Krisenes innvirkning på tillit

Regjeringsmedlemmer og tilsynsmyndigheter ligger idag på bunn av tillitsskalaen.

Financial Times’ utmerkede NY-redaktør og forfatter, Gillian Tett, rapporterte sist helg fra World Economic Forum i Davos. Ikke uventet er finanskrisen og den etterfølgende europeiske nasjonale gjeldskrisen fortsatt et stort tema under dette toppmøtet.

En interessant opplysning som Tett hadde fått med seg var resultatet av en meningsmåling om tillit gjort av verdens største PR-byrå Edelman. Edelman ble startet i 1952 og har 4.500 ansatte spredd over 66 kontorer globalt.

Spørreundersøkelsen til Edelman gjøres av 35.000 mennesker i 26 land og danner grunnlaget for offentliggjøringen firmaets årlige «Tillitsbarometer». En kort video av fremleggelsen av denne er inkludert under. De som ønsker å fordype seg i en mer fullstendig versjon av undersøkelsen med tilhørende debatt (varighet 1 time og 22 minutter) kan se denne her.

Ikke overraskende har tilliten til både banker og myndigheter sunket dramatisk siden finansikrisen. Takket være at nedgangen i finansmarkedene fra 2011 ble reversert ifjor, har imidlertid tilliten tatt seg opp litt. Fremdeles er det imidlertid mindre enn halvparten av de spurte (46%) som har tillit myndighetene.

Så vidt over halvparten av de spurte (55%) har tillit til media.

Barometeret viser også at man har større tillit til banker i USA enn i Europa. Dette kan synes noe overraskende gitt skandalene og bøtene mange av de førstnevnte har fått i forbindelse med ulovlige utkastelser av boliglånskunder.

Undersøkelsen viser også at de spurte har større tillit til mindre foretak enn store selskaper.

Videre viser meningsmålingen har det skjedd et markant skifte når det gjelder tillit til samfunnstopper definert som politikere og bedriftsledere. Tilliten til disse har falt så kraftig at det nå er administrerende direktører, regjeringsmedlemmer og tilsynsmyndigheter som man har lavest tillit til.

Akademikere og fagfolk kommer på den annen side godt ut av målingen. Likeså mennesker som vi oppfatter som våre likemenn. Tilliten til bankansatte og byråkrater har blitt erstattet med tillit til mennesker som befinner seg innenfor våre sosiale nettverk.

Vi bruker idag sosiale nettverk som Facebook og Twitter til å selektere de vi oppfatter som troverdige.

Det ville vært litt av en fremgang om vi var i stand til å fjerne makten fra myndighetspersoner som ikke fortjener vår tillit ved å trykke «Fjern fra venner» eller «Unfollow».

 

1 kommentar to “Krisenes innvirkning på tillit”

  1. erik røys sier:

    Et eksempel på hvordan man mister tilliten til myndighetene.Først fikk jeg et større beløp igjen på skatten.Så ringte jeg og spurte kontoret om det stemte.Ja det gjorde det.Men de hadde undersøkt nøyere og mente jeg skulle ha igjen mer og oppfordet meg til å søke på nytt.Det gjorde jeg.Da fant en annen konsulent ut at jeg egentlig ikke skulle ha noe igjen på skatten og at jeg måtte tilbakebetale det beløpet jeg hadde fått i første omgang.Beløpet var i mellomtiden brukt opp.Så jeg må gjøre noen omrokeringer for å få betalt det.Altså bare kaos og overkjøring av kontoret.Man kan krangle,men da skal man ha god tid og man risikerer hva som helst.Så det lønner seg for vanlige folk å bite det i seg og betale innen for fristen.Hadde det vært meg som rotet hadde jeg fått bøter en masse.Man føler seg som en dritt og vender tilbake til posisjonen at det gjelder å ha minst mulig med skattemyndighetene å gjøre.