Kuvending deluxe

2017 is likely to bring uncertainty. That cannot be priced or hedged – and investors should recognise this. -Gillian Tett, Financial Times

Progresjon skjer ikke om ingen tør tenke nytt og annerledes.

Progresjon krever imidlertid at vi må ta jobben med å forholde oss til noe nytt og lære nye ting. Progresjon kan også true etablerte virksomheter og kreve omstilling.

Det er derfor mange som er motstandere av endring.

Med dette som bakteppe er det derfor oppsiktsvekkende å registrere hvor mange som har snudd sine sterke meninger og negative spådommer 180 grader etter det amerikanske presidentvalget 8. november ifjor.

Sort er blitt hvitt og galt er blitt riktig, etter at Donald Trump overraskende ble valgt til USAs nye president.

Eksperter som ikke trodde det fnugg på hans vyer under valgkampen, har blitt hans disipler på under to måneder. På rekordtid har mange konvertert fra å være vantro til å bli troende. Dette må være en rekord også i bibelsk perspektiv.

Eksempelvis har media de siste 10 årene i økende grad rapportert om finansielle ugjerninger begått av investeringsbanker og hedgefond. Donald Trump gikk selv løs på disse i valgkampen.

Investeringsbanker har siden finanskrisen blitt ilagt bøter på milliarder av dollar. Virksomheten og ledelsen har imidlertid fått lov fortsette. Kun hvis skyld kunne plasseres på ansatte lenger ned i systemet, er disse blitt straffeforfulgt. Jérôme Kerviel (Société Generale), Nick Leeson (Barings Bank) og Kweku Adoboli (UBS) er noen eksempler på dette.

Hedgefond har også måtte betale bøter, men her har ledere i tillegg også blitt forfulgt rettslig med individuelle bøter og fengselsstraff. Deretter er de blitt fratatt muligheten til å drive virksomhetene videre.

De regulatoriske myndigheters forskjellsbehandling har vært åpenbar.

Den ensidige og negative omtalen av investeringsbanker, hedgefond og etter hvert algoritmebaserte tradinghus (HFT – High Frequency Traders), setter imidlertid hendelser etter den 8. november i et nytt og merkelig lys.

USAs kommende president har nemlig snudd helt rundt og fylt staben sin med nettopp tidligere toppsjefer fra investeringsbanker, HFT og forvaltere av hedgefond.

Gitt alt som har vært uttalt om disse de siste 10 år, burde dette nærmest ha skapt opprør i seg selv. Men nei, alle – den øvrige fondsbransjen inkludert, synes nå å være av den oppfatning at det er nettopp slik kunnskap og erfaring man trenger for å få fart i økonomien.

Nå er det i stedet reguleringen, sentralbank- og finanstilsynssjefer som kritiseres. Det er disse som har skylden for manglende vekst.

Dette er i det minste et interessant og nytt perspektiv. Det skader aldri å undersøke om tidligere etablerte «sannheter» var riktige i utgangspunktet eller fortsatt gjelder.

Uten tvil har den voldsomme økningen i regulering både vært kostnadsøkende og konkurransefiendtlig. Og endringer blir det garantert – spesielt når bukkene nå selv skal få bestemme over havresekken.

Aksjemarkedet har dessuten reagert positivt på valgresultatet. Indeksen over amerikanske investeringsbanker har steget 20% i de to månedene etter valgresultatet. Det samme har indeksen som dekker amerikanske forretningsbanker.

Lignende utslag har vi også sett i valutamarkedet. Den nye presidentens skryt av erkefienden Russland og nedsettende karakteristikker av USAs nabo Mexico, har sendt verdien av russiske rubler opp og meksikanske pesos ned. Rubler har etter valget steget 20% i forhold til pesos.

Den blivende presidenten har også valgt å benytte Twitter fremfor pressekonferanser som plattform for å uttrykke sine personlige meninger. Dette er nytt.

Liberal bruk av tweets, gjerne midt på natten, har fått andre verdensledere til å steile og sendt kurser på navngitte bedrifter i frittfall.

2017 kan ikke bli kjedelig.

2 kommentarer to “Kuvending deluxe”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Lasse,

  Enig i det du skriver.

  Utfordringen for de fleste i 2017 vil etter min mening være en markert økning i volatilitet. Dette særlig fordi markedet etter 5 år med sentralbankintervensjoner har vendt seg til et volatilitetsnivå så lavt at feilprisede aktiva egentlig ikke har blitt korrigert. Essensielle markedsmekanismer har ikke fått lov å virke. Mange tror derfor at disse ikke lenger gjelder.

  Jeg frykter sannheten er at det er som en dykkerflaske som fylles med stadig mer luft. Trykket øker, men man ser ingen endring i flasken fra utsiden. Når trykket blir stort nok finnes det ingenting som kan forhindre flasken i å sprekke.

  Siden vi ikke kan påvirke trykkøkningen, må strategien være å ikke stå for nære når metallet gir etter.

  /Peter

 2. Lasse sier:

  Helt enig med deg Peter

  2017 blir ikke kjedelig. Det ville ikke forundre meg om vi kommer til å se en videre «melt up» . Det amerikanske aksjemarkedet er nå priset inn for at
  selskapene skal få redusert skatt fra 30 til 15%, og at de skal kunne repatriere penger de har parkert utenfor USA. Med andre ord «E» i P/E
  skal opp..

  Trump’s plan er også å investere store summer i infrastruktur. Det er bra.
  Men det koster (skatte) penger. Penger de ikke har. Hullet i deres stats
  budsjett kommer til å bli mye større. Plus kostnadene med å låne penger vil gå opp. Det er beregnet at for hver 25 basis point renten stiger, sa oeker den amerikanske deficit med 50 milliarder USD.

  Dessuten, Kina som tidligere var største kjøper av deres gjeld er ikke lenger der.

  Jeg ser for meg en økonomi som ligner det vi kaller » å tisse i buksen, når det er minus 20 grader ute»

  2017 – ikke kjedelig….. mye volatilitet

  Lasse

  Lasse