Smaker tran, men det er det som funker

Det kom mange spørsmål etter at jeg på Twitter kommentert den amerikanske sentralbanksjef Bernankes tale på onsdag morgen.

Poenget jeg gjorde var at aksjemarkedet gikk opp som følge av at Bernanke sa at det fortsatt stod dårlig til i amerikansk økonomi og at en økonomisk oppgang ville ta lenger tid enn antatt.

Rasjonale bak oppgangen var selvsagt at de økonomiske utfordringene ville medføre fortsatt lave renter. Dette igjen vil tvinge alt fra private sparere til pensjonskasser til å ta risiko dersom de skal ha håp om å oppnå noen reell avkastning på pengene sine.

Andre vil hevde at en annen grunn er at fortsatt lave renter vil gagne bedriftene, men det forutsetter at man samtidig får kontroll over arbeidsledigheten. Man må også igjen få tilgang på lån samt at lånemarginene bedriftene må betale kommer ned. Hvis ikke de to førstnevnte inntreffer vil det bli vanskelig å få til en forbruksvekst.

Markedets spontanreaksjon oppover på denne nyheten var selvsagt aktører som ønsket å komme seg inn i markedet i forkant av en mulig ny aksjeetterspørsel.

En markedsoppgang på dårlige nyheter minner meg om Olav Tuftes reklame for tran: «Det smaker tran, men det er det som funker».

spx

1 kommentar to “Smaker tran, men det er det som funker”

  1. Bjørn H. Herding sier:

    Takk for bra innlegg ang. ratingbyråene !

    De burde absolutt gåes nærmere i «sømmene»

    Her er det mye uprofft og useriøst arbeid og i beste fall ufullstendig info eller deinformasjon som kan som vi vet få store konsekvenser for div. selskap,næringsdrivende og menigmann !

    mvh