Trump & Dump

Det lå i kortene at dette ville skje: En datarobot laget for å fange opp president Trumps negative ytringer om enkeltselskaper på Twitter og deretter utnytte dette gjennom å gå short aksjen.

Short-salg gjør det mulig å tjene penger når en aksje faller i verdi.

Aksjer som selges short må først lånes av et meglerhus eller en bank (siden den som selger den ikke eier aksjen på forhånd). Når aksjen er lånt inn kan den selges i markedet.

Short-selgeren er imidlertid forpliktet til å kjøpe aksjen og levere den tilbake en gang i fremtiden.

Kan aksjen kjøpes for mindre enn den ble solgt for tjener short-selgeren penger. Dersom den stiger, taper man tilsvarende. Det er verdt å merke seg at en short-selger må stille sikkerhet for sitt innlån.

Ifølge Bloomberg er det ikke et hedgefond, meglerhus eller en HFT (High Frequency Trader) som har laget Trump & Dump programmet, men et reklamebyrå(?). Reklamebyrået T3 brukte mindre enn fem dager på lage et dataprogram som kunne utnytte president Trumps Twitter-meldinger.

Meldinger på presidentens Twitter-konto blir innhentet maskinelt av et program som er i stand til å tyde om teksten er positiv eller negativ og hvilket selskap det gjelder.

Algoritmen beregner deretter hvor mange aksjer som skal shortes. Dette er basert på hvilken eksponering som ønskes. Deretter sendes en elektronisk forespørsel til en bank eller meglerhus om å få låne det aktuelle antall aksjer.

Siden mennesker ikke er involvert kommer svaret tilbake med nær lysets hastighet. Dersom det elektroniske svaret er positivt, sender programmet umiddelbart en salgsordre til børsen.

Ifølge reklamebyrået klarer dataroboten hele operasjonen på noen få sekunder.

Lignende gjøres allerede idag av en rekke hedgefond og HFT’er når det gjelder nyheter som publiseres på Reuters, Bloomberg og andre finanskanaler.

De raskeste har programmer som er i stand til å gjøre dette på godt under et sekund.

T3 opplyser at roboten deres gjorde en «Trump & Dump» den 5. januar i år. Presidenten truet Toyota med straffetoll på Twitter dersom bilprodusenten produserte biler i Mexico for salg i USA. Toyotas aksjekurs falt 3.1% etter denne meldingen.

Det er for øvrig ikke bare innovasjon dette reklamebyrået utmerker seg med. Gevinster fra T3s robothandel blir donert til The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals.

Et godt hjerte har de også.

2 kommentarer to “Trump & Dump”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Daniel,

  Tusen takk for oppmuntrende tilbakemelding fra foredraget.

  Når det gjelder Europa – og på basis av at CDS-kontrakter er hinsides mye høyere priset idag enn i 2007 – tror jeg posisjoner som tjener på økt rentedifferanse mellom de europeiske landene er mer attraktive.

  Hvis EU skulle gå i oppløsning ville ikke land som Italia, Spania, Portugal kunne låne til i nærheten så lav rente som de, takket være ECB, kan gjøre idag.

  For de som ikke har tilgang til interbank-markedet, finnes det rente-futures på tyske og italienske statsobligasjoner.

  /Peter

 2. Daniel Olsen sier:

  Fantastisk bra foredrag på BI sist fredag.

  – Om noen måneder er det valg i Europa.
  – Nederland og Frankrike kommer til å trekke seg ut av EU.
  – EU går i oppløsning.
  – Tyskland blir ikke lengre med på å hjelpe PIGS bankene…….
  .
  .
  :
  – Moderne tids værste finanskrise?
  Tipper det blir nye CDS muligheter for dere.