En brilliant retoriker

Tidligere New York guvernør og statsadvokat Eliot Spitzer er ikke bare en person som har turt å tenke annerledes. Spitzer har i tillegg ikke vært redd for å uttrykke sine meninger, forsvare dem eller betale prisen for dem.

Spitzers ankerjobb i debattprogrammet Viewpoint er som stein i skoen til korrupte politikere, udugelige byråkrater og finansinstitusjonene som til egen vinning ødela store deler av den amerikanske økonomien i 2008.

Undertegnede har hatt gleden av å møte Spitzer ved én anledning. Spitzer var den gangen invitert av et New York hedgefond i forbindelse med et heldagsseminar i regi av sistnevnte. Til stede var fondets investorer, meglere og bankforbindelser. Spitzer, den gang statsadvokat i NY, var invitert til å holde et foredrag om rettsakene han nylig hadde vunnet mot en rekke meglerhus, banker og fondsforvaltere. Dommene i favør av påtalemyndigheten hadde kostet amerikanske banker og meglerhus over $1.3 milliarder i bøter.

Representanter for mange av de sistnevnte lot ikke denne sjeldne anledningen gå fra seg og var klare for debatt. Etter et kort foredrag om prinsippene i loven, ble det åpnet for spørsmål og «ulveflokken» slapp til.

Spitzer lyttet høflig til påstandene, gjentok essensen i «angriperens» påstand for å verifisere at han hadde oppfattet dem korrekt og når denne ble bekreftet responderte. Svarene var tydelige, henviste til lover og demonstrerte hvor foretaket hadde brutt disse.

Spitzer var tydelig og klar på hvilke prinsipper statsadvokatembetet så som sin oppgave å ivareta når det eksempelvis gjaldt investorbeskyttelse. Så lenge et finansforetak oppfylte sin erklærte løfter og forpliktelser overfor sine kunder, var det ikke noe problem. De som hadde blitt straffet var de som det var rettslig bevist hadde gjort det motsatte. Foretak som bevisst hadde prioritert egne inntekter på beskostning av kundene hadde måtte betale.

«Du må gjerne gjøre dette dersom du kan dokumentere at du på forhånd har informert kunden om det i klartekst», sa Spitzer. «Det er tross alt et fritt land. Har du derimot forledet kunden, vil du komme til å måtte stå til ansvar for det». Enkelt og greit.

Køen av angripere var lang, men Spitzer tok seg allikevel tid til å besvare samtlige påstander og spørsmål på en grundig måte. Han var høflig, rolig og saklig gjennom hele seansen til tross for at flere av angriperne, spesielt de første, gikk over streken med høylytthet og tendensiøsitet.

Da Spitzer var ferdig var det helt stille i salen. Helt stille. Samtlige «angripere» hadde fått svar, de som hadde stilt med egne advokater hadde blitt imøtegått med presedenser i tillegg til logikk og lover. Bravadoen som flere av disse hadde uttrykt under den foregående lunchen var helt borte.

Da Spitzer ankom talestolen var det fullstendig stillhet. Da han forlot den var halvveis ute av lokalet før applausen begynte. Den ble etterhvert øredøvende. Selv hans argeste motstandere forstod at de hadde vært vitne til noe spesielt.

Eliot Spitzer er fremdeles frittalende og kritisk. Som følge av dette har listen over hans motstandere bare blitt lenger og lenger. I det nedenstående videoklippet tar han til motmæle mot noen av de mest høylytte. Enjoy.

2 kommentarer to “En brilliant retoriker”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Sondre,

  Det interessante med Spitzers involvering med en prostituert er at han aldri ble dømt for forholdet, annet enn i media. Kongressmedlemmer som ble avslørt i lignende ble sittende i Kongressen. USA har sågar hatt en president som ble sittende etter å ha blitt avslørt i å ha vært utro med en ansatt i det Hvite Hus, til tross for at han hadde løyet om dette på riksdekkende TV. Det gjør ikke Spitzers handlinger bedre, men viser hvor korrupt systemet er.

  Jeg har forøvrig referert til dette tidligere og linket til spillefilmen «Client 9» som ble laget om forholdet i denne bloggen: http://www.peterwarren.no/2012/07/liborgate/

  /Peter

 2. Sondre sier:

  Klart en person som hadde kunnet fortsatt å rydde opp om han hadde fått fortsatt sin politiske karriere. Bare så synd at han var så dum å involvere seg med prostituerte. 🙁

  Men når det er sagt får han jo nå muligheten til å sette folk på plass i Viewpoint 🙂 Dette klippet var flott i så måte 🙂