Gladmeldinger

Sterkt hjulpet av den kraftige oppgangen i 2013 er det gledelig å kunne melde at amerikanske aksjer nå har gitt en annualisert avkastning på 7.6% over de siste 10 år.

Volatiliteten (risikoen) målt over samme periode vært 21%. Sagt på en annen måte har det ikke vært «kjedelig» å være investert i aksjer de siste 10 årene.

Hvis man glemmer risikoen, har aksjer i nevnte periode gitt en meget god avkastning. Gull har riktignok vært bedre, med en annualisert avkastning på 13.9% og en volatilitet rett i underkant av aksjer. Gull er imidlertid et aktiva som få fikk øynene opp før det var for sent.

Det er videre verdt å notere seg at 10 års statistikken for aksjer nå ikke lenger inkluderer Dot.com-krisen. Hadde denne vært med hadde ikke bare avkastningen blitt halvert, men risikoen også vist seg å være høyere.

Basert på tall tilbake til 1932, innhentet av en god kollega i New York, har oppgangsperioder i det amerikanske aksjemarkedet i gjennomsnitt vart 56 måneder. Oppgangen vi er inne i er 52 måneder gammel.

Under disse periodene med oppgang har amerikanske aksjer i gjennomsnitt steget 163%. Så langt har den pågående oppgangen steget 150%.

I Norge «garanterte» en rekke analytikere og aksjemeglere at Oslo Børs indeksen ville bryte 500-grensen innen forrige årsskifte. Med litt hjelp fra positiv utvikling i oljepris og utenlandske aksjer er det et håp om dette kan være dagen hvor de endelig blir bønnhørt.

spx (8)

2 kommentarer to “Gladmeldinger”

 1. Peter Warren sier:

  Offisielle tall fra Kina er for det første umulige å verifisere og for det andre kun ett datapunkt i et fossefall av indikatorer som har vist negativ utvikling. Jeg har også tro på at de som setter penger på spill ofte er bedre orientert om hva som skjer enn andre. Emerging markets sektoren fortsetter å lide av redusert etterspørsel fra Kina.

  Med hensyn til statistikken er den det den er. Det er riktignok store variasjoner, men ingen kan hevde at vi etter 165% og fem år med sentralbank-hjulpet oppgang befinner oss i begynnelsen av denne trenden.

  Når det gjelder hva aksjestrateger mener om den videre utvikling minnet Finansavisen sine lesere om dette på lørdag da de skrev at slike hadde ikke vært mer positive enn rett før det smalt i 2008.

  /Peter

 2. erik røys sier:

  Dette er i grunnen interessant,Peter.Ut fra gjennomsnittet skulle man tro at dagens oppgang snart er ferdig.Det er ikke i tråd med de flestes forventninger.Forventningene går på at finanskrisen nå begynner å gi seg,og at vi kan vente en kraftig oppgang de neste årene når alt kommer på skinner igjen.Kina vil stabilisere seg.USA er i gang igjen og til og med i Europa er det mange lyspunkter.Framtiden synes rosenrød og Hermansrud er ute med en hovedindeks på 7-800 innen rimelig tid.Du minner oss altså på at statistikken sier noe annet.Tolker jeg deg riktig?