Europeiske divergenser

Betydelig økonomisk forverring innenfor deler av EU har bidratt til en markert svekkelse av euroen i forhold til US dollar. Siden desember ifjor har kursen på EUR/USD falt 10%.

Landene innenfor EU har i likhet med land utenfor merket kostnadene av at redningspakkene har svekket nasjonal kredittverdighet forankret i at råtne bankfordringer ble overført til sentralbankene og dermed svekket sistnevntes balanser. I tillegg sliter EU med særproblemene i the PIGS (Portugal, Irland, Grekenland og Spania).

Dette har, som omtalt tidligere, vært lett å lese av i kredittforsikringsmarkedet (CDS) hvor prisen for å forsikre europeisk nasjonalgjeld mot konkurs steg 140% på bare 4 måneder.

Utviklingen CDS-indeksen Sovx gjenspeilte fallet i euroen, eller oppgangen i dollar mot euro som vist på grafen. I det minste frem til 9. februar. Fra denne dato brøt likheten ned.

 usdsov

Dette kan skyldes flere faktorer som spekulasjon/håp om at EU eller Tyskland vil komme Hellas til unnsetning eller at IMF vil komme på banen. Selv finner jeg lite i Mastricht-avtalen som gir adgang til førstnevnte og tror derfor IMF er håpet og muligheten. Uansett hva man gjør så vil det bare gi en midlertidig følelse av varme før utfordringene i enkelte av de andre omtalte landene melder seg for alvor. Men én ting av gangen. En stabilisering av Hellas vil uansett virke positivt på kort sikt.

En mer positiv holdning er samtidig med CDS-indeksen også blitt reflektert i Eurostoxx 600, den europeiske aksjeindeksen som inneholder de 600 største selskapene innen EU. Der hvor vi enda ikke har sett dette er i valutamarkedet. Euroen har fortsatt å svekke seg mot dollar til tross for at man både i kreditt- og aksjemarkedet oppfatter situasjonen som mer positiv.

Ikke bare kan vi lese en tydelig divergens i utvikling mellom kreditt og aksjer på den ene siden og valuta på den andre, men spekulantene i valuta har i tillegg økt sine short EUR/USD posisjoner til rekordnivåer. Dette har skjedd både i ETF, futures- og interbankmarkedet.

Mitt syn er at kombinasjonen av at en oversolgt EUR/USD kombinert med at stadig flere har kastet seg på «videre-fall-i-EUR/USD-toget», samt de overnevnte divergenser gjør EUR/USD meget sårbart for en rekyl oppover.

7 kommentarer to “Europeiske divergenser”

 1. Popper sier:

  Heheeee…. Ja! La oss håpe det! La oss håpe det skjer noe utover nå…. Magefølelsen min er dark, men systemet følger jeg like mye på kjøp !

 2. Peter Warren sier:

  Det er også noe som heter inn the long run we’re all dead. La oss derfor håpe vi har rett før det. Har akkurat solgt TY futurene vi kjøpte som hedge i forrige uke, samt kjøpt og solgt EUR/USD (da aksjer falt videre). /Peter

 3. Popper sier:

  Gud hjelpe dem som holder dette! Er vel i hovedsak skattepenger…Fundamentalt salgssignal for lenge siden, men nå også i systemet. Både på gilt og 30 åringen, men det kan jo fortsatt snu. Visst ikke kan det fort si plopp. Jeg tenker på første gang jeg leste alchemy of Finance, Nå kan vi få se det i de store indeksene, obligasjonsmarkedene og land. Ikke bare i selskaper og sektorer. De store markedene kan få samme bellshape som så mange sektorer og selskaper tidligere (internett, solenergi….). Det er selvfølgelig ikke gitt, men det gjelder fortsatt….

  There are times when normal rules do not apply, and the abnormal becomes normal

  George Soros

 4. Peter Warren sier:

  Hei Popper! Selv om bankene må betale 25bp mer i året etter at Fed hevet renten i forrige uke, er det fortsatt 3% i året med «gratispenger» å hente så lenge de får låne så mye de vil. Det er også noe sesongmessig etterspørsel som sannsynligvis snart er fylt opp. For vår del trader vi litt rundt vår posisjon, men er samtidig «livredde» for ikke å ha stor nok posisjon når toget tar fart. Forøvrig kan Kina bli et positivt wild card her etter at de advarte USA både mot våpensalg til Taiwan og Obamas møte med Dalai Lama /Peter

 5. Popper sier:

  Over til noe annet.. Hvem holder statspapirene oppe(hvem blir holder kofferten….). Sitter med en vemmelig følelse når jeg ser på disse. Er the world greatest trade ever på vei til å seile opp på nytt ? jeg kan ikke forstå risiko tankegangen bak kjøpene? hvem holder dette markedet oppe tenker jeg? Hvem vil holde en slik risk til en så lav premie. Noe virker fullstendig feil i dette maskineriet.

 6. Peter Warren sier:

  Hei Popper! Vi er ikke uenige i utfallet. Poenget mitt er at posisjoneringen og andre faktorer gjorde/gjør EUR/USD sårbar for en oppadgående rekyl og dermed muligheten for å selge på høyere nivåer. Vi er short EUR/USD gjennom opsjoner men kjøpte noe spot i forrige uke. Disse ble forøvrig solgt på 1.3645 i Asia tidlig i går morges. Vi er igjen kortsiktig kjøper på dips (bommet i sted med 2 pips – lå på 1.3550), men tror som deg at EUR/USD skal lavere etter en korreksjon. /Peter

 7. Popper sier:

  Hei Peter

  Jeg ser hva du skriver, men jeg kan ikke helt forstå hvorfor. Dette er dine belifes og din måte å handle på. Jeg liker meg best langt der ute på sidene. Jeg kan jo nesten ikke forstå at noen tørr å ha en euro, dollar eller et pund. Hvorfor tror du ikke det som er ille blir verre? Med den gjelsgraden Hellas, Spania, Italia, Portugal og ikke minst England besitter ser jeg personlig betydelig nedside. Jeg vil strekke meg så langt som å si at det vil betegnes i ettertid som før og etter….

  mvh
  Popper