Draghi viser igjen sin stamtavle

Fredagens kunngjøring fra ECB er en god illustrasjon over hvor desperate europeiske  ledere, finanspolitkere og sentralbanksjefer er blitt.

Skattebetalerne i de landene med ordnet økonomi har ikke bare måtte betale for underskuddene i land som har levd over evne. De har også måtte betale for banker som reelt sett har vært uten styring og kontroll i hele regionen.

Over €2 billioner av skattemidler er, som nevnt i tidligere blogger, pøst inn det siste året. Resultatet av dette har vært svært skuffende. Nullrente på bankinnskudd har ikke økt risikovilligheten. Statsobligasjonsrentene i land som Spania, Italia, Portugal, Irland og Hellas ligger fortsatt langt over bærekraftige nivåer og europeiske aksjer er lavere enn de var i første kvartal ifjor. Både forbrukertilliten og tilliten hos industriledere fortetter å falle.

Send inn Mario Draghi. Som tidligere beskrevet, har denne mannen den beste bagrunnen man kan ha for å vite hva som skal til for å påvirke kurser med maksimal effekt. Draghi har de siste månedene vist dette med økende frekvens.

Oppskriften er enkel:

1) Vent til «vaktskifte» i finansmarkedet. Dette skjer to ganger om dagen. Først om morgenen idet de asiatiske markedene stenger for dagen og europeerne kommer på jobb. Dernest om ettermiddagen når europeiske meglere, tradere og bankfolk går hjem og amerikanske tilsvarende overtar.

2) Vent til ukens siste dag. Mange aktører forsøker å ta tidlig helg og har ikke lyst til å bli sittende med nye posisjoner i et marked som blir i økende grad illikvid utover ettermiddagen og kvelden.

3) Vent til en helg hvor det er en offentlig fridag i ett av verdens viktigste finanssenter på mandag (Bank Holiday i Storbritannia). Da vil det være enda fler som ønsker å komme seg fra jobb tidlig. Risikovillighet vil være en mangelvare. Kun jul, nyttår og Hanukkah vil ha tynnere markeder.

4) Informér dine beste venner i markedet om at noe er «på gang». Alle med høy nok IQ til å åpne en dør vil i kraft av hvem du er forstå hvilken retning kursene kommer til å ta. Deres påfølgende aktivitet vil i tillegg til å sørge for en mer stabil «avfyringsplattform» og samtidig sørge for at intetanende aktører som egentlig er på vei hjem sitter feil posisjonert. Deres panikk vil forsterke den ønskede bevegelsen.

5) Nå er alt på plass for å gi den kursdrivende nyheten til et mye fulgt elektronisk medie.

6) Len deg tilbake vel vitende at du nettopp har orkestrert en kursbevegelse andre ville ha blitt satt bak murene for.

7) High five dine kolleger og motta gratulasjoner fra regjeringspolitikere, andre sentralbanksjefer og tidligere kollegaer. Du har med skattebetalernes midler bidratt til at førstnevnte er litt nærmere gjenvalg og sistnevnte kan ta ut enda høyere bonuser.

Fredag var en ypperlig anledning til å initiere en slik plan og Draghi lot ikke muligheten gå fra seg. Reuters fikk gå ut med at ECB «vurderer» å etablere et rentebånd på statsobligasjoner som de vil forsvare gjennom intervensjoner i markedet. Sagt på en annen måte vil ECB intervenere gjennom kjøp av statsobligasjoner hvis rentene på disse blir for høye.

I forkant av meldingen trendet det europeiske aksjemarkedet oppover i 1 time på tross av at indeksen nettopp hadde falt under dagens bunnkurs. Enkelte aktører mente riktignok at Draghis timing villa ha vært helt perfekt dersom nyheten kom noen få minutter senere, men dette er flisespikkeri.

Kursene begynte etter en stund å svikte og det kunne se ut som markedet var iferd med å gjennomskue Draghis plan. Ved et «mirakel» kom imidlertid USAs sentralbanksjef, Ben Bernanke, da på banen med en uttalelse om at Federal Reserve hadde rom for ytterligere tiltak. Dermed var kvelden reddet.

I likhet med før finanskrisen kan samtlige nevnte glede seg over at nothing has changed, the system continues to work well – for a few.

Chartet viser hvordan nyhetsmeldingen sender europeiske aksjer opp 1% på det suverent høyeste volumet på dagen.

 

5 kommentarer to “Draghi viser igjen sin stamtavle”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Sasha,

  Jeg mottar slike av og til og studerer dem kritisk, men med interesse.

  For oss er Oslo kun en høyere beta versjon av de toneangivende børsene. Våre analyser konsentreres derfor først og fremst på disse.

  Vi gjør imidlertid i tillegg kontinuerlige korrelasjonssøk og analyser med tanke på å finne investeringsmuligheter som er uavhengige av den generelle markedsutviklingen.

  /Peter

 2. Sasha sier:

  Hei Peter,

  jeg vet ikke om du sitter og tolker utviklinger i grafene basert på historiske hendelser. Jeg liker å sitte og spekulere, basert på teknisk analyse og tidligere hendelser, på mulige scenarier i markedet.

  Et eksempel er utviklingen på OSE i forkant av forrige finanskrise og den utviklingen vi ser idag. Setter man disse to grafene ved siden av hverandre kan man tydelig se til dels en god korrelasjon mellom disse. At forløpet ikke er helt identisk er ingen overraskelse, men svingninger og volatilitet er der.

  Oslo Børs i forkant av finanskrisen:
  https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/574695_10151182109215546_1375857134_n.jpg

  Oslo Børs nå:
  https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/574696_10151182109370546_19111892_n.jpg

 3. jepsipepsi sier:

  SNAFU

  Situation
  Normal
  All
  Fucked
  Up

 4. Peter Warren sier:

  Hei Erik,

  Siden november ifjor har vi registrert uvanlige markedsbevegelser forut for nyheter fra ECB eller fra Merkel. Nei jeg tror ikke dette er tilfeldig. CitiFX Access tall jeg mottok idag morges viste i tillegg klar endring i posisjonering i favør av euro like før fredagens nyhet. Er det mulig at dette er tilfeldig? Selvfølgelig. På samme måte som det KAN befinne seg en avskylig snemann i Nordmarka.

  Juryen er fortsatt ute på om Draghi skaper balanse i økonomien ved å sprøyte inn ytterligere av skattebetalernes midler. Tiltakene som idag gjøres kan sammenlignes med å gi kunstig åndedrett til en pasient som blør ihjel. Innrømmelse av feil og nødvendige innstramminger resulterer ikke i gjenvalg.

  /Peter

 5. erik røys sier:

  Dette er jo en slags konspirasjonsteori,peter,jeg går ut fra at du ikke mener den helt ut?Det som er Draghis oppgave er jo å skape balanse i økonomiene i EU området.Mener du at denne oppgaven ikke forvaltes av hensyn til politiske hensyn m.m.Investorer tar jo ingen hensyn til De må passe på seg selv.Men å lure investorer er ikke pent gjort,men hvem skal dømme og straffe MAKTEN?