Sølv til sølv

Med en oppgang hittil i år på 75% er sølv rangert som en klar nummer to blant komponentene i Standard & Poors / Goldman Sachs’ råvareindeks (SPGSCI). Øverst troner bomull med en oppgang på over 88%, mens naturgass ligger nederst med et fall på 34%.

Etterspørselen etter sølv fra finansielle investorer har i år hatt et voldsomt oppsving, mye takket være at ETF’er (børsnoterte fond) gjør det enkelt for hvem som helst å investere i det blanke metallet.

Per 10. desember satt de fire ETF’ene som består av sølv på totalt 483.519.701 unser. Dette er ny rekord i sølvinnehav i ETF’er. Den største av disse fondene, IShares, satt på 351.772 millioner unser, eller nesten 11 tonn.

Samtidig med en kraftig vekst i etterspørselen fra de nevnte ETF’ene, har spekulantene i futures-markedet redusert sine posisjoner noe. Etterspørselen fra sistnevnte har avtatt siden begynnelsen av oktober.

I går kveld rapporterte forøvrig Financial Times at investeringsbanken JPMorgan gikk ut med at banken nå har «materielt» redusert sin posisjon i sølv. Det har i lang tid versert anklager i markedet om at JPMorgan har forsvart en stor short-posisjon i sølv. Kredittilsynet for råvarer i USA, CFTC, har siden september 2008(?) etterforsket disse anklagene.

Ovenstående chart viser utviklingen i sølvprisen øverst, utviklingen på spekulantenes beholdning i futures-markedet i midten og antall unser sølv eiet av ETF’er nederst.

Den neste illustrasjonen viser utviklingen på forholdet mellom gull og sølv over de 30 siste årene. Det er beregnet en lineær regresjon av denne historikken. Denne viser et «normalnivå» på gull på nesten 70 ganger prisen på sølv. I øyeblikket ligger den på 47.

Det påfølgende chartet (nedenfor) viser ikke bare kursutviklingen på gull og sølv over de 2 siste årene, men også at sølv bare har vært så dyrt i forhold til gull i mindre enn 1% av de observerte tilfellene.

Dette betyr ikke at forholdet er nødt til å endres. Derimot føles det godt å vite at man har sannsynlighetene på sin side når vi, som nevnt i forrige uke, vurderer å posisjonere oss for en korreksjon i kursforholdet mellom disse to edelmetallene.

13 kommentarer to “Sølv til sølv”

 1. Axel sier:

  For å legge til en anekdotisk og uvitenskapelig tilleggskommentar ang prisutv. på sølv, vet jeg bl.a. via personlige kontakter at hvermannsen bl.a. i USA for alvor har begynt å hamstre fysisk sølv, aka «poor mans gold», og det er vel stort sett aldri noe godt tegn for langsiktig verdiutvikling når «mannen i gaten» kaster seg på en bølge.

 2. Axel sier:

  Apropos edelmetaller tenker jeg personlig mest på rhodium, Rh. Anvendes i likhet med Pt og Pd i katalysatorer. 70 % av prod er i SA, resten i Russland, utvinnes hovedsakelig som et biprodukt fra Pt produksjon.

  Prisen var over 10 000 $/oz på toppen for et par år siden, falt så til under 1000 og er nå over 2500/oz igjen, men fremdeles altså ned ca 75% fra toppen. Rh har ikke fulgt Pd og Pt med opp fra bunnen på samme måte. For å sammenligne med et annet edelmetall, gull: 1/100 av årlig produksjon (25 tn vs 2500 tn), estimerte reserver på ca. 3000 tn, vs totale estimerte gullreserver på ca 190 000 tn, (hvorav ca 25000 tn er igjen i bakken), altså et forhold på ca 1:60. Likevel koster det altså kun i overkant av 50 % mer enn gull (som forøvrig gjør det til «verdens dyreste» metall i ren grunnstofftilstand).

  Problemet er imidlertid at det er vanskelig å investere direkte i Rh. Har du noe erfaring med dette edelmetallet, Peter, og evt. noe forslag til hvordan en kan profitere på en evt. prisoppgang?

  Selv tror jeg gull, sølv og kanskje spesielt kobber alle er fullpriset/overpriset på dagens kurser, prisene er nær/over ATH i nominelle termer, med gj.snittlige produksjonskostnader for store produsenter langt under dagens priser. Regner imidlertid med å beholde det fysiske gullet jeg eier en stund til, som en «forsikring» og i tilfelle vi får en boble med priser opp mot 2000/oz, der jeg i så fall blir tvunget til å selge.

 3. Popper sier:

  En riktig God jul til deg også Peter.

