfaller med en betydelig økning i den åpne balansen av short-posisjoner.

Det underlige er at til tross for dette stenger markedet opp på dagen. Denne oppgang viser seg å sende aksjemarkedet opp 20% over de neste 3 ukene. Snakk i markedet om at Plunge Protection Team (PPT) var aktive for første gang siden finanskrisen verserer i markedet. I tilfelle utgjør dette en tredje intervensjon.

PPT ble angivelig opprettet etter krakket i 1987 og først omtalt i en artikkel i Washington Post. Hensikten bak PPT er for amerikanske myndigheter å ha et instrument som kan opprette ro og orden i tilfeller av kaos i finansmarkedene.

Ytterligere positive nyheter kommer den 26. oktober, da det blir klart at EU, IMF & ECB har lykkes i å komme til felles enighet om Hellas og de europeiske bankene. Det har da tatt dem over 1 år.

Til tross for at dette er forventet og short-selgerene er ifølge tall fra børsene radert ut av sine posisjoner, stiger markedene kraftig på gladmeldingen den påfølgende dagen. S&P-500 bryter opp igjennom sitt 200 dagers glidende gjennomsnitt og tekniske analytikere som skrek selg 4. oktober og 20% lavere, skriker nå «kjøp!».

Penger forsetter imidlertid å søke tilflukt i japanske yen. Tall fra Chicago Mercantile Exchange viser at den åpne balansen av spekulative long yen-posisjoner doblet seg på tross av alle gode nyheter. To børsdager senere intervenerer BOJ.

Mulig har de håpet at trenden ville snu siden markedet var blitt markert mer risikovillig, men skyer truer. Grekerne er fortsatt ikke medgjørlige til tross for den økonomiske redningen og i går gikk det kjente meglerhuset MF Global konkurs. Det har i uker versert rykter rundt meglerhusets solvens.

MF Global er ledet av tidligere Goldman Sachs toppsjef Jon Corzine. Han skal ha hatt en visjon om å lage en Goldman Sachs-kopi av meglerhuset. MF Global har drevet omfattende og mislykket egenhandel. Blant annet viser det seg at meglerhuset sitter på statsobligasjoner i PIIGS-landene. Denne posisjonen er på hele $6.3 milliarder.

Intervensjonsvåpenet har nå vært brukt tre eller muligens fire ganger for å tvinge sparepengene ut av nødhavnene og inn i økonomien. Dette har kostet short-selgere mye penger og bidratt til å redusere frykten generelt.

Det er imidlertid tegn på at frykten er stor og at markedet igjen er villige til å utfordre sentralbankenes viljestyrke. Japanske yen kom under umiddelbart angrep etter intervensjonen. Kort etter begynte markedet å kjøpe sveitserfranc og gull har steget $200 fra bunnen i oktober. Vi får derfor alle krysse fingrene for at de angjeldende sentralbankene ikke er tomme for ammunisjon.

 

 

7 kommentarer to “Tre av tre. Hva nå?”

 1. Peter Warren sier:

  Hei,

  Årsaken til at vi benytter EUR/CHF er at vi tror det er dette kursforholdet SNB ser på og ikke USD/CHF. Jeg antar du mente EUR/JPY i forhold til USD/JPY på det andre valutaparet. Svaret her er at vi ser på USD/JPY av samme årsak, nettopp det at BOJ følger med på dette kursforholdet.

  Dette betyr imidlertid ikke at vi ikke tidvis har posisjoner i USD/CHF og EUR/JPY. Det ovennevnte gjelder vår vurdering av policy beslutninger.

  /Peter

 2. Student sier:

  Hei Peter, jeg vet dette er et gammelt innlegg, men jeg lurte bare på hvorfor du analyserer CHFEUR og JPYUSD istedet for begge mot USD.

 3. Peter Warren sier:

  Hei,

  Takk for hyggelige ord om bloggen.

