Det løsner i bankene

Utlånssjefer i amerikanske banker begynner å komme på gli. For et halvt år siden hadde rekordhøye 70% av disse til hensikt å stramme inn på lånekravene. Nå er andelen halvert til 34%. Fortsatt meget høyt, men det viser i det minste at noen av disse har begynt å slippe skuldrene ned igjen. Dessverre inntreffer dette samtidig med at de samme Utlånssjefene registrerer nær rekordlav etterspørsel etter lån. Lavere etterspørsel kan enten være et utslag av at bankenes marginer nå er prohibitivt høye, bekymring for den videre økonomiske utviklingen eller en kombinasjon av disse.

loan

Sist uke uttalte den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke at han så tegn til en økning i privat forbruk. Tatt i betraktning av at den alminnelige amerikaner allerede har lån som overstiger boligverdien, har det ikke vært mulig å tyne mer ut av denne. Alternativet har derfor vært å øke kredittkortgjelden, noe som med de høyere kostnadene dette medfører har gitt seg utslag i større mislighold. Kanskje det er mulig å presse noe mer luft inn i kredittboblen likevel? Nedenstående grafe viser utviklingen i kredittkortmislighold hos amerikanske Citibank.

creditcard

Den Europeiske Sentralbanken (ECB) meldte i forrige ukes pressekonferanse at de planlegger å kjøpe Særskilt Sikrede Obligasjoner for €60 milliarder. Gjennom dette tiltaket bidrar de til at bankene kan låne ut penger mens ECB tar risikoen. Det blir med andre ord noe lettere å få lån i europeiske banker.

Den mye omtalte amerikanske Stresstesten for bankene viser at 19 av de største bankene hadde med basis i utgangen av 2008 et kapitalbehov på $185 milliarder for å klare Stresstesten. Flere av dem har imidlertid lykkes i å hente inn kapital i første tertial, slik at egenkapitalbehovet til de samme bankene nå ”bare”er på $75 milliarder.

Bankresultatene så langt i år viser ellers at disse i sannhet er ”vernede bedrifter”. Bankene oppfattes så viktige at når det går dårlig må skattebetalerne trå til for å redde dem. Deretter bruker bankene den økonomiske nedgangen som unnskyldning til å øke rentemarginen samt benytte anledningen til å øke marginene der de har minst konkurranse i krisetider, nemlig på valuta og renter. Til slutt står de frem som heltene som har klart å skape ekstraordinært store inntekter i en slik tid – alt betalt av skattebetalerne som måtte redde dem. Er det ingen som reagerer på det absurde i dette?? Det er meg komplett uforståelig at andre næringer ikke går til Stortinget og krever lignende særbehandling.

Tags:

2 kommentarer to “Det løsner i bankene”

 1. Contango sier:

  Fin blogg Peter

  Vi trenger flere med innsikt på denne fronten. I dag sliter man med å finne kvalitetsinformasjon i kaoset som råder bloggverden. Egne meninger og vinklinger danner et godt grunnlag for debatt.

  Takk til erik røys 🙂

 2. erik røys sier:

  Noen sparebanker med fornuftig styring greier seg uten statlig støtte,mens Dnb truet med konkurs og politisk kaos om den ikke fikk støtte.Kanskje skulle man heller latt Dnb gått nedenom og hjem så kunne de sparebanker med fornuftig skjøtsel få ta over markedet.Man kunne vel likevel gjort så godt man kunne for at ikke utlendinger skulle ta over norsk bankvesen?(Håper jeg?)Jeg er drittlei disse Dnb-folka som leker kapitalister når det passer dem,men som blir trygdemottakere når motgangen kommer og de må ta konsekvensen av egne dårlige beslutninger.
  Det må være subjektive mer eller mindre feiloppfatninger som ligger under politikernes beslutninger her.DnB blir ansett som viktigere enn enkeltbransjer eller bedrifter i andre næringer.Og er det noe politikere er redd for er det kaos.Det må da være sunnt at også banker som blir drevet dårlig går nedenom eller blir satt under offentlig administrasjon for en periode.Utopiske blåruss som nå sitter langt opp i lederskiktet i Dnb bør få deg en smekk ikke statstøtte.Kanskje burde en del av dem finne seg andre ting å drive med?Andre yrkesutøvere får sparken når de udugelige.