«I Don’t Believe We Will See Another Crisis In Our Lifetime». -Janet Yellen (70)
En norsk avis brukte sist uke betegnelsen «børsras» på et aksjefall på 2.5%. Det er ikke lenge siden dette ville bli ansett som en normal daglig bevegelse og oversett av alle.
Dersom 2.5% nå skal kalles et «børsras», er det nødvendig med en full revisjon av «trigger-punkter» for de øvrige betegnelsene som media benytter. Den nye skalaen ventes å se noe slik ut:
-1% = «fiasko»
-2% = «totalfiasko»
-5% = «katastrofe»
-6% = «frittfall»
-7% = «totalkatastrofe»
-8% = «kollaps»
-9% = «totalkollaps»
-10% = «armageddon»
-15% = «sistemann slukker lyset»
-20% = «nattsvart»
-50% = «selg!»
-52% = «lurt å følge våre råd»
-65% = «ytterligere halvering i vente» (denne er uforandret).
I dagens marked hevder svært mange at det er så lite svingninger at det er vanskelig å tjene penger.
Bitcoin og VIX-indeksen er klare unntak. Sistnevnte svinger for tiden åtte ganger mer enn Oslo Børs (OSEBX-indeksen).
Ukens podcast handler om VIX-indeksen. En viktig ting å få med seg her er at markedsaktører har fortsatt å selge VIX-kontrakter short (satser på nedgang), samtidig med at indeksen er den laveste vi noengang har sett.
Sist uke økte short-selgerne sine posisjoner med ytterligere $98 millioner.
En rekyl i VIX-indeksen vil således kunne bli svært smertefull..
Dette er femte episode av Tid er penger – En podcast med Peter Warren. Podcasten er produsert i samarbeid med IG Markets.
Flere spør om hvilke ETF’er eller andre instrumenter som er mest egnet for VIX-handel. Her er ikke noe entydig svar, ettersom det avhenger av hvilken strategi man tenker å benytte.
Handler man aktivt intradag er det futures som er mest aktuelt. Det samme gjelder om man ønsker å gå long/short langs terminkurven.
Ønsker man å benytte andre instrumenter som ETF, CFD eller lignende, er det essensielt at man leser seg opp om det aktuelle produktet og forstår hvor denne er posisjonert på forwardkurven (eksempelvis VIXY som er nærmest forfall). Dette gjelder særlig nå som forwardkurven er svært bratt (kontrakter med lenger løpetid prises suksessivt høyere).
Følsomheten i forhold til bevegelser i den underliggende VIX-indeksen er nemlig svært forskjellig avhengig av hvor man plasserer seg på forwardkurven.
/Peter