  Jeg hørte først om aggressivt salg av gull de nevnte dagene fra meglere i Asia. Tidlig mandag morgen, vår tid, kommenterte både future- og bullion (fysisk) meglere at det var samme aktør som de hadde sett fredag morgen som solgte og at salgene fortsatte på stadig lavere nivåer. Dette begynte igjen å utløse stop loss ordre og markedet nærmest «imploderte» på grunn av at det var relativt få aktører på banen på denne tiden av døgnet. Nær eneste kjøpsordre som var i markedet var ordre lagt inn i markedet GTC (Good-To-Cancel) av aktører som allerede var short, samt de som hadde opsjoner de ønsket å hedge.

  Kursfallet stanset først etter at stop loss salget var over og europeiske tradere var kommet på jobb og fant nivåene attraktive. Det er flere ting som er «suspekte» her. For det første at salget skjedde da markedet var tynnest, ikke bare tiden på døgnet men også dagen. Det andre er at man solgte så hardt på (normalt ville man ha valgt et mer likvid tidspunkt dersom man ønsket best mulig pris). Det tredje var at det ble solgt på ekstra da kursen nærmet seg typiske tekniske stop loss-nivåer.

  Jeg så sentralbank-salg bli nevnt i et par artikler, men kommer ikke på hvor. Søk WSJ, FT og Bloomberg. De dekker det meste.

  Chartene jeg som regel bruker kommer helt riktig fra Bloomberg. Noen er standard, mens andre lager vi selv basert på data i systemet. Bloomberg blir stadig bedre med hensyn til fleksibilitet og funksjonalitet.

  /Peter

 4. En annen student sier:

  Hei Peter, først og fremst må jeg si at du har en veldig interessant blogg for alle oss som er glad i finans!

  Jeg lurer bare på om du kan forklare litt kort om denne angivelige intervensjonen i gullmarkedet? Er det noen kilder, artikler eller lignende om dette? (Selv om du påpeker at det ikke er bevist)

  Programmet du henter chart`sene fra, er det Bloomberg Professional?

  Hilsen,
  Ivrig leser

 5. Peter Warren sier:

  Godt vi som har vært i markedet en stund fortsatt har noe å stille opp mot studenter :-).

  Det er ikke makro-scenariene jeg synes er mest utfordrende, men å forsøke å estimere hvor lenge det tar politikere å komme til fornuft, eller hvor lang tid det tar før markedet tar realitetene innover seg. Det er ikke tull at «timing is everything».

  Internasjonal politikk eller statsvitenskap kan være meget nyttig å studere. Sistnevnte er gjerne bakgrunnen de beste analytikerne jeg kjenner har. Jeg vil ellers anbefale Financial Times som primæravis. Ingen sladder, kjendisnyheter eller dekning av sportsarrangementer. I all vesentlig grad kalde facts tolket av meget faglig dyktige journalister.

  /Peter

 6. Student sier:

  Food for thought…

  PPT hadde jeg aldri hørt om. Begynner å lure på om jeg egentlig har hørt om kapitalisme også… Synes du ikke det er vanskelig å drive et makrofond når man må kalkulere inn så mange scenarioer? Føler med alle Teknisk analytikere og generelt alle andre som setter en forutsetning om effisiente markeder når man møter denne type motstand. Burde jeg heller droppe master i finans og studere internasjonal politikk? Mtp å oppnå best mulig forståelser for finansmarkedene?

 7. erik røys sier:

  Om sentralbankene er tomme for amunisjon vet vel ingen.Men en gang går de tomme om dette får holde på lenge nok.Vet du forresten at greske pensjonfond er blitt svindlet for 8 milliarder(tror det var dollar) ved at grekerne i lang tid har hevet pensjon på døde slektninger.Det lover ikke godt.Den greske stat vil kreve tilbake pengene.Hvordan skal de gjøre det av folk som ikke har noen penger?