Halvfullt eller halvtomt?

Uttrykket er ment å sette fokus på hvordan vi som mennesker kan se på nøyaktige det samme, men komme til diamentralt motsatt konklusjon.

Et glass fylt til midtpunktet vil av noen betraktes som halvfullt, mens andre vil se det som halvtomt. Første er ansett som optimistisk, det andre som pessimistisk. Måten vi vurderer vannglasset danner grunnlag for hva vi føler og følgelig vår reaksjon.

Nedenstående eksempel fra finans kan illustrere en lignende situasjon. Chartet viser utviklingen i den brede europeiske aksjeindeksen Eurostoxx 600 lagt over en indeks over Citigroup Economic Suprise Index for eurosonen.

Sistnevnte viser hvordan økonomien i Europa har oppført seg i forhold til forventningene.

Fallet siden slutten av februar i år viser en klar og betydelig skuffelse i forhold til disse forventningene. Dette har imidlertid ikke forhindret en videre oppgang i aksjemarkedet.

Årsaken til dette er at finansmarkedene har mottatt betydelig hjelp i form av støttekjøp fra verdens sentralbanker. Et moment som har blitt omtalt av denne bloggen ved en rekke anledninger.

Glemmer vi imidlertid årsaken og i steden vurderer chartet som vannglasset, vil vi se at det kan vurderes på to måter.

Den ene måten er å reagere på forskjellen i utvikling og si at aksjer snart vil ta realitetene innover seg og falle.

Den andre vil være å se for seg hvor mye mer aksjer har potensialet til å stige hvis økonomien i eurosonen skulle forbedre seg. Markedet har tross alt steget kraftig på tross av dårlige nyheter, tenk bare hva som vil skje dersom de blir gode!

Samme bildet, to forskjellige konklusjoner. Fremtiden vil gi oss svaret.

cesieur

 

1 kommentar to “Halvfullt eller halvtomt?”

  1. erik røys sier:

    Hva bestemmer om investorer skal se på glasset halvfullt eller halvtomt?Vel,finansmedia former bildet og det profesjonelle meglerapparatet gjør nok resten.Hva med realøkonomien?Den seiler visst sin egen sjø helt uavhengig av hva som er i glasset.Nå vil media og meglerapparat at vi skal se på glasset som halvfullt.Da gjør de fleste investorer som f.eks meg det.Prognosen for året på hovedindeksen fra meglerapparatet er fra 525 til 600.Jeg har ikke sett noen som spår at vi er på maks for året i dag.Altså skal glasset bli enda fullere og da blir det nok det.Slik er verden.Hva som skulle gjøre at dette bildet ikke blir oppfyllt kan jeg nesten ikke forestille meg.Det måtte være en regional storkonflikt i Midtøsten kanskje.Enig eller uenig,Peter?