Stor rabatt i oljemarkedet

Frykten for- og forventningen om en militær intervensjon mot Syra har de siste dagene sendt oljeprisen kraftig i været.

Overskrifter om mulige $150 fatet har fått det til å gå kaldt nedover ryggen på flyselskap og andre som opererer med små marginer.

Høyere oljepriser drevet av frykt fremfor økende industriell aktivitet betyr økte kostnader og lavere lønnsomhet. Dette er åpenbart ikke positivt når vi er inne i en periode av lav og skjør global økonomisk vekst. Det positive er imidlertid at dette er kjent for beslutningstakerne, og vissheten om dette kan skape muligheter.

Amerikansk olje (WTI) har nå den bratteste forwardkurven vi har sett på svært lang tid. Mens olje for umiddelbar levering nettopp har handlet på $112 fatet, er det mulig å kjøpe olje for levering i slutten av neste år med en rabatt på 15%. Ønsker man å sikre seg olje for levering i slutten av 2021 kan dette gjøre til $78 fatet.

Dette medfører fordeler både for de som tror på langsiktig og kortvarig oppgang.

Førstnevnte kan sikre seg fremtidgig oljeleveranser til en betydelig rabatt, mens de som har olje på lager kan utnytte de høye prisene til å selge av inventar og samtidig sikre at lagrene blir fylt opp igjen til en lavere pris.

I en periode hvor økonomisk vekst er i fokus, tror vi det er overveiende sannsynlig at USA slipper deler av sine strategiske oljelager ut i markedet dersom oljeprisen virkelig tar av. Et slikt tiltak vil bidra til en utflating av oljekurven og være positivt for både økonomien og finansmarkedene.

wti

5 kommentarer to “Stor rabatt i oljemarkedet”

 1. erik røys sier:

  Enig med deg,Peter.Det er ingen grunn til ro i markedene.En regional konflikt der nede kan godt vokse seg større.Verste scenario er at Israel svare med atomvåpen under trussel av at Iran prøver å legge Israel øde.Det hele kan komme ut av kontroll der nede,helt eller delvis.Selv sitter jeg stort sett helt ute av markedet og følger med.Man kan hjelpe barna i Syria økonomisk ved å gå inn på Unicef»s hjemmeside.

 2. Peter Warren sier:

  Iran eksporterer, på grunn av boikotten, kun olje til Kina og Russland. Oljeprisen er nok en viktig faktor som statslederne har fokus på gitt den økonomiske situasjonen. Min forventing er at USA vil benytte sine strategiske reserver til å dempe en eventuell kraftig oppgang i denne. Reservene kan samtidig sikres ved å kjøpe olje lenger ute på forward-kurven til en solid rabatt. I så måte en vinn-vinn situasjon politisk.

  Når det gjeler øvrige markeder har disse allerede roet seg betydelig fra den første krigsuroen. Nesten for mye etter min oppfatning.

  /Peter

 3. erik røys sier:

  Takk Peter.Skal se om jeg får det til?Ellers er jo det interessante hvordan en eskalering av Syriakonflikten vil påvirke markedet.Iran har jo en forsvarsavtale med Assad.Det er vel iallfall fare for en vanvittig ustabil oljepris der nede.Den økonomiske fremgangen i USA og Europa er jo skjør.Nå ønsker Obama en begrensing på en 60 dagers krig.Men det ser ikke ut som om han har så lett for å få med andre Natoland som i Libya utenom Frankrike og Danmark.Får han med flere event Russland og Kina tror jeg Obama vil fjerne Assad helt.En større krig vil jo også koste USA store summer.Har du noen scenarier for markedet avhengig av hva som skjer i Syria?

 4. Peter Warren sier:

  Du kan selv opprette konto hos en futures-megler. Meg bekjent er er slike posisjoner vanskelig å utføre gjennom ETF’er.

  Det er imidlertid svært viktig at du på forhånd skaffer deg kunnskap om markedet, kontraktene og hvordan disse handles. Dette er i utgangspunktet et marked for profesjonelle aktører.

  Når det gjelder utførelse av handler så stilles det pris direkte på differansen mellom eksempelvis desember 2013 og desember 2014 kontraktene. Dermed slipper man å ta risiko på at man får utført den ene siden av transaksjonen og ikke den andre.

  /Peter

 5. erik røys sier:

  Beklager min uvitenhet,Peter,men hvordan kan en privatperson utnytte at forwardprisen på olje virker å ville stupe såpass mye?