Mai du skjønne milde

I tillegg til denne bloggen har vi laget en podcast med navnet «Tid er penger». Siste episode oppsummerer inntrykk fra en konferanse for datadrevne hedgefond i USA, samt diskuterer bruk og misbruk av teknologi i dagens finansmarkeder. Du kan høre den her.

Utvidede produksjonskutt fra OPEC, reduksjon i de amerikanske oljelagrene, samt en økning i antall oljekontrakter (WTI) eiet av spekulanter, har ikke vært nok til å stå imot salgspresset i oljemarkedet i siste delen av mai.

Det hører selvfølgelig også med til historien at amerikanerne siden november har benyttet OPECs produksjonskutt til å øke sin egen produksjon med 621.000 fat per dag.

Tallene fra forrige uke viser også at USA i tillegg reduserte den daglige importen av råolje med 296.000 fat.

Spekulanter i nordsjøolje har redusert sine posisjoner både på long- og short-siden. Sistnevnte har kuttet eksponeringen sin med over dobbelt så mange kontrakter som long-siden, uten at dette så langt kan sies å hatt noe nevneverdig bidrag.

Noe av kan kanskje forklares av antallet oljerigger i produksjon. Dette antallet har nå økt nærmest uke for uke i et helt år.

Mens økonomien i Saudi-Arabia uomtvistelig er lenket til oljen, er det kun når oljeprisen stiger at Norge velger å kalle seg en oljenasjon.

Det er en frihetsgrad både Oslo Børs og landet forøvrig nyter godt av i slike tider.

2 kommentarer to “Mai du skjønne milde”

 1. Peter Warren sier:

  Det får vi håpe for fondsinvestorenes del.

  Fondet til en av verdens mest kjente oljetradere, Pierre Andurand, er ned over 15% så langt i år.

  /Peter

 2. Jon sier:

  Har du tall fra forrige ukes net long oljeposijoner fra hedgefond? Hvis du bruker tallene som kom sist fredag så sier jo de ingenting om hvordan hegdefonda posisjonerte i etterkant av opec forlengelsen. Det er sant at de økte posisjonene i olja uka før opec kuttet, men da steg også oljeprisen opp til 54$ fra 51$ uka før. Når olja falt fra 56$ til en bunn på 46$ så var det en rekordstor nedgang i posisjonene.
  Når vi nå får talla for hvordan de posisjonerte i tiden etter opec kuttet så er jeg 99% sikker på at vi igjen får se en kraftig nedgang.