Kraftig motvind for fremvoksende markeder

Gapet mellom aksjeutviklingen i de utviklede- kontra de tidligere så populære fremvoksende markedene blir bare større.

Blant BRIC’ene har Brasil nettopp falt til ny fire års bunn, Russland og India befinner seg på samme nivå som for tre år siden og Kina gjør endelig et forsøke på å bunne ut, 65% lavere enn i 2007.

De siste årene har helt klart vært en stor skuffelse for alle som var overbevist om at historien ville gjenta seg og at den sterkeste veksten både i økonomi og aksjekurser ville fortsette å være i disse markedene.

Beslutningen om nær ubegrenset pengetrykking i de store vestlige landene har imidlertid ødelagt hegemoniet til de fremvoksende markedene. De kvantitative lettelsene har radikalt endret maktforholdet både når det gjelder vekst og aksjeutvikling.

markets (2)

Mens ovenstående chart viser sistnevnte, er videoen under fra WSJ en meget pedagogisk beskrivelse av effektene av de nevnte tiltakene.

2 kommentarer to “Kraftig motvind for fremvoksende markeder”

  1. Peter Warren sier:

    Hei Lasse,

    Jeg tror det bør være sammenheng mellom vekst og aksjemarkedsutvikling over tid. Imidlertid er det åpenbart, som nå, at når man gjør tiltak som kvantitative lettelser vil samvariasjonen for en periode bli tilsidesatt.

    Hittil har long EM/short DM vært en widowmaker. Jeg har ved flere anledninger vært på nippet til å ta posisjoner i dette selv, men holdt tilbake helt på tampen.

    Gitt at vi nå ser en mer positiv utvikling i råvarer, kan sektoren være verdt å vurdere på nytt.

    /Peter

  2. Lasse Rochstad - Lim sier:

    Hei Peter

    Korelasjonen mellom GDP og landets aksjepriser er kanskje daarlig. (eksempel : Kina). Det er saa mange andre faktorer som beveger markedet

    En fornuftig strategi etter min mening er aa ta profit ved aa selge (dyrt ?) i de utviklede markedene. Og smaa nible litt ved kjoep i (billige ?) EM.

    Historien over siste 60 aar peker paa at denne oppgangen som startet i 2009 hvel burde snart «gaa ut paa dato». De som ikke tror det mener jo at ting er annerledes denne gang.