Feriebolig i Spania?

Alt du egentlig ikke ønsket å vite om Hellas og spesielt Spania, fra en av Europas mest suksessrike hedgefondforvaltere, Michael Platt i BlueCrest Capital. Hedgefondene til BlueCrest forvalter totalt $30 milliarder. Investorene til BlueCrest er i hovedsak europeiske pensjons- og livselskaper, samt globale nasjonale investeringsfond.

Blant annet kommer det frem i intervjuet at spanske banker kun har 3% kapitaldekning på boliglånsporteføljen sin.

Den spanske aksjeindeksen (IBEX) er nå på laveste nivå på 9 år, ned 60% siden finanskrisen og ned 25% så langt i år.

Utfordringen for norske kjøpere av feriebolig er om de skal betale NOK 5-15 millioner for en hytte i Kragerø, med sammenhengende 10 dager med sol i året. Alternativt vente på et ytterligere 20-50% fall i allerede lave spanske boligpriser og deretter kjøpe seg et drømmested for NOK 0.5-4 millioner. Med på kjøpet får de nær 360 soldager i året. Det er også verdt å ta med seg at med de trafikale utfordringene går antagelig reisetiden også i favør av Spania.

6 kommentarer to “Feriebolig i Spania?”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Morten,

  Det finnes en rekke gode bøker om økoniomiske historie/kriser. Selv synes jeg «When Genius Failed» av Roger Löwenstein (historien om Long Term Capital Management – LTCM) er meget lærerik, «Fooled by Randomness» Av Nassim Taleb (langt bedre enn «Black Swan» av samme forfatter), «The Big Short» og «Boomerang», begge av Michael Lewis, er meget bra. Samtlige er på en måte tematiske, men de påpeker mange av de samme og vanlige årsakene som leder opp til kriser, hvordan myndigheter og politikere sitter på sidelinjen og lar dem skje og frem for alt hvordan de få har klart å unngå dem.

  /Peter

 2. MH sier:

  Peter, takk for interessante innlegg.

  Med denne krisen, som no har pågått i flere år, og alle de inkorrekte anklagene om skyldspørsmålet. Får jeg lyst til å lese en bok/flere bøker om økonomisk historie.

  Har du noen tips?

 3. peter sier:

  Hei Peter,
  Du har en super blogg!

 4. Peter Warren sier:

  Hei Hans,

  Takk for hyggelige ord.

  Euroen ble innført i 1999, like etter Asia-krisen og kollapsen i Russland. Man var således opptatt av helt andre problemstillinger på det tidspunktet. Den virkelige akselerasjonen i europeiske gjeldsøkning kom først mange år senere.

  Bass og noen andre hedgefondforvaltere begynte å se ubalansene i europeisk økonomi allerede i 2007. Dette ble imidlertid overskygget av problemene de fant i det amerikanske boligmarkedet. Da sistnevnte kollapset og fokus igjen kom på Hellas og periferilandene i Europa, reagerte europeiske politikere med å kalle dem løgnere. Deretter fikk de skylden for å forsøke å skape en krise som ikke var reell. Bortsett fra lederne i de aktuelle landene var det særlig Merkel og Sarkozy som gikk hardt ut. I en kort periode fikk de den franske finansministeren, Christine Lagarde, med på laget. Hun innså imidlertid raskt hva som egentlig skjedde og skiftet både mening og beite til å bli (en god) leder av IMF. Søker du på Merkel vil du se at jeg har skrevet om disse politikernes ansvar for at krisen ble så stor en rekke ganger.

  /Peter

 5. Hans sier:

  Takk for en flott blogg Peter.

  Var disse gjeldsproblemene i Spania og Hellas kjent da Euroen ble innført? En så massiv gjeld vokser vel ikke frem på 10-13 år? Er det også ikke slik at forvalteren Kyle Bass forutså denne kollapsen lenge før myndighetene og tjente seg rik på å shorte Greske statsobligasjoner? Da burde vel også myndighetene vært på alerten.

  Hans

 6. Per sier:

  Problemet er vel ikke høye boligpriser i Spania, men at politiske faktorer gir høy usikkerhet rundt det å kjøpe bolig der for hvermansen.