Another One Bites the Dust

Ifølge WSJ har Jeff Vinik bestemt seg for å legge ned sitt hedgefond. Årsaken skal være at fondet har tapt 4.8% i en periode da aksjemarkedet har gjort det meget bra.

Nå skal det sies at det er ikke noe nytt at forvaltere legger ned hedgefond dersom de ikke gjør det bra. På mange måter er det naturens lov. De svakeste overlever ikke.

Det som er spesielt i dette tilfellet er at Jeff Vinik tidligere gjorde stor suksess som forvalter av verdens største aksjefond, Fidelity Magellan.

Som en liten digresjon kan det nevnes at det nærmest oppstod tillitsbrudd hos Fidelity-investorene i 2002. Årsaken var at det kom for en dag at partnerne i Fidelity hadde foretrukket å plassere sine egne penger i hedgefondet Geode fremfor i egne aksjefond. Fidelity-partnerne hevdet på sin side at dette kun var gjort for å diversifisere risiko.

Jeff Vinik sluttet i Fidelity før dette og takket være hans suksess som long-only forvalter fikk han inn flere milliarder til forvaltning da han startet et hedgefond. Etterhvert fikk han inn $8 milliarder til forvaltning.

Det begynte med andre ord bra for Vinik, men da han var ned 5.3% i forrige måned (april) mottok han innløsninger på $1.5 milliarder. Det hjalp ikke at det samlede tapet de siste 9 månedene kun var på 4.8%. Dette er tross alt ikke mer enn et aksjefond kan tape på én enkelt dag.

Vinik er nok et eksempel på at gode aksjefondsforvaltere sliter med å være gode hedegfondforvaltere. Ferdighetene er rett og slett ikke de samme. De er ikke bedre eller dårligere, men rett og slett forskjellige.

En dragster-fører, som på bildet, har ferdigheter som gjør denne til en ekspert på å kjøre 402 meter rett frem på tørr asfalt på kortest mulig tid. Dette er helt andre ferdigheter enn hva som eksempelvis skal til for å kjøre en bil på svingete vei og under varierende føreforhold.

Reglene for forvaltning av et aksjefond og et hedgefond er tilsvarende forskjellige og gjør i realiteten at aksjefondsforvaltere, i likhet med dragster-førere, slipper å tenke på bremsing og unnamanøvre. Tror man veien fremover er snorrett og uten hindringer er det få ting som slår et aksjefond. I likhet med en dragster har ikke aksjefond noen bremsepedal. (En dragster har riktignok en bremseskjerm som utløses etter målgang.)

Utfordringene starter først når situasjonen krever bruk av brems og ratt, noe Vinik er en av mange som har oppdaget. Man kan imidlertid ikke synes det er annet enn underlig at mange investorer foretrekker totalhavari når det går galt fremfor mindre bulker. Det var tross alt sistnevnte Vinik hadde påført dem.

Dragster

 

2 kommentarer to “Another One Bites the Dust”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Seb,

  Takk for hyggelige ord.

  Jeg har på grunn av reguleringen kun lov til å uttale meg generelt her. Det første en som ønsker å investere etter min oppfatning bør gjøre er å gå i seg selv og finne ut hva som er motivet. Ofte møter vi privatinvestorer som i realiteten søker spenning vel så mye som avkastning. Dette er også en av hovedårsakene til at svært mange får lav- eller negativ avkastning.

  Med et beløp som kr. 40.000, er ikke alternativene dine mange. Tidshorisonten må du selv avgjøre (med andre ord når ser du for deg å bruke disse pengene).

  Du har liten forhandlingskraft med dette beløpet, så jeg ville ha tegnet meg i fond via nettet for å slippe tegningsgebyrer og andre omkostninger. Denne uken fikk jeg til vurdering et produkt fra en bank som hadde gitt en årlig avkastning på 4.77%. Banken skulle ha 1% årlig for å administrere pengene (i tillegg til forvaltningshonorar) og et engangstegningsgebyr på 3%. I tillegg tok de seg godt betalt med forvaltningshonorarer. Første året kostet deg 6% for et produkt som hadde en forventet avkastning på 4.77%. Nesten ubegripelig at Finanstilsynet kan tillate slikt som «god rådgiving».

  Aksjemarkedene har halvert seg i snitt hvert femte år siden 1998, så det er greit å ha dette i bakhodet når du investerer også.

  Var det meg, ville jeg ha sett på gode og rimelige kombinasjonfond. Når du setter bort penger til andre handler det om tillit. Vær derfor nøye med hvem du velger.

  Ha en fortsatt god helg.

  /Peter

 2. Seb sier:

  Hei Peter,

  Først og fremst vil jeg si at du har en veldig informativ og spennende blogg. Dette hjelper oss som ikke har finansutdannelse eller bakgrunn fra forvaltning i å få et dykk inn i verdensmarkedene med et kritisk syn.

  Selv er jeg økonomistudent og sitter på en mindre sum av 40 000 kr jeg ønsker å investere. Jeg syntes at avkastningen banken gir på en så liten sum ikke er interessant, da jeg er litt mer risikovillig enn det. Men jeg føler også at jeg ikke har nok kjennskap til selskaper på osebx til å forsvarlig sette penger på noen aktører.

  Hvis du skulle som student eller småsparer i dag satt penger i fond eller en form for sparing, hvor ville du plassert dine penger og med hvilken tidshorisont?

  Takk for svar og god helg!

  Seb