”Aksjefond” har verdens sjette største gull-beholdning

Med en beholdning på over 1.100 tonn rent gull er det børsnoterte fondet SPDR Gold Trust (ticker kode GLD) ifølge Bloomberg nå den 6te største eieren av gull i verden.

spdr

For å sette dette i perspektiv er fondets gullbeholdningen større enn gullbeholdningen til Sveits, omtrent lik Kinas, dobbel så stor som den Europeiske Sentralbankens (ECB) og ca 1/3 av Det Internasjonale Pengefondets (IMF). USAs sentralbank troner suverent på toppen av listen med 8.946.5 tonn. Norges Bank har idag mindre enn 4 tonn.

SPDR Gold Trust, som fondet heter, er en ETF (Exchange Traded Fund). Det ligner derfor en aksje i handlemåte og et aksjefond i investerings-form. Fondet er notert på flere aksjebørser og kan kjøpes og selges nøyaktig som man gjør med aksjer. På samme måte som innehavet i et aksjefond er aksjer, er dette fondets innehav fysisk gull. Det finnes ingen belåning i fondet og verdien er derfor en funksjon av gullprisen. Grafen nedenfor viser hvordan utviklingen i fondet ”tracker” utviklingen i gullprisen.

gld

En interessant utvikling er at fondets gullbeholdningen fondet nådde sitt høyeste nivå i juni i år og har siden stagnert. Dette betyr at stadig høyere priser ikke har resultert i at flere har kjøpt andeler, slik det er vanlig i aksjefond. Gullprisen har faktisk steget 25% uten at fondet har tiltrukket seg mer kapital.

I futuresmarkedet har imidlertid den spekulative interessen steget i takt med kursutviklingen. Her handler alt fra tradere til sentralbanker. Dette markedet skiller seg fra aksjemarkedene ved at det er åpent 24 timer 5 dager i uken, samt at kontraktene handles med fremtidig oppgjør og at det kun stilles en sikkerhetsmargin mot tap. Finansielle aktører kontrollerer i dag en beholdning på 738 tonn i dette markedet, mens de kommersielle aktørene (gruveselskaper, smykkeindustrien etc) er netto short 877 tonn. Nedenstående grafe viser utviklingen i gullprisen sammen med volumutviklingen på spekulative posisjoner.

gold

Både investor- og mediainteressen for gull er stigende og det er nettopp blitt kjent at fjorårets mest suksessrike forvalter, John Paulson, skal starte et gullfond. Paulson, som allerede har $30 milliarder til forvaltning, har forut for oppstarten av dette fondet over $3 milliarder i gullrelaterte investeringer. Paulson vil skyte inn $250 millioner av sine egne penger i det nye fondet.

Den økte oppmerksomheten mot det gyldne metallet samtidig med at gullprisen, etter en oppgang på 34% hittil i år, akselererer til oppsiden indikerer at vi må være forberedt på større svingninger i tiden som kommer.

17 kommentarer to “”Aksjefond” har verdens sjette største gull-beholdning”

 1. erik røys sier:

  Har du noen fornuftige betraktninger til å forstå svingningene i aluminium og gull,Peter?Teknisk kan man jo få en viss feeling.Det ser på MACD ut som vi skal få et ytterlig løft i aluminiumsprisen.På Bollinger ligger den utenfor to standardavvik og vil nok trekke ned eller stabilisere seg på kort sikt.Når det gjelder gull ser en på RSI/MACD/Bollinger at gullprisen vil ligge enstund,kanskje synke om ikke mye.Er dette vurderinger du deler?

 2. Peter Warren sier:

  Haavard, hvis du Twittrer meg så har jeg lagt ut gull chartet der. /Peter

 3. Peter Warren sier:

  Hei Haavard! Ja det var en bra bevegelse og en etterlengtet korreksjon i gull i går. Alt tatt i betraktning var imidlertid ikke fallet større enn at vi er tilbake på samme nivå som for én uke siden og måler vi fallet fra topp til bunn så var det faktisk litt mindre enn det vi så forrige fredag. Jeg er bekymret over at «alle» nå er positive til gull og at etterspørselen har akselerert oppgangen. I første omgang tror jeg at dette vil lede til økt volatilitet og føler meg mindre sikker på at toppen er passert. Også andre finansmarkeder hadde stor intradag volatilitet på fredag, noe som er et tegn på at både belåningen og nervøsiteten er økende. Hvis jeg rekker det skal jeg prøve å publisere en blogg om dette og annet på mandag morgen /Peter

 4. Haavard sier:

  Det ser ut som dollaroppgangen og det forventede gullfallet har startet. Et fall i gullprisen på mer enn 4% må vel være et av de største på lang tid?

 5. erik røys sier:

  Hei Finner likevel dette noe merkelig.Fondet heter Blackrock world gold,da skulle man tro at selskapene bare drev med gull.Divergensen for gjennomsnittet av alle selskapene i kurs i forhold til gullprisen syns jeg i tilfelle av at de alle driver med bare gull, likevel er overaskende for den snusfornuftige investor

 6. Peter Warren sier:

  Hei Erik! Dette er et fond bestående av gruveselskap. Disse divergerer til tider sterkt med gullprisen pga ulike selskapsutviklinger, cash flow etc etc. Dette gjør at gullprisen kan ble sekundær i utviklingen av dette fondet. Av samme årsaker velger jeg å handle gull direkte dersom jeg har et syn på det gyldne metallet. /Peter

 7. erik røys sier:

