Rekker du å tenke på dette Sigbjørn?

Det nærmer seg valg og Sigbjørn Johnsens departement tviholder på sin syn om at det landet er best tjent med å ha noen få store banker som forsikres i dårlige tider av norske skattebetalere og som i gode tider oppnår supergevinster fordi de i realiteten skjermes for konkurranse.

Dessverre for Sigbjørn begynner dette synet og imøtegås av stadig flere. Listen av motstandere av denne strategien må etterhvert ikke bare begynne å bli ukomfortabel lang, men også iøynefallende imponerende hva gjelder kredibilitet.

Blant motstanderne befinner det seg 3 Nobelprisvinnere i økonomi, sjefen for Bank Of England, 2 tidligere amerikanske sentralbanksjefer, 8 andre høystående sentralbankansatte, 1 visefinansminister, IMF, tidligere sjef i IMF, BIS (sentralbankenes sentralbank), panelet i den amerikanke kongressen som overvåket den finansielle redningen av bankene i 2008, samt et hav av anerkjente økonomer.

8 tidligere toppsjefer i «Too Big to Fail» banker er også på listen. Tidligere hedgefondforvalter, nå filosof og forfatter Nassim Taleb har sågar nylig publisert en bok som forklarer samfunnsskadene ved det nåværende systemet.

Taleb er langt fra alene om å uttrykke sitt syn skriftelig. Washington Post publiserte ifjor sommer ulike økonomer og finanspolitikeres argumenter mot dagens system. I går kom samme avis med et utdrag av en artikkel fra Bloomberg Markets Magazine om hvordan det er mindre banker som blir skadelidende.

Jeg er blitt fortalt at Hedmarkinger ofte svarer kritikk med stillhet. En finansminister som synes å leve i henhold til taushetsløfte normalt forbundet med sicillianere av en annen yrkesgruppe er interessant. Det gjenstår imidlertid å se om dette er en klok valgkampstrategi.

dnb

 

7 kommentarer to “Rekker du å tenke på dette Sigbjørn?”

 1. Peter Warren sier:

  Enig.

  Essensen ligger i din siste setning.

  /Peter

 2. Prowl McMagne sier:

  Skal ikke spamme bloggen din Peter, men her er en lenke til Bernard Lietaer som kanskje kan gi litt inspirasjon utover det monopolistiske sentralbanksystemet vi har idag:

  http://www.lietaer.com/

  Komplementære valuttaer, mer robust og mer rettferdig!

 3. Prowl McMagne sier:

  «power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely»
  – Lord Acton

  (med tanke på makten sentralbanksystemet har over økonomien)

 4. Prowl McMagne sier:

  Er ikke dette litt av hensikten med hele sentralbanksystemet ? Opp til for ca. 100 år siden når dagens system fikk hold så var jo nettopp den politiske kampen om vi skulle ha et sentralbank system eller ei (Lincoln, Jackson, Washington osv) denne kampen er jo lagt helt død og jeg tror meget aktivt fortiet av alle kanaler som kan kjøpes for penger. Derfor tar vi vel dagens sentralbanksystem for gitt, selv om det absolutt ikke er noen naturlov at det skal være et sentralt, privat (Norges Bank er jo en bedrift som opererer på egne betingelser, selv om Stortinget er eier) monopol på å skape penger, som er en handelsvare som alle andre handelsvarer.

  Helt siden sentralbanksystemet fikk grobunn har det jo med sitt monopol på penger (som jo nå også kun er fiat monopolpenger) aktivt skapt det som vi kaller «business cycles» gjennom sine kreditt ekspansjoner og kontraktsjoner og etter hver kontraktsjon så har man silt ut mer og mer av konkuransen mellom de kommersielle bankene, og vi har kommet nærmere og nærmere målet som jo må være at man kun har en bank, kanskje tilogmed globalt.

  Det er vel ikke noen konspirasjonsteori, er det ikke bare den naturlige effekten av å gi noen et slikt monopol på en handelsvare?

 5. Hei Peter

  Norges Bank er i hvel i en squeeze… På den ene siden har Norge et opphetet boligmarked og de skulle gjerne øke styringsrenten. Men det
  kan de ikke gjøre da blir NOK enda stærkere enn den allerede er.

  Men de kan ta en telefon til Rune Bjærke. Han kan fixe det problemet
  uten at det vil ha noen som helst innvirkning på valutaen (NOK)

  Dessuten er jo staten den største aksjonær i DNB så det passer bra.

  Ikke rart at DNB aksjen stiger – forvent bedre rente marginer

  Ha en god dag

 6. Peter Warren sier:

  Norske politikere er helt fraværende i denne debatten.

  Hverken de eller Finanstilsynet synes å legge merke til hvordan informasjonsmedarbeiderne i bankene senest idag benytter media til å «snakke» med hverandre om å heve marginen på boliglån (på tross av at de allerede har gjort dette i forventning av de nye reglene).

  Andre virksomheter ville ha blitt tatt for å ha forhindret konkurranse.

  /Peter

 7. Tor-Olav O. Pedersen sier:

  Men finnes det noen Norske politikere, som blir tatt seriøst, som har tanker rundt dette? For meg virker det som denne debatten er totalt fraværende her i landet, dessverre.