Dyrt å handle opsjoner på Oslo Børs?

I ukens nummer av Kapital er Oslo Børs uenige i påstanden om at de er en dyr markedsplass for opsjoner. Børsen viser isteden til at de ved nyttår senket handelsavgiftene sine med 25-40%.

Dette høres i første omgang imponerende ut, men bare i første omgang. Utgangspunktet er at avgiftene på opsjonshandel ved Oslo Børs har ligget milevis over andre markedsplasser. Dette medfører at de fortsatt er markert høyere, selv etter at de senket avgiftene med 25-40%.

Ved siden av å  fortelle om hvor urimelig disse avgiftene var i utgangspunktet, er det også en forklaring på hvorfor ETF»er som OBX BULL og OBX BEAR på kort tid har kapret en langt høyere markedsandel enn OBX futures.

Oslo Børs er én av flere børser som ikke har klart å tilpasse seg overgangen fra monopol til konkurranseutsatt virksomhet. Kombinasjonen av globaliseringen og elektronisk handelstilgang har desimert monopolene reelt sett flyttet det meste av verdens børshandel ut i Cyber Space.

Det finnes noen opplagte ulemper med dette; blant disse regulatoriske. Imidlertid er det slik at når markedsaktørene tvinges til å velge mellom, på den ene siden, en børs som fortsatt oppfører seg som en monopolist og på den andre siden en billigere og mer likvid markedsplass – så velges sistnevnte.

Oslo Børs er helt sikkert uenig i denne påstanden, men den er enkel å bevise. På engelsk brukes uttrykket: «The proof is in the eating of the pudding» både om mat og i overført betydning. Selv etter at Børsen senket avgiftene, foregår 80% av opsjonshandelen utenfor Oslo Børs.

I rest my case.

14 kommentarer to “Dyrt å handle opsjoner på Oslo Børs?”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Halvard. De fleste opsjonsbørsene (CBOE, CME/CBOT, Eurex, Oslo Børs etc) har websider med informasjon om alt fra strategier til børsmedlemmer. Var jeg deg ville jeg skaffe meg mest mulig kunnskap om hvordan opsjoner før jeg vurderte å handle. De amerikanske site’ene som den du nevner har som regel mer inngående informasjon enn de andre. De har jo tross alt holdt på med opsjonshandel i USA siden 1972.

  Det er faktisk svært viktig at markedet du handler i er likvid, transparent og helst med mange market makere. Da er det mye lettere å få gode priser. På Oslo Børs holder meglerne bevisst så mye av handlene som mulig utenfor børsen og kun rapporterer inn slutninger. Dermed er du selv avhengig av å vite riktig nivå til enhver tid. /Peter (Oslo) 🙂

 2. Hei alle sammen,

  jeg har ikke tidligere tradet noe særlig med opsjoner, men er nysgjerrig på om dette kan være noe for meg.

  Jeg er en småsparer med Nordnet-konto, og slik jeg ser det har ikke Nordnet, eller Norge, all verdens å by på rundt opsjonshandel. Jeg ser jo også at det er lite tilgjengelig informasjon om de få aksjeopsjonene som handles på Oslo Børs, i motsetning til for f.eks. amerikanske opsjoner hvor man finner oppdatert info om historisk og implisitt volatilitet, greeks etc. på steder som 888options.com. Finnes det noe tilsvarende for de norske, danske og svenske opsjonene som kan handles via Nordnet?

  Er det noen av dere som har tips til hvordan jeg som småsparer bør gå frem for å få tilgang til noenlunde likvide markeder for opsjoner og hvor jeg evt. kan begynne?

  Vennlig hilsen Hallvard (Chile)

 3. Erik Solum sier:

  hei Peter,

  Takk for veldig raskt svar igjenn. Det er veldig interesant aa hore meninger og tanker fra en person som virkelig kjenner markedet og har handlet det gjennom mange aar.

  Erik Solum

 4. Peter Warren sier:

  Hei Erik. Det norske markedet er for lite til at de store utenlandske market makerne er interessert annet enn gjennom auto-kvotering. Flere av dem stiller imidlertid priser på norske look-a-like opsjoner, men disse handlene meldes ikke til den norske markedsplassen.

  Jeg startet selv det norske markedet for aksjeopsjoner i 1987 og bidro til at det kom på Oslo Børs i 1990. Jeg var også den første som var villig til å stille faste priser for større volum, men smalere spreader enn det børsen krevde. Det eneste jeg krevde til gjengjeld var at all handel etter hvert skulle gå over markedsplasse, slik at vi alle kunne ha mulighet til å by på dem. Meglerne ville heller koble handelene internt hos seg og dermed få kurtasje av både kjøper og selger enn å vise interessen på markedsplassen hvor kundene kunne få en bedre pris.

  Oslo Børs gikk fra sitt løfte og vi trakk oss som market makere i aksjer og startet heller opp med market making av valutaopsjoner i interbankmarkedet. Mye større volumer, mer effektivt marked og der i gjennom høyere lønnsomhet.

  Idag vet jeg ikke hva som skal til. Det meste av handelen gjøres OTC for å holde kostnadene nede. Dette er motsatt av de internasjonale børsene.

  Hvis HFT opererer på Oslo Børs, mistenker jeg dette for å være cash/futures arbitrasje. Den består i å kjøpe eller selge kurven av OBX aksjer, samtidig som du gjør motsatt forretning i OBX futuren. Kalles også program trading.

