Fondsvinnerene i 2017 steg med 1.635%

Med 2017 endelig i mål kan status for forvaltningsåret gjøres opp. Denne gangen var det ikke en hårfin, men en temmelig overlegen seier.

Tallene for desember er riktignok ikke helt klare, men basert på at utviklingen var sterkere enn i november, samt at marginen er så overveldende, er det liten grunn til å tro at ledelsen er truet.

De suverene vinnerne ble fond som investerer i digitale valutaer, ofte omtalt som «kryptovaluta».

En rapport fra investeringsbanken Morgan Stanley viser at investorer ifjor plasserte over $2 milliarder i hedgefond som spesialiserer seg i kryptovaluta.

Det ble forøvrig registrert 84 nye fond av denne kategorien i 2017, mot kun 11 i 2016. Det første fondet av denne typen ble startet i 2011.

Trolig vil det bli startet vesentlig flere slike fond i 2018.

Indeksen som måler utviklingen i denne type fond bestod av 110 fond ved utgangen av 2017.

Det kan ellers være verdt å nevne at kursen på Bitcoin falt markert den første uken hvor store aktører hadde en reell mulighet til å gå short kryptovalutaen.

Dette fant sted i etterkant av at Chicago Mercantile Exchange (CME) startet futures-handel med Bitcoin den 18. desember. Future-kontrakten med forfall nå i januar handlet så høyt som $19.725 før den tre dager senere var nede på $12.265. Et fall på 37.8%.

(Det var riktignok mulig å handle futures på Chicago Board Options Exchange en uke tidligere. Men, ved siden av at CBOE-kontrakten er 1/5 av CME-kontrakten i størrelse, er dette en mye mindre børs når det gjelder futures-handel enn CME.)

Blant aksjemarkeder var det ifølge Bloomberg Ukraina som var best i 2017 med en avkastning på 80%, mens Hellas ledet an innen statsobligasjoner med en avkastning på 63.7%. Sistnevnte er obligasjoner som forfaller i 2042.

Palladium vant på råvaresiden med en oppgang på 54%.

4 kommentarer to “Fondsvinnerene i 2017 steg med 1.635%”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Håvard,

  Det har vært vilt bra til nå. De fleste har imidlertid vært umulige å gjennomføre med mindre man har hatt tilgang til å shorte kryptovalutaer. Inntil CBOE og CME kom i gang med futures-handel av Bitcoin i desember ifjor var det kun ett sted (Cumberland Mining) hvor man kunne låne kryptovaluta dersom man skulle gå short (man kan ikke selge disse med mindre man har dem på konto). Disse lånene var meget kostbare og sikkerhetskravet skyhøyt.

  Man var derfor tvunget til å ha «wallets» på alle markedsplassene man ønsket å handle på. Flere jeg kjenner opplevde at disse ble hacket og deler av beholdningene deres stjålet. De profesjonelle aktørene vekslet derfor inn gevinsten til ordinær valuta (dollar, yen, euro etc) ved slutten av hver handelsdag.

  Da futures-kontraktene ble introdusert var det fantastiske arbitrasjemuligheter til å begynne med for de som var klare til å utnytte disse mulighetene. Disse mulighetene er nå arbitrert bort.

  Det finnes fortsatt noen få svært gode muligheter der ute, men de fleste har ikke kunnskapen til å utnytte disse. De er heller ikke så tidsbestemt som cash/futures arbitrasjen hvor du vet nøyaktig når du vil kunne innkassere gevinsten.

  /Peter

 2. Håvard Lindstrøm sier:

  Takk for svar Peter. Jeg har sett et arbitrasjeprodukt backtestet. Ser HELT vilt bra ut:) Sjekk ut Crypto20 forøvrig. Håvard

 3. Peter Warren sier:

  Hei Håvard,
  Både hedgefond og tradinghus (inkludert HFT) er på full fart inn i dette markedet. Mange fordi de ser muligheten til å arbitrere mellom prisene på ulike plattformer og produkter, andre fordi de desperat søker noe som både har volatilitet og som samtidig er uavhengig av utviklingen i aksje og obligasjoner.

  Så langt er det kun Bitcoin som kan shortes effektivt (pris & volum). Futures-handelen i Bitcoin vil sannsynligvis bidra til å redusere volatiliteten (og øke volumet) på Bitcoin relativt til andre kryptovalutaer.

  Takket være at det finnes børsnoterte sertifikater og fond bestående av kryptovalutaer (og flere er på vei), vil stadig flere «vanlige» fond kunne investere i dette. Flere trendfølgende fond (CTA) har signalisert at de vil åpne for allokering nå som det finnes Bitcoin-futures på regulerte markedsplasser.

  Andre typer av fond som vil få anledning til å investere i digitale valutaer vil avhenge av hvor begrensede mandatene deres er. Det vil eksempelvis være vanskelig å forsvare å finne kryptovaluta i et helse- eller sjømatfond, mens det sannsynligvis vil være innenfor hva et teknologifond kan sitte med i sin portefølje.

  /Peter

 4. Håvard Lindstrøm sier:

  Hei. Hedgefond er generelt tidlig ute med «nye» type investeringer. Tror du volumet øker (enda mer) siden kryptovaluta nå kan shortes også? Hvilke fondstyper er neste ut til å investere i kryptovaluta tror du? Mulig det er mandatstyrt? Hilsen Håvard