  Newcrest Mining Limited Australia 9,04
  Kinross Gold Corporation Canada 7,93
  Buenaventura Mining Company Inc. ADR Peru 6,59
  Goldcorp, Inc. Canada 6,36
  Fresnillo PLC Storbritannia 5,45
  Newmont Mining Corporation USA 5,25
  Randgold Resources, Ltd. ADR Storbritannia 4,56
  Lihir Gold Limited Australia 4,45
  Impala Platinum Holdings Sør-Afrika 4,28
  Agnico-Eagle Mines Canada

  Her er de største aksjonærene i Blackrock.Jeg stusser også på hvorfor det faller.Hva ser du som de største utfordingene i 2010 og hvor ser du problemene med hvordan de skal takles?Om finansøkonomi og realøkonomi vil møtes før finansinnsprøytingene tar slutt,ser jeg som problem nummer 1.Her nevner du at Kina vil gå tom for krutt på våren 2010.Jeg nevnte det på et stort økonomimøte.Det likte ikke folk å høre.Synet blant ekspertisen var at Kina og Norge var de mest solide økonomiene i verden.»Alle eksperter mener alt mulig»,mente et større finanshus.Det er umulig å vite hvem som har rett.Blir litt uggen når folk som forvalter større beløp avslører stor forvirring.

 8. Peter Warren sier:

  Hei Popper! Jeg har flere tanker rundt dette. Den første er at bankene, isteden for å låne TARP-pengene ut til næringslivet, har så svake balanser at de ikke tør dette og isteden kjøper lange statsobligasjoner. Dette blir en risikofri carry trade for dem ettersom de låner til nær 0 og kan plassere disse til långiveren (gjennom 10 års statsobligasjoner) med over 3% årlig i mellom. Neppe hva myndighetene og skattebetalerne opprinnelig hadde i tankene. Dernest kommer etterspørselen fra pensjonsfond som nå skyr aksjemarkedene pga risikoen og er tvunget til å finne et annet alternativ idet de ser at pensjonsutbetalingene tårne opp. Til slutt har man de andre som var nær ved å bikke utfor stupet i Finanskrisen og som ikke lenger tør å plassere penger noe annet sted. Selv mener jeg det er en enestående mulighet til å shorte dette markedet men vil gjøre det gjennom opsjoner. Vi ser imidlertid neppe denne traden gi skikkelig avkastning før et stykke ut i neste år. /Peter

 9. popper sier:

  Har du noen fler tanker rundt det? Det viktigste spørsmålet de neste 5 årene….. Foreløpig kan det jo se ut som begge har rett, men en av partene tar jo feil.

 10. Peter Warren sier:

  Hei Haavard! Takk for linken. En interessant sammenligning. Det som er interessant i dagens marked er alle som bruker inflasjonsfrykt som argument for å kjøpe gull samtidig med at andre investorer går man av huse for å kjøpe 10 års statsobligasjoner med årlig rente i underkant av 3.4%. Én av disse gruppene må ta feil. /Peter

 11. Peter Warren sier:

  Hei Erik! Jeg stusser på hvorfor Black Rock sitt gull fond viser lavere topper samtidig som gull prisen har gått til ny all time high. Det tyder i hvertfall på at dette ikke er et rent gullfond av typen jeg har beskrevet. Forøvrig er jeg ikke så opptatt av om det økonomiske følger et utvalg av alfabetet i sin vending. Jeg ser betydelige utfordringer dukke opp i 2010 og vil ha full fokus på hvordan disse takles. /Peter

 12. Haavard sier:

  Gull til $6300? En liten kommentar i Telegraph i går med historisk perspektiv: http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100002059/is-6300-fair-value-for-gold/

 13. erik røys sier:

  hei I Blackrock world gold-fondet er det nå kommet et klart teknisk salgssignal med to lavere topper med noen måneders mellomrom.nedsiden virker ikke så stor dersom vi får en U.Får vi en W er nedsiden uforutsigbar?Får dere makrofolk noe ut av det.Ellers fint innlegg Peter.

 14. Popper sier:

  Når jeg får tid skal jeg kommentere en ,eget interessant studie som er gjort over investoradferd. Ja ? 🙂

 15. Audun sier:

  Det er veldig sant. Å være for tidlig har kostet meg mange kroner selv.

  Men divergensene i markedet er veldig interessante. Det at gullprisen gikk til ATH samtidig med at USD står stille sier litt. Sølv ligger fortsatt langt under toppen fra tidligere i år, samtidig som gull har toget videre.

  Interesting times indeed

 16. Peter Warren sier:

  Hei Audun! Korrelasjonen mellom gullprisen og dollaren har riktignok vært svak den senere tiden, men dette kan bære være insignifikant «støy». Alle risky assets er på overtid, men man skal alltid ha respekt for at dette kan vare lenger enn man tror. Jeg har brent meg utallige ganger på å være tidlig ute. P.t har vi selv en brutto gullposisjon på i overkant av 9 tonn, men denne er i form av en opsjonskombinasjon med forfall på mandag. We live in interesting times. /Peter

 17. Audun sier:

  Svært interessant, Peter. Ifølge DSI (Daily Sentiment Indeks) hos trade-futures.com er nå 97% bull på gull og dette har skjedd flere dager på rad, som er første gang på 22 år som man har hatt data på dette.

  Så hvis historien er en ledetråd skal gull begynne å falle omtrent nå, og dette vil antagelig sammenfalle med sterk oppgang i USD. Og siden den negative korrelasjon mellom USD og aksjemarkedene er meget sterk: Så kan man tenke seg resten selv

  And so it begins …