  De som er market makere i OBX ETF’er kan også være kjøpere eller selgere av OBX futures dersom de har behov for å justere sine posisjoner. Dette vil også kunne bedre likviditeten. /Peter

 5. Erik Solum sier:

  hei Peter,

  Tusen takk for svar.

  Det du sier er at likviditet er problemet og at prisen er for hoy slik at det forhindrer likuviditeten til aa komme paa bors? Og det er vel ikke hoy nok likviditet til aa faa de store utenlandske MM til aa komme paa banen i noen searlig volum enda. Det er vel litt som hona og egget.

  Men tror du det er mulighet til aa klare aa tiltrekke seg flere og bedre MM til borsen og hva maa evt gjores?

  Jeg har ogsaa merket at det er flere HFT paa OBX futuren naa og det har bedred likviditeten noe i de siste maanedene.

  Erik Solum

 6. Peter Warren sier:

  Hei Erik. Jeg tror så avgjort det går ut over likviditeten når handelskostnadene på Oslo Børs er høyere enn de er i andre markeder. Disse er imidlertid forhandlingsbare når man gjør transaksjonene OTC, men de blir fortsatt dyrere enn i utlandet. Et annet problem er at det kun er én market maker i Norge som stiller bra priser for volum (etter min erfaring).

  Ideelt bør en markedsplass og vært produkt ha mange market makere og et mangfold av investorer. Det sikrer likviditet og gode priser idet de ulike aktørene ofte har forskjellige behov de ønsker avdekket og også har ulike tidshorisonter.

  Volum avler volum og det får man ikke til hvis handelen ikke er konsentrert. Sistnevnte blir som å se inn i et tomt butikkvindu. Du er ikke akkurat fristet til å gå inn å kjøpe noe du ikke ser eller vet prisen på.

  Jeg ville selv ikke vurdert å handle i et nytt opsjonsmarked med kun én market maker, med mindre jeg kjente vedkommende personlig og visste at denne ville stille opp i alle situasjoner. /Peter

 7. Erik sier:

  hei Peter,

  Tror du noen form for «feecap» kunne ha hjulpen noen av OTC markedet tilbake til Borsen?

  Hva annet enn pris er viktig naar du velger sted aa handle opsjoner?

  Jeg vet jo as NOMX nylig har langsert opsjoner paa en del Norske instrumenter, og de har «fee holliday» til neste sommer, uten at det har hjulpen noe nevneverdig.

  Takk

  Erik

 8. Peter Warren sier:

  Hei. Warrants er lite likvide og har bredere kjøp/salgspread på grunn av at det gjerne er kun én aktør som stiller priser i dem (i Norge). I tillegg tar man mye høyere utbytte- og volatilitetsrisiko i disse. /Peter

 9. A. Eide sier:

  Kjøp warrants i stedet.

 10. erik røys sier:

  Hei Popper.Enig med deg når det gjelder å kjøpe gull.Peter har jo dokumentert at det også lønner seg langsiktig.Personlig foretrekker jeg å kjøpe gullmyntf.eks norske 20 kroner rundt 1875-80.De er lett omsettelige og stiger med gullprisen,men stiger også pga av samleverdien.Ut fra min erfaring har disse gullmyntene stigi langt mer over tid enn gjennomsnittlig gullprisstigning pr.år.Og så er det langt mer moro å eie en fin mynt enn noen gullpapirer på internett!Jeg må si jeg legger mer vekt på å være lykkelig enn å bli rik selv om det siste også er et mål.Å samle frimerker og mynter gir langt mer glede enn å samle på aksjer og penger iallfall for meg.Men vi er forskjellige.

 11. Peter Warren sier:

  Hey M! A bit of artistic freedom there I must admit, however the meaning was not lost as hardly anyone is eating the pudding. At least not on the Oslo Stock Exchange. /Peter

 12. marianne sier:

  Peter, interesting reading. The proverb should read «the proof of the pudding is in the eating» and the meaning is then to fully test something you need to experience it yourself.

 13. popper sier:

  Hei Erik!
  Mener ikke å være sarkastisk, men nå har du observert det. Det er bankene som tar kutten! Det handler dessverre ikke om kortsiktig eller langsiktig…. Jeg råder deg til å ta del av en oppgang, kjøp gull med 10% sl! Så kan vi ta resten senere 😉 Kjøp gull før det er for sent!!!

 14. erik røys sier:

  Hei Peter.Bull og bearfondene er heller ikke bare bare.Ved svingninger så mister de ofte verdi når børsen svinger tilbake til utgangspunktet.For oss som ikke er så kortsiktige har de begrenset verdi,men de funker likevel som en grei forsikring og først og fremst er de enkle og handle og forstå.Andre derivater skal en ha mye trening i å beherske,tror jeg,de jeg kjenner har stort sett tapt en masse penger på det.Enten har de stolt på ustabile meglere/og eller de har satt seg for lite inn i det eller fulgt for dårlig med.En rask måte og skaffe seg forsikring på er den mest interessante siden ved bull og bearfondene,syns jeg.Selv syns jeg det er viktigere å gjøre de riktige tingene enn noen prosenter opp eller ned i avgifter,men selvfølgelig-alle monner drar.