«Nothing to fear but fear itself»

Dette utsagnet til Franklin D. Roosevelt ved innsettelsen som president i 1933, hadde jeg som mantra da jeg som høyderedd og livredd satt i fly 4 kilometer over bakken og gruet meg til å hoppe ut i fallskjerm.

Selvsagt visste jeg at dette var tull. Det var en god del å frykte. Hvis ikke fallskjermen løste seg ut, ville min kontakt med bakken skje i minst 200 km/t. Man måtte være gal for å ikke frykte noe slikt.

Det var imidlertid veldig små sjanser for at fallskjermen eller, hvis denne sviktet, reserveskjermen ikke ville løse seg ut.

Så lenge jeg var i stand til å utløse skjermen og i tillegg lå stabilt i luften da dette skjedde, var det ytterst små sjanser til at det ville gå galt. Det var derfor viktig at jeg fikk kontroll på min egen frykt slik at hjernen var i stand til å kontrollere kroppen. Slik er det også idag, men nå gjelder det for mange sparere i finansmarkedene.

Morgennyhetene er idag fulle av ord om «krakk», «kraftige børsfall» og «verden går under». Dette til tross for at kursfallene i de fleste land så langt ikke har vært ekstraordinære. Det er bare media som ønsker at de var det, slik at forsider ikke må endres og lyttere og seere ikke vender seg vekk.

I likhet med fallskjermhopping er det opplagt ting som kan gå galt. Men det har vi vært oppmerksom på i lang tid. Det er fire måneder siden Standard & Poors varslet om en nedgradering av amerikansk statsgjeld. Gjeldskrisen i Europa kan heller ingen påberope seg at er en nyhet, ei heller krigshandlingene i Midtøsten.

Poenget er at det er viktig nå å få kontroll over psyken slik at man kan reagere riktig og ikke i panikk. Denne hjelpen får man ikke fra media. Tvert imot. Det blir ikke fete overskrifter hvis alle roer seg ned.

I fallskjermhopping har man fra nevnte 4 kilometers høyde ca. 70 sekunder med fritt fall før fallskjermen skal løses ut. Fra høyden hvor fallskjermen skal være ute og ned til bakken er det ca. 10 sekunder, dersom denne svikter totalt. Heldigvis er det ingen som skriker «Krakk!» og at «Dette vil gå galt!» dersom dette skjer. Det ville neppe hjulpet.

Man er i steden overlatt til seg selv, får nok oksygen til hjernen, betydelig mengder adrenalin i kroppen og besitter kunnskapen om nødvendig nødprosedyre. Derfor går det også som regel bra.

I løpet av 3000 hopp skjedde det kun én gang at skjermen ikke åpnet seg. I steden for frykten jeg hadde forventet, rakk jeg faktisk å nyte frittfallet mellom tidspunktet hvor jeg frigjorde fallskjermen som ikke virket til jeg hang under reserveskjermen.

Mantra’et «You have nothing to fear but fear itself» virket 3000 ganger. Det har også en setning som advokat Carl Hambro lærte meg: «Kunsten å improvisere er å være forberedt».

Media kan med fordel tone ned slik at de som føler seg særskilt utfordret i den pågående situasjonen får anledning til å kontrollere sin frykt og reagere riktig.

 

10 kommentarer to “«Nothing to fear but fear itself»”

 1. Haavard sier:

  Ang. short selling
  http://www.ft.com/cms/s/0/1d90f012-c4f8-11e0-ba51-00144feabdc0.html

  Det overraskende denne gang er at de også ser ut til å inkludere spekulativ short posisjonering i noen form, ikke bare i cash markedet. Altså tillates ikke long put, short call type strategier heller. Merkverdig i beste fall.

 2. Håvard sier:

  Hei Peter,

  Veldig bra innlegg om dilemmaet short/long gull.

  Jeg har et litt mer generelt spørsmål om shorting.

  Nederst i kommentaren finner du en link der det diskuteres om shorting er ille og konlusjonen er nei, fordi:
  – Short tradere som tjener penger reduserer volatiliteten i aksjekursen.
  – Short tradere som taper penger øker volatiliteten, men de straffes ved å tape penger og vil derfor dø ut.
  – Short tradere er de eneste aktørene i markedet som er tjent med et nøkternt bilde av en aksje. Alle andre aktører er tjent med å male et overdrevent positivt bilde av en bedrift.

