Gull for alle penga

Gull fortsetter å være et ettertraktet investeringsobjekt. Etterspørselssvikt som skyldes fallende inflasjonsfrykt har mer enn blitt kompensert av kjøp som skyldes frykt for økonomisk uvær. Etterspørselen etter gull har derfor økt dramatisk den senere tiden.

Det mest handlede børsnoterte fondet (ETF) med gull, SPDR Gold Trust, måtte kjøpe ytterligere 12.2 tonn gull tirsdag for å kompensere for nytegning i fondet. SPDR Gold Trusts balanse består utelukkende av fysisk gull.

Totalt har fondet nå en beholdning på 1298 tonn. Dette er 18% høyere enn da jeg i november skrev om at fondet var verdens 6. største eier av gull. Fondet er nå på 7. plass med Frankrike på 6. plass og Kina på 8ende.

Samtidig med denne økningen i fondets gullinnehav, har faktisk den åpne balansen av spekulative gullposisjoner i futuresmarkedet blitt redusert. Dette kan være et signal om at investorer frykter at et økonomisk tilbakeslag vil kunne true leveringsdyktigheten i futuresmarkedet og derfor velger det fysiske markedet fremfor futuresmarkedet. I sistnevnte marked overføres ikke gull fysisk fra selger til kjøper før futureskontraktene forfaller. Størst åpen balanse finnes nå i kontrakten som forfaller i slutten av august.

SPDR Gold Trust er opp 12% så langt i år.

gld

Ovenstående chart viser SPDR Gold Trust-aksjens utvikling de siste 5 årene sammenlignet med Oslo Børs. Av tallene kan man notere seg at SPDR Gold Trust har steget 173% samtidig som Oslo Børs har steget 22.6%.

9 kommentarer to “Gull for alle penga”

 1. Peter Warren sier:

  Hei Krisofer. Det finnes data på ikke-kommersiell og kommersielle posisjoner i futures-markedet, samt at man kan lese av hvor mye gull de ulike ETF’ene sitter på. I tillegg så oppgir de ulike sentralbankene med jevne mellomrom hvor mye de sitter på. Den nye «sheriffen i byen» er ETF’ene, ettersom disse har fått en markert større markedsandel. Vi driver fortsatt å analyserer disse dataene, samt nivået av short-interesse i ETF’ene for å se om noe av dette kan være prediktivt. /Peter

 2. Krisofer sier:

  Takker for svar.
  Jeg spør deg igjen siden du virker å ha peiling på råvarer, og selv om kanskje gull ikke er som andre råvarer er jeg litt usikker på hvordan man skal tolke posisjoner i gullfutures og opsjoner, samt OTC markedet (LBMA).

  Det er jo gjerne der man handler gull og jeg vil tro at disse er nøkkelindikatorer på hvordan etterspørselen er etter gull som investering. Hvordan kan man tolke derivatmarkedets innflytelse på etterspørselen etter fysisk gull og igjen gullprisen?

  Finnes det noen gode statistiske data på ikke-kommersiell og ikke-innrapporterte posisjoner?

 3. Peter Warren sier:

  Hei Kris. Når sentralbankene låner ut gullet sitt til short-selgere, kan dette sees på som å øke tilbudet av gull i markedet. Du beskriver det ellers riktig mht at de som låner gullet og selger det short er forpliktet til å kjøpe dette tilbake på et senere tidspunkt og deretter gjøre opp lånet sitt med å levere gullet tilbake. En enklere måte for de fleste å gjøre dette er å gå short i futures-markedet. Også her må man stille sikkerhet.

  Dersom det fantes lite gull i markedet og dette var hoveddriveren i en oppgang, kunne sentralbankene dersom de ønsket tilføre gull gjennom å låne det ut. Mengden av gull totalt sett endres ikke ved dette, kun det som finnes på «markedsplassen». /Peter

 4. Krisofer sier:

  Hei Peter.
  Vet du noe om hvordan sentralbankene oppfører seg i disse dager ift leasing av gull til institusjonelle investorer og banker?