 4. Peter Warren sier:

  Gled deg over et godt år Popper og ha en God Jul! /Peter

 5. Popper sier:

  Mange homeruns i år, så vi får se hvordan dette går. Jeg driver etter mange små feil og noen store vinnere. Er tungt i perioder, men jeg vet det virker for meg. I år har jeg blitt belønnet. Så jeg skal ikke la noen håpløse posisjoner ødelegge julefreden 😉 Den skal nytes med noen gode bøker, lange skiturer på fjellet, ribbe og øl. God Jul

 6. Peter Warren sier:

  Hei Popper. Enig. Så lenge man kontrollerer risiko er det sjelden et problem. Mange små feil er greit, én stor kan ruinere. /Peter

 7. Popper sier:

  Har hatt palladium store deler av året, men liker kobber best nå. Kanskje det henger sammen med short spreaden din Peter. Hva vet jeg, men har i all hovedsak handlet GC,SI og PA frem til nå. Synes ikke disse har like gode settup`s nå. Virker som short 30 åringen er sterkere.Trolig kommer bedre muligheter i GC og SI!
  Startet å like kobberet best for en liten stund siden. Skalerte inn noen HG`er, så får vi se. For meg handler denne traden om KISS og RR. Jeg vet hvor jeg skal ut visst det er feil. Hva Kina gjør, blir opp til de ;), det viktigste for meg er hvordan jeg hånderer en slik god mulighet.

 8. Peter Warren sier:

  Hei Rune. Palladium har vært fantastisk i år og er definitivt et av metallene hvor man med rette kan hevde at det finnes begrenset tilbud. Den russiske produksjonen var nær ved å bli kjøpt opp av et hedgefond (Quantum) for i overkant av 10 år tilbake.

  Nei jeg forutså ikke Russland og hadde ingen posisjoner på det caset. Avkastningen på i overkant av 140% kom fra short posisjoner i aksjer, long volatilitet i aksjer og valuta, market making i norske kroner, samt kortsiktig trading i en DEM/NOK, USD/DEM og USD/JPY. /Peter

 9. Rune sier:

  Om ikke kobber så kanskje palladium? Når Russlands forsyninger fra den kalde krigen går tomt vil det bli et temmelig stort mangel på tilbud. Metallet tar også mer og mer over for platinum i auto-industrien. Utsatt for Kina da men.. Det takler ihvertfall positive realrenter bedre enn de edlere variantene.

  Du nevnte 1998 som det beste. Lyst til å utdype? Det var jo et ganske hendelsesfylt år fra start til slutt, og jeg regner med du at ikke forutså hva russerne skulle finne på.

 10. Peter Warren sier:

  Hei Popper. Edelmetallene går som andre bobler til de snur. Bobler da definert som noe som har steget i lang tid, deretter akselererer og har samtidig markert økning i tegningsvolum (lik IT i 1999, eiendom i 2006, kredittobligasjoner i 2007 og obligasjonsfond i 2010). Det kan imidlertid være like dyrt og smertefullt å stille seg foran «toget» som å være med ned.

  Når det gjelder kobber så er dette et «bet» på vekst generelt og Kina spesielt. Kortsiktig synes jeg det har gått litt for langt litt for fort, men totalt sett er investors fortsatt undervektet råvarer. Vi har selv ingen kobberposisjoner i øyeblikket, men er utsatt for de samme faktorene. /Peter

 11. Popper sier:

  Jo, enig i det! Men jeg handler ikke spreader. Det jeg derimot tviler på, er at edelmetallene topper her. Det er for liten vol, euforien har ikke satt seg. Ikke det at jeg blir med sølvet ned til 20 eller gull til 1000… Hva tror du om kobber?

 12. Peter Warren sier:

  Hei Popper. Det samme ble det hevdet da jeg skrev om at vi shortet hvete og kjøpte mais da Russland stanset eksporten i august. Ratioen mellom hvete og mais har siden falt fra 1.9 til 1.2.

  Det er viktig å «step up to the plate» nåe man har en overbevisning, men det finnes riktige måter å gjøre det på og mange som er feil. Det er to ting vi er ute etter her; muligheten for en kortsiktig boble i edelmetaller generelt og et stresset forhold mellom sølv og gull.

  Vi kommer neppe til å ta lineær risiko her, men benytte oss av opsjoner. Da jeg arbeidet i Finansbanken var det denne måten vi tjente på sprekken i dotc.com boblen (kjøp av Nasdaq put opsjoner, finansiert med put opsjoner på S&P-500). Det spilte da ingen rolle om oppgangen fortsatte idet vi kunne da etablere en ny posisjon på et høyere nivå. Heldig for meg virket den nesten umiddelbart og resulterte i vårt nest beste år. 1998 var det beste. /Peter

 13. Popper sier:

  Hmmm….. det kaller jeg risikosport 🙂 Du vet jo hvor store disse spreadene kan bli 😉 Har dere kjøpt kobber?