Motetips & Diskurs

Diskurs betyr tale, samtale, drøftelse. Diskurs har også blitt brukt i utvidet forstand om ikke-språklig materiale.

Finansmenn kan saktens og heldigvis brukes til flere ting. I denne videosnutten gir eksempelvis den selvskapte milliardæren Øystein Stray Spetalen råd om klær. Rådene kan både brukes til å identifisere kjeltringer, så vel som for de som ønsker å forandre garderoben slik at man ikke ser ut som en. Intervjuet med Spetalen er hentet fra filmen «Når boblene brister» og begynner 1:05 inn i videoen.

Heretter vil man kunne anta at folk i finansbransjen som fortsatt går i pene dresser og har fine visittkort, faktisk ønsker å fremstå som finanskjeltringer. Greit for alle parter.

Frustrasjonen over etikken og moralen i finansbransjen har vært kraftig økende de senere årene. Dette er neppe fordi bransjen er blitt særlig mye verre, men fordi markedsfallet under finanskrisen avslørte en rekke spareprodukter og konstruksjoner som aldri skulle ha sett dagens lys. Finanskrisen synliggjorde dermed noe som hadde vært der i lang tid.

I beste fall var enkelte av de nevnte produktene satt sammen på en måte som skjulte høye kostnader. I verste fall var de det foregående, samt kamuflert «finansielt sprengstoff» som var i stand til å ruinere alminnelige menneskers økonomi.

Finanstilsynet har siden innføringen av MiFID-regelverket gått hardhendt til verks der hvor de har funnet overtramp. Mange kan mene for hardhendt, men man er i Norge tross alt kjent for at pendelen svinger for langt i begge retninger.

For de som sitter med tap på tvilsomme produkter fra før MiFID trådte i kraft, er det lite hjelp å få. Det kan være en lang og økonomisk krevende reise i rettsapparatet å forsøke og få tapte penger tilbake.

Uten at nedenstående video må oppfattes som et forslag, viser den Joe Pesci’s diskurs da han oppfattet seg lurt av en spareproduktet til en bank. Det vil være på sin plass å advare mot sterk språkbruk.

8 kommentarer to “Motetips & Diskurs”

 1. Peter Warren sier:

  Hadde ikke sett den før. Kraftig bias her, men man må uansett sjekke alle kilder.

  /Peter

 2. Guinness sier:

  Har du sjekket ut denne bloggen? En del interessant der, dog med vinklingen at hele verden går til helvete.

  http://theautomaticearth.org/

 3. Peter Warren sier:

  Takk for det Øyvind.

  ZH skriver for det aller meste for et høyt kvalifisert publikum, noe som faktisk gjør det mindre krevende å uttrykke seg. Annet enn det jeg av og til mistenker å være undisclosed markedsføring av egne posisjoner, synes jeg de har mye bra.

  /Peter

 4. öyvinds sier:

  takk for nok ett skrevet blogginnlegg som passer mine interesser. ikke fullt zerohedge-dypt, men bedre enn samlet norsk finanspresse.

  kthnx & stå på.

 5. Peter Warren sier:

  Veldig bra!

  Hit them where it hurts! 🙂

  /Peter

 6. Pål sier:

  Som et humoristisk ment apropos: Spanske prostituerte nekter å betjene bankfolk. http://www.digitaljournal.com/article/321631

 7. Peter Warren sier:

  Hei Alex,

  Har ikke hørt om dette spillet før nå. Tillit er bra, men uten noen form for regulatorisk overvåkning er det skjørt og risikoen stadig økende.

  /Peter

 8. Alex sier:

  Hei Peter! Hva synes du om det nye pyramidespil fra Russland MMM-2011? Spillet ble startet tidlig i fjor og har vokst med hele 100% i mnd. Pr. mars 2012 er det over 20 mill deltagere – verdens største i sitt slag. Sprer seg som en snøball. Agenter har allerede dukket opp over hele Europa – og nå endelig også i Norge. Systemet er ganske unikt og myndighetene klarer ikke å stoppe det fordi det ikke er et aksjeselskap. Finnes ingen lønnet ledelse eller aksjonærer. Det hele bygger på tillitt og overføringene skjer mellom deltagernes privatkonti. Grunleggeren Mavrodi har innført egen valuta – Mavro – og vil ta knekken på finanssystemet basert på dollar. I Norge markedsføres av russere bosatt i Norge via nett.