  Etter hva jeg har forstått er det mulig å «låne» gull av noen sentralbanker (ja fysisk gull) til en pris som defineres av gold lease rate. Spekulanter, gruveselskaper etc (de som låner gullet) kan da selge gullet, plassere pengene i instrumenter som yielder høyere enn gull (selv om dette er vanskelig i disse dager), for deretter å kjøpe tilbake gull på et senere tidspunkt da det er modent for tilbakelevering.

  Betyr dette at sentralbankene i praksis kan dempe prisendringer ved å tilføre mye gull i markedet under perioder med kortsiktige etterspørselssjokk, som igjen vil dempe volatiliteten til en av bankenes reserveassets.

  Kris

 5. Peter Warren sier:

  Hei Magnus. Jeg tror tvert imot at gull bare får økende kredibilitet. 10 år etterfølgende år med oppgang og opprettelsen av ETF’er som kun eier gull sørger for det. Irrasjonell oppgang er jeg ikke helt uenig i når det gjelder den senere tid, men husk gull doblet seg helt på slutten av den lange oppgangen som endte i 1980. Det kan med andre ord være vondt å ligge short for tidlig. I 2006 korrelerte gull stadig mer med emerging markets og de og aksjemarkedene generelt korrigerte samtidig i mai./Peter

 6. M sier:

  Hei P.

  Jeg leser idag at deutche bank utrykker uro i forhold til hvordan gullprisen oppfører seg. jeg siterer “The irony is that investors seem to be buying gold on fears of both inflation and deflation as well as when the U.S. dollar is rising and falling,” analysts at Deutsche Bank said in a note to clients Thursday. “This is naturally raising concerns that the move in the gold price threatens to become increasingly irrational.”

  Er gull i ferd med å miste sin kredibilitet som en porteføljediversifier/hedge mot aksjeindekser? Tror du spekulantene er i ferd med å erodere gullets egenskaper og gjøre det til «just another asset»?

  Magnus

 7. Popper sier:

  Hahaaaa… joda, men jeg stiller meg alltid kritisk til den vedtatte sannhet! Hermandrud og de andre er ute med linjalen for å finne topper og bunner. Det er noe med at nå kjenner mannen i gata sannheten, alle nordmenn har nå lært å kjøpe på bunnen. Det var mange som tjente bra på å skrive salgsopsjoner frem til 1987. I tillegg er det mange piler som peker på fortsatt nedgang, men det er klart 100% blir det aldri. Slik det visuelt ser ut for meg nå, henger indeksene etter hendene på en klippe og forsøker å finne et fotfeste. Glipper de taket, faller de fort 10…20..100meter…. På oppsiden kommer de seg i bestefall opp på klippen. Indeksene befinner seg i krakksonen, gull befinner seg i en sterk opptrend.

 8. Peter Warren sier:

  Hei Popper! Vi har fortsatt noe gull igjen i porteføljen (burde ikke ha hatt annet), men mindre enn ifjor. Opsjonsmarkedet både i GLD og gullfutures er imidlertid så likvid at det er mulig å posisjonere seg med begrenset risiko dersom man tror at oppgangen nærmer seg slutten. Det er verdt å merke seg at det har mange forståsegpåere trodd hvert år de siste 8 årene. Intet tre vokser inn i himmelen, noe alle som idag opplever helvete kan fortelle oss /Peter

 9. Popper sier:

  Hei Peter!

  Har du kjøpt noe gull selv? Ser Øystein refererer Georg, Jim, Hugh og Marc i dagens aviser 🙂 Rart ikke fler politiker stiller spørsmål ved sin politik og hva som skjer…. Ser ut som gullet rigger seg for Jim sitt senario. Mine strategi sier at sannsynligheten for videre fall er 85 -15 og økende!
  Spørsmålet mitt blir, er det noen vei tilbake? Eller har vi nådd enden av veien… 🙂