  Det er nå forbudt å shortselge enkelte finansaksjer rundt omkring i verden. Det ville derfor vært veldig interessant å høre dine synspunkter på hvordan dette vil påvirke svingningene i finansaksjene, og hvor nøktern informasjonen rundt disse selskapene vil være fremover.

  Mvh
  Håvard Ørbech

  Link:
  http://www.khanacademy.org/video/is-short-selling-bad?playlist=Finance

 3. Peter Warren sier:

  Hei Vegard,

  Jeg hadde definitivt tatt av noe av posisjonen og sikret en del av gevinsten. S&P-500 er idag mer oversolgt enn den var på noe tidspunkt i finanskrisen. En oppadgående korreksjon kan inntreffe når som helst. Jeg foretrekker å gradvis redusere posisjoner fremfor å være binær. Alternativt hadde jeg benyttet den kraftige put skew’en til å gå long en risk reversal (noen kaller dette en split strike conversion) mot din eksisterende posisjon. Du kan sikkert benytte BEAR-Derivatet som sikkerhet. /Peter

 4. Vegard sier:

  Interessant analogi! Hvis man i disse dager sitter er midt i fallskjermhoppet med BEAR-Derivater i lommene… Når vil du anbefale å løse ut fallskjermen og heller sitte med cash, eventuelt å heller snu posisjonen?

 5. Peter Warren sier:

  Hei Morten,

  Som jeg skrev idag «kunsten å improvisere er å være forberedt». Aksjeutviklingen vi nå opplever har vi erfart en rekke ganger tidligere. Dette er faktisk femte gangen på 13 år. Det er av denne årsaken jeg til det kjedelige forsøker stille spørsmål ved hvordan nordmenn investerer.

  Dagens nedgang i USA stanset bare en hårsbredd fra målet jeg satt for nedgangen. Fallet har imidlertid vært raskere enn jeg trodde og jeg hadde forventet en oppadgående korreksjon før vi kom hit.

  Tenk på din situasjon som om du kjørte bil. Hvis du føler at du behersker bilen i denne farten så sitt i ro. Føler du at du er i ferd med å miste kontrollen, så senk farten. Investering er som bilkjøring individuelt.

  Lykke til,

  /Peter

 6. M sier:

  Spørsmålet er: hva skal en urutinert student som har alle pengene sine i aksjemarkedet gjøre?
  Er allerede i ca 50 % minus.

  Bør panikken ta meg, bør jeg selge meg ut med et solid tap?
  Eller vil dette gå over før alle pengene mine er forsvunnet?

 7. Jan sier:

  «Emotion is the enemy of rational argument».

 8. Popper sier:

  Enig!, men den sorte svanene er det vi enda ikke har sett… Oddsen for at en sort svane seiler inn har ikke vært større på lenge. Risikoen er fortsatt skyhøy og forventet avkastning elendig. Ingen grunn til å løpe å kjøpe. De store sorte svanene kommer som oftes i high risk omeråder med svært dårlig RR i utgangspunktet. Både 9.11 og 08 var i slike omeråder. Spørsmålet er hvordan markedet tar nyheter i forskjellige faser. Gull befinner seg i motsatt ende av skalaen. En god avkastning med liten draw down skapes ikke av aksjekjøp i dagens marked 🙂

 9. Peter Warren sier:

  Hei Popper!

  Jeg ser ikke på dette som en sort svane, men en selvlysende gul sau.

  En sort svane er når det utenkelige skjer. Dette var langt ifra utenkelig og sågar også annonsert på forhånd. Det er uansett situasjon viktig at man har rasjonalitet bak sine beslutninger.

  Det finnes klare argumenter for at om man så hadde gjort, så ville vi ikke ha vært i den situasjonen vi er i idag.

  /Peter

 10. Popper sier:

  Har du glemt de svarte svanene? Jeg synes de som alltid roper kjøp fortsatt roper og kaller det en forbigående illusjon 🙂 Det er lenge siden risikoen har vært større på nedsiden. På kort sikt er det vel muligheter for en rekyl i aksjemarkedet, men på lang sikt ser aksjemarkedet`s RR begredlig ut…. Jeg velger fortsatt å se mot råvarene og ikke minst metallene!