Bears are bulls

Til tross for årrekke med spådommer om kursfall, endte gullprisen høyere også i 2012. Dette er det tolvte året på rad med oppgang.

Det norske rådgivingsselskapet som de siste fem årene har ytret seg sterkest med hensyn til anbefalinger om å shorte gull, har dermed opplevd sine råd tape 5% i 2008, 26% i 2009, 29% i 2010, 11% i 2011 og 6% i 2012.

Samme finansforetak nylig holdt forøvrig en pressekonferanse i desember for å fortelle om deres fortreffelige rådgiving og avkastning. Jeg antar gullprognosene er utelatt med mindre de ikke har oppdaget Sareptas krukke i andre markeder.

Når det gjelder edelmetaller synes imidlertid sølv å være nordmenns favoritt. Mulig er dette forankret i at sølv kan man lettere «regne hjem» som følge av at dette metallet, i likhet med blant annet platinum, har et langt større industrielt bruksområde enn gull.

Sølv har imidlertid ikke hatt samme gevinstrekken som gull. Sølv var ned 9% i 2011 (forøvrig året nordmenn gjorde rekordkjøp av metallet) og ned 24% i finanskriseåret 2008. Oppgang i 10 av de totalt 12 siste årene er imidlertid ikke verst det heller.

Sølv og gull har begge steget over 500% de siste 12 årene, mens Oslo Børs til sammenligning «kun» har steget 127%.

Den annualiserte avkastningen over nevnte periode har vært henholdsvis 16.97% for sølv, 16.33% for gull og 7.05% for Oslo Børs (OSEBX). Fondsindeksen (OSEFX), som aksjefondene strever etter å holde følge med, har i samme periode steget 115%. Dette utgjør 6.59% annualisert avkastning.

Måler man avkastningen i forhold til svingninger, er det gull som har gitt den suverent beste risikojusterte avkastningen i denne perioden.

Forankret i at finansekspertenes prognoser bommer oftere enn de treffer (Englebarg, Sasseville & Williams og andre) og i mangel av pilkast-spill eller en mynt, velger jeg også denne gangen å la bjørnene slippe til med sine spådommer.Hvis du ønsker å bli oppdatert hver gang det legges ut et nytt innlegg, kan du legge inn eposten din her.

2 kommentarer to “Bears are bulls”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Martin,

  Kun fra henvendelser jeg har fått.

  Jeg advarte mot en rekyl i sølv i en blogg 3. mai 2011 og fikk først massiv kritikk for at jeg trodde prisen kunne falle. Senere har jeg fått jevnt med henvendelser (og kritikk) fra importører av sølvmynter og små barrer, samt andre som har kjøpt fysisk sølv eller ETF’er med sølv.

  Først nevnte gruppe har fortalt meg at de har tjent meget godt på å selge fysisk sølv og at etterspørselen aldri har vært større.

  En av kjøperne fortalt meg at han har gravd ned sølvet sitt i Nordmarka på grunn av at han ikke har tillit til banker.

  /Peter

 2. Martin M sier:

  Hei

  Lurer på hvor du har data på for at 2011 var det året nordmenn kjøpte mest sølv? Det samsvarer forøvrig med mitt inntrykk, men jeg har ingen data på det..

  mvh