Aksjekjøp på kreditt når nye høyder

«Bull-markets are born on pessimism, grow on skepticism, mature on optimism and die on euphoria» – Sir John Templeton

nysemargindebt

Korrelasjonen mellom finansinstitusjonenes villighet til å finansiere aksjekjøp er stabilt høy og viser hvor avhengig markedet er av at investorer får låne penger til å kjøpe aksjer.

I denne anledning kan det være verdt å merke seg at ikke siden februar 2000 har kontantbeholdning på marginkontiene vært så lav som på nåværende tidspunkt. Kontantbeholdningen forteller noe om hvor mye midler investorene har tilgjengelig dersom banker og meglerhus krever mer sikkerhet.

6 kommentarer to “Aksjekjøp på kreditt når nye høyder”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Lasse,

  Det siste tallet er $401,239 milliarder ($401.239.000.000). Vi bruker tilgjengelig kontanter på marginkontiene (som idag er svært lav) sammen med dette tallet for at det skal ha høyere informasjonsverdi.

  /Peter

 2. Hei Peter,

  Jeg har proevd aa analysere virkningen av denne korrelasjonen. Er litt usikker paa tallet 0.4 millioner (altsaa 400,000) margin accounts i grafen. Er det 400,000 investorer som har valgt aa belaane sine aksjekjoep ? Et slikt tall sier ingen ting om hvor meget som er laant.
  Kredit isolert sett sier hvel i og for seg ingen ting. Det er kun kredit i relasjon til verdien av aktiva som betyr noe. Saa at kredit stiger naar aktiva stiger boer ikke ha noen negativ betydning. Men jeg kan se at det vil forstaerke fallet da det blir trangt i doeren naar mange blir noedt for aa selge.

  Lasse

 3. Peter Warren sier:

  Ja det gjør det.

  Den nærmeste til 10 år forfaller 24/5-2023 og heter NST475. Yield i øyeblikket er ca. 2.8%. Obligasjonen kan kjøpes gjennom autorisert meglerforetak.

  /Peter

 4. Basse sier:

  Finnes det noen måte å kjøpe norske statsobligasjoner 10år som privatperson?

 5. Peter Warren sier:

  Jeg tror det operative uttrykket er «på vei» mot en ny topp. IPO-rekordene har man på sett og vis i og med at det emiteres rekordbeløp i kredittobligasjoner.

  Det sagt, tror jeg ikke at toppen er i umiddelbar nærhet.

  /Peter

 6. Alexander sier:

  En fin og tydelig graf. Vi er vel på vei mot en ny topp som vil markere avslutning av denne syklusen. Men normalt ser vi samtidig rekorder i nyemisjoner. Disse uteblir foreløpig. Er ikke IPO-rekorder et nødvendig tegn på at vi nærmer oss toppen??