Kvantitative lettelser²

I september ga flere av verdens viktigste sentralbanker løfte om ytterligere kvantitative lettelser. ECB og Federal Reserve spesifiserte enda til at de ville bruke «ubegrenset» av skattebetalernes midler til dette.

Aksjemarkedene steg i flere uker som en følge av dette, men brukte ved slutten av måneden kun to dager på å gi hele oppgangen tilbake. Det kan derfor være på sin plass med en ny pedagogisk forklaring av hva slike kvantitative lettelser innebærer. Få er bedre enn våre favorittbjørner til dette.

1 kommentar to “Kvantitative lettelser²”

 1. Ørjan sier:

  Hei Peter!

  For det første, takk for en flott blogg.

  For min del virker det som om Federal Reserve sitt løfte om å støtte markedene med ubegrensede midler har satt «kjepper i hjulene» for andre sentralbanker som utivder sine kjøpsprogram, men som ikke gjør dette med et løfte om ubegrensede midler som Fed.

  Den japanske sentralbanken utvidet i går sitt «Asset Purchase Program» med ytterligere 11 trillioner Yen. Vanligvis burde dette ha ført til en svekkelse i Yen, i alle fall umiddelbart etter annonseringen, men motsatt ble tilfelle, og USDJPY svekket seg med rundt 50 pips rett etter annonseringen.

  Selv om forventningene i forkant var en utvidelse på mellom 10 til 20 trillioner Yen, noe som kan forklare fallet da markedet kan ha priset inn et høyere beløp, virker det fortsatt i mine øyne som en sentralbanks verste mareritt – hvor en styrker sin egen valuta ved å printe mer av den.