Riksrett for finansminister Geithner?

I 2008 måtte det amerikanske forsikringsselskapet American International Group (AIG) reddes av skattebetalerne. Redningspakken bestod i et lån gitt av Federal Reserve (Den Amerikanske Sentralbanken) på $85 milliarder.

AIG hadde utstedt CDS-kontrakter (kredittforsikring) til en rekke banker og meglerhus. De fleste av disse CDS-kontraktene ble solgt videre av bankene til institusjonelle investorer med stor gevinst. Flere av investeringsbankene mente imidlertid at de fikk kjøpt disse kontraktene av AIG så billig at de beholdt en god del av dem selv.

CDS-kontraktene beskyttet kjøperne mot konkurs i alt fra boliglånspakker til nasjonalgjeld – Hellas blant dem.

Bankenes fordringer i AIG var på grunn av finanskrisen blitt svært usikre. Uten tilførsel av midler fra skattebetalernes ville AIG gått konkurs. Det var derfor svært overraskende da det ble kjent at AIG umiddelbart betalte Goldman Sachs, som var den mest utsatte kreditoren, 100% av hva AIG skyldte dem.

I realiteten mottok Goldman Sachs $13 milliarder for en fordring som var verdiløs.

Ifølge Bloomberg News er det nå kommet for en dag opplysninger om at AIG kan ha ha blitt instruert av Federal Reserve om å fortie dette. Ikke bare overfor det offentlige, men også overfor den amerikanske regjeringen.

Hvis sistnevnte viser seg å være riktig, kan daværende sjef for Federal Reserve – nåværende finansminister – Timothy Geithner stilles for rikskrett.

5 kommentarer to “Riksrett for finansminister Geithner?”

 1. Banken_er_Moradi sier:

  Taxpayers picked most of the cost on GS’s brand new $2 billion headquarters in Manhattan .
  http://www.nysun.com/new-york/new-york-authorizes-16b-in-liberty-bonds/18673/
  vampire squid is a perfect name for those guys

 2. Banken_er_Moradi sier:

  Riksrett for Slyngstad og NBIM for AIG kjøp i 2011?

  Det er vel nokså åpenbart at AIG har vært konkurs i 4 år nå..

 3. Steinar Norheim sier:

  Faktisk så tror jeg det hadde vært større sansynlighet for at rettsystemet hadde tatt tak i en slik sak i Norge enn det er i USA. Ref. tidligere stortingsrepresentanter som faktisk ble dømt for manglende/uriktige opplysninger vedrørende stortingspensjon og inntekter utenom pensjon.

  Men jeg er helt enig i at det er nærmest utenkelig at noen i ledende posisjoner i USA noensinne vil blir stilt til ansvar for forhold ledende til finanskrisen og disposisjoner i etterkant av denne. I så måte regner jeg USA for å være ganske så korrupt pga den tette forbindelsen mellom store finansinstitusjoner og administrasjonen. Det virker som de store finansinstitusjonene, ikke minst ledelsen i disse, kommer unna med nesten hva som helst for egen vinning mens den vanlige skattebetaler blir sittende igjen med regningen.

 4. Peter Warren sier:

  Det var ikke min påstand, men en amerikansk dommer (se interjuet).

  /Peter

 5. öyvinds sier:

  Sannsynligheten for at Timothy Geithner blir stilt for noe som helst er like latterlig lav som sannsynligheten for at Henry Kissinger eller George Bush blir stillt opp mot veggen. Jeg tror du er forvirret og derfor blander land som USA og Norge med fungerende retts-stater.