Fakta om matpriser

Råvarebørsen Chicago Mercantile Exchange har laget denne oversikten over balansen i kornmarkedene. Børsen forsøker å møte overskrifter som «60% oppgang i matpriser!», «Forestående sultkatastrofe!» og «Spekulanter har skylden!» med mest mulig fakta.

Fredagens rapport fra Det Amerikanske Landbruksdepartementet (USDA) viste at tørken i Midt-Vesten har ødelagt avlinger på et område som er større enn Belgia og Luxemburg tilsammen. Av samme årsak skal G20 landene ha besluttet å avholde en telefonkonferanse om situasjonen mandag om 2 uker.

Sist uke økte tilbudssiden – bønder og andre kommersielle aktører – sine spekulative short-posisjoner med 2%. Samtidig økte spekulanter sitt innehav av maiskontrakter med 4%. Det er verdt å merke seg at førstnevnte ikke har hatt større tro på en nedgang i prisene på et helt år. Maisprisene steg 0.6% i forrige uke.

Det kan i denne forbindelse også nevnes at spekulanters innehav av maiskontrakter er bare nær halvparten av hva den var for halvannet år siden.

I hvete økte bønder og andre komersielle aktører sine short-posisjoner med 5%, mens spekulantene økte sitt innehav av hvetekontrakter med 4%. Prisen på hvete falt svakt i forrige uke.

food infographic
CME Group – Ensuring Effective Market Place

6 kommentarer to “Fakta om matpriser”

 1. Peter Warren sier:

  Dette er utenfor min kompetanse Erik. Annet enn mat til eget behov og sett bort fra statlig subsidiert matproduksjon, er prisen bøndene oppnår for sine produkter det største incitamentet til å produsere ulike kornsorter. Skjer dette i spesielt værutsatte områder vil dette i tillegg sørge for store svingninger i tilbid og etterspørsel og gjennom det i pris.

  Børsnotering av kornsorter betyr at det finnes en mekanisme til å overføre risikoen fra bønder til finansielle aktører på en pris som disse blir enige om. Ellers er bøndene avhengige av finansiering fra banker, men da blir de selv sittende med risikoen.

  Bøndene ønsker selvsagt å få mest mulig ut av jorden sin og det var følgelig ikke få dekar som ble omdannet til golfbaner når dette viste seg å være mer lønnsomt en matproduksjon.

  /Peter

 2. Peter Warren sier:

  Jeg er enig i det du sier om uforutsigbarheten. Jeg vil tro prisen på alternative næringsrike kornsort, som f.eks ris, bidrar til bøndenes vurdering.

  /Peter

 3. Kristoffer sier:

  Er det tilbudssiden som står for de største svingningene i matvarer som korn, mais etc? Ser for meg at det er mer «sorte svaner» der enn på etterspørselssiden som er mer trenddrevet. Mulig jeg tar feil der.

  Uansett, det som forundrer meg er hvordan det er så mye «bets» i markedet (ikke sikring) når endringene er så ufortsigebare og kan være såpass drastiske (eks. tørklen i usa i sommer). Selv med enorm regnekraft klarer ikke meteorlogene å spå været en uke frem i tid.

 4. erik røys sier:

  Når det gjelder matpriser og den økonomiske mekanikken for dem er jeg temmelig blank.Det som interesserer meg er at fattige land uten egen landbruksproduksjon kan sikres rimelige og stabile matvarepriser slik at ikke befolkningen risikerer og tidvis sulte.Har du ideer,Peter,på om dette er rimelig sikret slik dette er regulert nå eller om det fins måter å gjøre dette på som ville være en forbedring av dagens forhold?

 5. Peter Warren sier:

  Takker. Den står CME for.

  /Peter

 6. Stian sier:

  Linken som bildet linker til fungerer fører til en feilside fordi det er en slash for mye på slutten av adressen.

  Forøvrig takk for en flott blogg fra en ivrig leser.